Den socialistiska tidningen Nya Arbetartidningen, partitidning åt Nya Arbetarpartiet, rapporterar att om IS erkänts ha utfört folkmord i territorium de behärskat, då kan alla IS-medlemmar som deltagit i IS verksamhet i relevant område och tid – få en förundersökning inledd mot sig. Detta skulle kunna leda till åtal för delaktighet i folkmord, eller förberedelse till folkmord.

De enda egentliga juridiska hindret utgörs av att staten inte erkänt att IS utfört folkmord mot till exempel yazidierna (en minoritet IS särskilt inriktat sig mot att förgripa sig mot).

Europarådet, en sammanslutning på 47 stater med målet att skydda de mänskliga rättigheter, har uppmanat alla medlemsländer (därmed även Sverige) att slå fast att IS begått ett folkmord. Österrike, Frankrike, Storbritannien, Australien, Kanada, USA, FN och EU-parlamentet har erkänt folkmordet; men Sverige har avstått. Riksdagen har vid upprepade tillfällen avslagit motioner om att erkänna folkmordet på yazidier, kristna och icke sunnimuslimer utförda av IS.

Nya Arbetartidningen avslutar sin artikel med orden:
Den enda slutsats vi kan dra är att regeringen och riksdagens majoritet inte vill åtala de IS-anhängare som återvänder.

0 0 röster
Article Rating

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
larsbernhoff
larsbernhoff
4 years ago

Bra infallsvinkel som inte lyfts fram i debatten (tillräckligt åtminstone). Märkligt att en socialisttidning ska behöva driva frågan. Wallströn borde agera men en blåslampa kan tändas av alla partier som borde ta en ny ansats när alla andra försök stupar att dömma IS terrorister med vår lag om föreningsmedlemskap

Kent
Kent
4 years ago

Vårt lands regering (Sverige) acceptetar i o m detta, folkmord både på andra men också på sin egen befolkning, detta måste anses vara medhjälp till folkmord enär man tar avstånd från fakta och inte stoppar det som händer. Det mördas folk varje dag i Sverige numera, och enär Sveriges regering lagför att man inte ens får kritisera Islam tar Svenska regeringen IS-krigarnas mördande i försvar. Regeringen inte bara skyddar/försvarar IS-krigarnas mördande, man även ger Is en fristad att villa upp sig på i Sverige så dom kan vila upp sig och sova tryggt i Sverige innan dom skall iväg på… Read more »