Den socialistiska tidningen Nya Arbetartidningen, partitidning åt Nya Arbetarpartiet, rapporterar att om IS erkänts ha utfört folkmord i territorium de behärskat, då kan alla IS-medlemmar som deltagit i IS verksamhet i relevant område och tid – få en förundersökning inledd mot sig. Detta skulle kunna leda till åtal för delaktighet i folkmord, eller förberedelse till folkmord.

De enda egentliga juridiska hindret utgörs av att staten inte erkänt att IS utfört folkmord mot till exempel yazidierna (en minoritet IS särskilt inriktat sig mot att förgripa sig mot).

Europarådet, en sammanslutning på 47 stater med målet att skydda de mänskliga rättigheter, har uppmanat alla medlemsländer (därmed även Sverige) att slå fast att IS begått ett folkmord. Österrike, Frankrike, Storbritannien, Australien, Kanada, USA, FN och EU-parlamentet har erkänt folkmordet; men Sverige har avstått. Riksdagen har vid upprepade tillfällen avslagit motioner om att erkänna folkmordet på yazidier, kristna och icke sunnimuslimer utförda av IS.

Nya Arbetartidningen avslutar sin artikel med orden:
Den enda slutsats vi kan dra är att regeringen och riksdagens majoritet inte vill åtala de IS-anhängare som återvänder.

Av Staffan Marklund

Staffan Marklund är en bloggare med primärt marknadssocialistisk och antiimperialistiskt perspektiv. Staffan har en kandidatexamen i retorik, kallar sig frihetlig socialist och  radikaldemokrat.

Kommentera utan Facebook