Foto: Frankie Foughathin / WIkimedia Commons

Sedan nederlaget i omröstningen för att utesluta Frostenson, varav tre ledamöter lämnade har man förstått att Danius saknat stöd för sitt uppdrag. Bland annat gick ledamoten Horace Engdahl ut i kvällstidningen Expressen och förklarade för hela svenska folket att hans uppfattning var att hon var den sämsta ständige sekreterare man haft. Tillvägagångssättet blir mycket märkligt eftersom samma diskussion hade kunnat hållas helt internt bland de aderton, det är således inte helt otroligt att det för Danius del skulle blivit tämligen ensamt i den annars så gemytliga sammanslutningen Svenska Akademien.

Enigheten ökar” – Ett uttalande helt i stil med “Snille och smak”
Danius har således rätt när hon säger att enigheten nu ökar, eftersom hon som röstat likt de andra som också lämnat; kvar sitter de som befanns vara i majoritet. Fenomenet är inte ovanligt i olika former av diktaturer där motståndare tenderar att trilla ut från flygplan eller under mystiska omständigheter försvinna; således minskar dem och full enighet uppnås i landet. Ur ett sakligt perspektiv kan det mycket väl vara så att Danius likt individen som trillar ut ur ett flygplan i sak haft rätt och burit på viktiga poänger för den fortsatta verksamheten; men då de inte haft tillräckligt med stöd eller vapenmakt så har man således hamnat i ett fallande nederlag. 

Drevets effekter, Frostensons personliga skuld är inte klarlagd trots att hon avgår
Man får inte glömma bort att Frostenson som utsatts för ett drev där hon dömts inför hela svenska folket, kan vara oskyldig för de attacker som hon fått utstå. Bakgrunden handlar om att hennes make påstås ha betett sig illa och att akademien delat ut pengar till makens kulturscen, dessutom har han haft henne med som delägare i handelsbolaget eftersom man måste vara minst två personer. Kan det vara så att hon inte förstått olämpligheten och inte heller tagit personlig del av de pengar som utdelats; och att utdelningen i sig varit legitim i konstens anda? Hela drevets underton kring den ekonomiska delen har handlat om att hon tillskansat sig pengar, genom att sitta på dubbla stolar; är det helt klarlagt? För övrigt kan man också säga att någon som kommer första veckan i januari och säger vilka helger man vill låna övernattningslägenheten i Paris är mycket strukturerad, och att motsatsen där någon bokar upp men inte åker är värre; således är kanske baksidan av myntet också värdig att lyfta fram i media. När nu Frostenson också lämnar kan det vara en god idé att låta sig intervjuas i SVT:s agenda och svara på de frågor Camilla Kvartoft kan tänka sig ställa, en programledare som har högt anseende på den här redaktionen och säkerligen i samhället över lag.  

Vem vill bli ny ledamot i ett sånt här gäng?
När kritiker lämnar likt andra faller ur flygplan, tåls det att fråga vilken vettig och beläst individ som vill gå in och sätta sig med dessa figurer? Normalt sett uppnås förtroende genom att man reder ut sakfrågorna, inte att saklig kritik återstår och oppositionen lämnat.

För övrigt tåls det att fråga varför en bitter Ebba Witt Brattström tar tillfället i akt att ge sig på sin f.d make i pressen, dock kanske man inte ska vara förvånad då hon redan publicerat sina snaskiga historier i en bok för att tjäna pengar på sin tidigare relation. I vissa länder hade det säkert kallats för prostitution, här kallas det feminism.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook