Teknik för kärnkraft, som kritiker menar riskerar nyttjas till kärnvapen, säljs till Saudiarabien

En handfull amerikanska företag har auktoriserats att sälja teknik som behövs för konstruktion av kärnkraft, till den fundamentalistiska diktaturen Saudiarabien. Köpen har godkänts av USA:s energiminister Rick Perry, rapporter flera nyhetsmedier däribland Reuters.

Trumpadministrationen kritiseras för att i och med detta hyckla i sin relation till wahhabism och salafism (de tolkningar av Islam som bland annat Saudiarabien infört som statsideologi, och som praktiseras av IS). Då Saudiarabien utgör en av de största finansiärerna av wahhabism, och Trumps valkampanj baserades på retorik om att ta hotet om islamistisk extremism på allvar. Kritikern Kyle Kulinski, den amerikanska politiska kommentatorn och vänsteraktivisten, menar att Saudiarabien inte kan anförtros sådan teknik – han och meningsfränder menar att diktaturen riskerar att själva nyttja tekniken för utvecklingen av kärnvapen. Eller att tekniken sprids till andra värre aktörer.

Flera andra länder, bland annat Sydkorea och Ryssland, konkurrerar om möjligheten att sälja kärnkraftsteknik till Saudiarabien. Det är som ett led av denna konkurrens mellan länder om teknikförsäljning, som detta exportavtal uppkommit. Perry har gett vad som kallas en del 810 auktorisering (Part 810 authorizations). Det tillåter utvalda amerikanska företag att upprätta mindre preliminära handelsavtal, och påbörja exportverksamhet inför ett eventuellt framtida avtal om storskalig energiteknikexport till Saudiarabien. De amerikanska företagen som involverats hade bett Trumpadministrationen att hålla detta preliminära avtalen hemliga.

Den amerikanska myndigheten Government Accountability Office, som delvis kan liknas med svenska Riksrevisionen, har godtagit ett uppdrag att granska beslutets legala grund. Till följd av att den republikanska senatorn Marco Rubio och den demokratiska Bob Menendez, begärt en genomlysning. Kritiker menar att avtalet skulle ha stiftats genom en process som är regelvidrig.

En handfull amerikanska företag har auktoriserats att sälja teknik som behövs för konstruktion av kärnkraft, till den fundamentalistiska diktaturen Saudiarabien. Köpen har godkänts av USA:s energiminister Rick Perry, rapporter flera nyhetsmedier däribland Reuters. Trumpadministrationen kritiseras för att i och med detta hyckla i sin relation till wahhabism och salafism (de tolkningar av Islam som bland…

Kommentera utan Facebook