Foto: Magnus Ragnvid / Wiki Commons

Fornuft_ingress1De flesta av oss känner till Marcus Oscarssons träffsäkra analyser inom politik på TV4. Marcus var en av få som faktiskt inte räknade bort Donald Trump i USA-valet. Resterande personer inom media var rörande överens om att Hillary skulle ta hem valet utan några problem. Nu har Marcus, för första gången, hamnat i blåsväder. Eller har han egentligen det? Vi granskar uttalanden och drar slutsatser efter detta.

Oscarssons 5-punktsprogram
Den 23 november klockan 18:19 publicerar Marcus ett inlägg med rubriken: ”EUROPAS SKAKNINGAR FÅR INTE ÖVERGÅ TILL ETT SKALV – ETT 5-PUNKTSPROGRAM FÖR ATT VÄNDA ORO TILL FRAMGÅNG”

I denna anger han en analys bestående av 5 punkter.

1) EU måste satsa mycket mer på att marknadsföra allt bra man åstadkommer samt identifiera och eliminera det dåliga.
2) Säkra Europas gränser med full kraft. Särskilt mot Turkiet. En repris av fjolårets flyktingström riskerar att helt knäcka EU. Turkiet bör fråntas sin möjlighet att pressa EU.
3) Betydligt ökade insatser i närområdet. Morgondagens flyktingläger behöver ha mycket högre standard än idag.
4) Ett nytt anti-flyktingkriscenter i Europa med syfte att så tidigt som möjligt lösa uppblossande konflikter och minimera risken för att folk ens ska behöva bli flyktingar som flyr krig. Det får aldrig komma en Assad 2. Militära alternativ oberoende av USA är en självklarhet.
5) Ett stort reformprogram för att med maximal kraft stoppa all islamism i Europa.

Där har vi Marcus analys. Denna blev snabbt negativt kritiserad. Inte av svenska folket i sig, utan av Alex Schulman och Sigge Eklund.

Schulman och Sigge uttalar sig i sin pod
Sigge uttrycker sig på följande vis: ”- Jag skulle vilja ta det här tillfället i akt att leda i bevis att Marcus Oscarsson är Sveriges farligaste man”. Schulman anser att det hela är högerpopulism, och att man som reporter inte ska ägna sig åt detta.Vad Alex Schulman missar, det är att Marcus inte är en reporter. Han är en politisk kommentator. Det är en viss, eller snarare stor, skillnad. Samtidigt kan man reflektera över Schulman som person i sig. Hans karriär är många gånger grundad av att tidigare hånat och göra narr av offentliga personer. Detta i sig kanske inte är en bakgrund de flesta hade önskat sig att ha.

Marcus förklarar Expressens journalism och hembesök
Marcus Oscarsson hade tidigare en kommentar på sin Facebooksida där han beskrev Expressens journalism och tillvägagångssätt. Den är dessvärre borttagen, men vi inom redaktionen på Oberoende Förnuft läste den klart och tydligt. Där berättade Marcus hur Expressen stått utanför hans lägenhetsdörr under kvällen och natten. De hade ringt på och Marcus kunde inte få ro att sova. Han valde att ”fly” undan via baksidan och sin balkong, då han tidigt morgonen efter skulle stå i direktsändning i TV 4.

Citat: “Till er i Expressens filmkamera-team som var utanför min lägenhetsdörr igår kväll och halva natten och ringde på min dörr mm så jag efter midnatt fick fly via balkongen till ett hotell…. Nu har jag varit och köpt glass och god Lindtchoklad så ikväll kan jag komma ut och ge er lite gottigottgott som ni kan mumsa på samtidigt om ni ser ‘Så mycket bättre’ i era mobiler”

Påhittade krismöten
Enligt Expressen var det ett krismöte på TV4 angående Marcus uttalanden på hans privata Facebooksida. Marcus svarade själv på sin sida att det inte alls förekom något krismöte. Det var endast ett samtal mellan honom och hans chef, som var trevlig och glad enligt Oscarsson. Var fick Expressen då denna information ifrån? En sak är däremot säker och något som alla nyhetssidor strävar efter – de vill ha klick!

Det ska även tilläggas att Expressen skrev att det blev ett krismöte inom SD med, angående Kent Ekeroths händelse utanför en nattklubb. Detta stämmer inte enligt Partiets gruppledare Mattias Karlsson. Han beskriver på sin Facebooksida: ”Känner mig förvirrad. Har ju fått lära mig att etablerade media som Expressen är sanningsivrare och mycket mer pålitliga än alternativa medier. Läser i Expressen att SD:s partiledning just nu sitter i krismöte. Trots det ser jag ingen annan i partiledningen här på min eftermiddagspromenad med Freke på småländska vischan. Jag är helt ensam.”

Vi på Oberoende Förnuft har läst detta inlägg, där Mattias poserar tillsammans med sin hund. En fråga man kan ställa sig är om det inte i sig är väldigt anmärkningsvärt att Expressen förklarar att det har varit två krismöten inom loppet av ett dygn? Därefter vittnar huvudpersonerna i dessa två fall att detta inte alls stämmer. Uppgifterna ökar knappast tilliten mot just nu etablerad medias journalistik.

Är det klick som de söker är det direkt ohederlig journalistik. När nyheter ska rapporteras bör det krävas att båda sidor först får uttala sina tankar och åsikter. Visst bör och ska vi kräva mer av en så etablerad nyhetskälla som Expressen, inte sant? Schulman – Det är ditt ansvar att offentligt gå ut och be om ursäkt! Detta är du utan tvivel skyldig Marcus Oscarsson som tydligt markerat hur han står. Inte bara nu efter er kritik, även tidigare. Att ni har kunnat missa detta är en gåta. Det är skillnad på personliga åsikter och analyser. Punkt slut!

 

Av Patrik Jönsson

Redaktör

Kommentera utan Facebook