Pakistansk kvinnorättsaktivist och motståndare till hedersvåld mördad

Afzal Kohistani blev rikskänd i Pakistan efter att han avslöjade en mordhärva. Två kvinnor och en man (Kohistanis bror) uppgavs ha mördats, detta som straff för att ha dansat och sjungit. De ska dömts till döden i linje med jirgasystemet (traditionell rättskipning som döms ut av patriarker), ett system som praktiserar informellt och illegalt i vissa av Pakistans rurala delar.

Först dömdes sex åtalade för dessa mord. De blev senare frikänts i högre instans. Sedan har fem andra män erkänt till morden, för att därefter återta sina bekännelser. Fallet är ännu ett pågående rättsärende.

Kohistani har nu mördats på öppen gata, vilket misstänks vara en motreaktion.

Farzana Bari, aktivist som samarbetat med Kohistani i hans aktivism – kommenterade till BBC att: “This is a man who has been struggling for the last seven years to get justice, and not justice only for him – for himself and his family – but he wanted justice for women not only in Kohistan but in the rest of the country.”

Afzal Kohistani blev rikskänd i Pakistan efter att han avslöjade en mordhärva. Två kvinnor och en man (Kohistanis bror) uppgavs ha mördats, detta som straff för att ha dansat och sjungit. De ska dömts till döden i linje med jirgasystemet (traditionell rättskipning som döms ut av patriarker), ett system som praktiserar informellt och illegalt i…

Kommentera utan Facebook