Statsminister Stefan Löfven - Pressfoto Magnus Länje

Under torsdagskvällen tog den nationella jakten slut, den misstänkte terroristen Mutar Muthanna Majid kunde gripas vid 21.00 tiden. Statsministern kommenterade under kvällen att han varit imponerad över SÄPOs snabbhet i ärendet. Det får man väl säga att man kan vara om det nu är så att han kom till Sverige de senaste 24 timmarna och SÄPO lyckas lokalisera honom i norrland. 

Men nu går Aftonbladet ut och menar på att den misstänkte mannen bott på boendet i 3-4 veckor, vilket förändrar synen på säkerhetspolisens bragd. Man får ju hoppas att statsministern är insatt och står i direktkontakt med ledande myndigheter. Skulle det visa sig att Aftonbladets uppgifter stämmer är Löfvens minsta problem att han gett beröm till en myndighet som inte lyckats lokalisera en terrorist på en månad. Det signalerar snarare om att myndigheten med spetskompetens varken har koll utan ligger långt efter vad gäller underrättelse om terrorbrott.

Amerikanarna verkar ha en annan syn, Vita Huset deklerarerade för 2 dagar sedan att USA kan tänka sig att ta emot 10 000 syriska flyktingar under nästkommande år. Till skillnad från i Sverige lägger amerikanarna vikt vid att kontrollera bakgrunden på de som kommer (kallas screening på amerikanska). I Sverige är ämnet glödhett, och många invånare anser sannolikt att man är rasist om man tycker Obamas inställning är vettig. De 10 000 flyktingarna kommer enligt Vita Husets pressmeddelande att bli kontrollerade i en rad databaser hos såväl FBI, NSA och Department for Homeland Security. De ansökande kommer inte få komma in i landet om de inte klarat sig genom registret, man kommer också undersöka fingeravtryck och DNA för att säkerhetsställa att personer inte figurerar i systemet. Som jämförelse tänker Obama-administrationen ta emot lika många flyktingar på ett år som Sverige tar emot på mindre en vecka (senaste veckan var det 10 500 som sökte asyl… med ID-kontroller).

anders-ygeman
Inrikesminsiter Anders Ygeman Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Man kan fråga hur naiva vi varit och fortfarande är? Vi har släppt in en massa personer utan vare sig ID-kontroll eller matchning mot globala underrättelsetjänsters databaser. Amerikanerna å sin sida tänker uppenbarligen göra sin hemläxa. Sveriges naiva inställning är total ansvarslös, och jag tror den politiska kartan är på väg att ritas om,  då fler och fler känner frustration och oro kring situationen. I grund och botten beror detta på att inflödet ökar, och våra stora partier inte lämnar ordentliga svar. Vi har alla läst om förfalskade pass och människor som inte kunnat identifiera sig, detta tycks inte vara ett problem i Sverige utan snarare tror många att det beror på att man inte hunnit hämta dem i flykten. Argumentet att de flesta syrier faktiskt kan legitimera sig, verkar ingen riktigt vilja ta in. Inrikesminister Anders Ygeman har på senaste tiden synts mycket i media, och vi är nog många som uppskattar hans olika initiativ men det behövs mer åtgärder.  Enligt Leif GW Persson finns det ca 1000 personer i Sverige som kan tänka sig utföra denna typ av terrordåd. 1000 personer… vi talar alltså om 1000 potentiella massmördare. Situationen vi satt oss i är minst sagt prekär, och det känns knappast som att regeringen hanterar situationen på ett tryggt sätt. Men det är inte bara personer med Islamiska Staten i Irak och Levanten (ISIL) -sympatier som utgör ett hot, Al-Shabaab (som slog till och mördade 67 personer på ett köpcentrum i Nairobi – Kenya) är minst lika farliga. Det faktum att många påstår sig komma från Eritrea som gränsar till flera länder som har problem med Al-Shabaab) och att vi ger permanenta uppehållstillstånd till alla eritreaner (utan ID-handlingar eller bakgrundskontroller) får åtminstone undertecknad att fundera om vi verkligen vet vad vi pysslar med?

Med detta sagt vill jag tillägga att det dummaste man kan göra är att gå och misstänkliggöra människor från andra länder, men inför julen är det nog klokt att vara försiktig på offentliga platser då sannolikheten verkar vara stor att det smäller. Det faktum att diskussionen både är farligt polariserad och att alla som ifrågasätter Sveriges migrationspolitik utmålas som extremister gynnar endast terroristernas syften. Tyvärr finns det många människor i Sverige som är för naiva att förstå det, många kan inte ta in att många som ställer sig kritiska faktiskt tycker om både invandrare och vill hjälpa människor till ett bättre liv. Men det innebär inte att vi helt kan bortse från att det finns individer i världen som vill skada oss, och förstöra vårt sätt att leva. De har förklarat västvärlden krig och skiter högaktningsfullt i vår demokrati,  våra lagar och vår frihet.
I dagsläget handlar det inte längre om vem som är rasist utan vem som är terrorist, vi befinner oss i ett undantagstillstånd där vi inte längre kan upprätthålla vår säkerhet. Den som tror något annat är naiv.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook