Hur firar du internationella mansdagen i dag?

Vissa kan känna att det är provocerande att det finns en internationell mansdag och det kan man väl tycka, men är man av den åsikten kan man nog inte anse sig stå för någon form av jämställdhet. Tittar man på det hat mot män som finns idag tack vare en upptrissad ton på den rosa flygeln kan man verkligen ställa sig frågan om de som skriker högst om jämställdhet följer sin egen prosa. Detta ämne skulle man kunna skriva en doktorsavhandling på, men det finns nog ingen statlig myndighet som skulle stödja den typen av projekt så jag får väl lägga de planerna på is. Men låt oss i stället ta en djupdykning i vad den internationella mansdagen egentligen innebär.

Under 2009 ratificerades följande huvudsakliga mål att beakta under internationella mansdagen:

 • Att främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, utan även vanliga män som lever anständiga och hederliga liv.
 • Att fira männens positiva bidrag till samhället, gemenskap, familj, äktenskap, barnomsorg och för miljön.
 • Fokus på mäns hälsa och välbefinnande, socialt, emotionellt, fysiskt och andligt.
 • Att belysa diskriminering mot män i socialomsorg, sociala attityder och förväntningar samt lag och rätt.
 • Att förbättra relationen mellan könen och främja jämställdhet.
 • Att skapa en säkrare, bättre värld, där människor kan vara trygga och växa för att nå sin fulla potential

 

I den bästa av alla världar skulle vi varken behöva den internationella kvinnodagen eller den internationella mansdagen.

Bara att de existerar visar att något är fel. Om världen vore jämställd skulle vi inte behöva lyfta fram diverse tema-dagar under året. Då tänker jag självklart inte på dagar som kanelbullens dag eller våffeldagen (finns det förresten kanelbullar och våfflor i hudens alla möjliga färgskalor?). En annan relevant fråga är om jämställdhet alltid är det bästa måttet för framgång? I många frågor är det kanske det men knappast i alla.  Någonstans har det blivit helt politiskt accepterat att omnämna män som djur, muskelberg,  eller skriva om primalvrål. I morse läste jag en artikel av Matilda Andersson på Aftonbladet som hade köpt en lågprisbiljett för att åka till Prag och hamnat bredvid “grabbgänget på sex personer med mycket muskler och vrålande stämmor”. För det första känns hela artikeln tillspetsad, någon hade t.ex. köpt till extra mobilsurf för att kunna se extra mycket porr under flygresan. Min spontana fundering är vilken operatör som fungerar över gränserna i Europa på 10 000 meter? Min andra fundering är hur Aftonbladet kan tillåta den typen av sexistiska objektiva beskrivningar av grabbarna som var i 30-årsåldern, hur stor skillnad är det egentligen på att omnämna män som “muskelberg” och omnämna kvinnors bröst på liknande vis? Har Matilda råkat ut för den resan hon beskriver är det ju inte okej, dock ställer jag mig frågan varför hon inte anmält gossarna i fråga?

Uppenbarligen gör ju männen sig skyldiga till någon form av ofredande eller förargelseväckande beteende.  Mitt tips för att slippa bemöta samhällets mest ociviliserade befolkning är att i stället lägga till 500 kr och köpa en reguljärbiljett, där existerar inte pöbelbeteende. Någonstans blir det väldigt märkligt när vi män som utbildat oss, lever ordnade liv och aldrig svurit åt våra flickvänner / fruar ska sammanblandas med dessa individer. Vad är det som säger att könet ska vara den faktor som är det som ska uppmärksammas som generaliserande faktor? Varför är det inte utbildning och/eller inkomst eller social tillvaro? Personligen skulle jag inte kalla en individ som sitter och berättar om sina sexköp för en man, utan snarare någon form av förvuxen, äcklig gosse. Hur man som kvinna kan ta illa vid sig av en varelse som knappast är vuxen nog att torka sig själv efter ett toalettbesök, både är och förblir ett mysterium.

Således vill vi uppmärksamma den internationella mansdagen för vi tror att den behövs då vi behöver belysa skillnaden på gosse och man.

Om nu männen styr världen och kvinnorna styr männen. Varför ser då världen ut som den gör?

 

Vissa kan känna att det är provocerande att det finns en internationell mansdag och det kan man väl tycka, men är man av den åsikten kan man nog inte anse sig stå för någon form av jämställdhet. Tittar man på det hat mot män som finns idag tack vare en upptrissad ton på den rosa flygeln…

23 kommentarer

 1. Pingback: winstrol
 2. Pingback: VooPoo PNP
 3. Pingback: 다시보기
 4. Pingback: agen slot
 5. Pingback: funny987
 6. Pingback: bonanza178
 7. Pingback: ytmp4
 8. Pingback: bdsm málaga

Kommentera utan Facebook