torsdag, augusti 6, 2020

Vilket mandat har Löfven att underteckna FN:s avtal om öppna gränser och migration?

Senaste artiklar

Nya filmer kring George Floyds död ger fler perspektiv, som visar på vikten av just det egna ansvaret!

Efter att hela världen brunnit, statyer välts, poliser skjutits och städer ockuperats...

Bidens medarbetare AOC påstår ökad brottslighet i NYC beror på att människor stjäl bröd till sina barn

Demokraternas kanske mest radikale marxistpredikant, Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) och som är ledande...
Ian Fernheden
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Oberoende Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Läs mer här

Sedan nättidningen Samhällsnytt och Egor Putilov den 4:e oktober avslöjade att Sverige tänkt skriva på FN:s migrationsramverk har sociala medier kokat hett, Oberoende Förnuft lyfte ämnet 10:e oktober. I public service och övrig mainstreammedia har det varit knäpptyst över detta både skadliga och kontroversiella ramverk som tagits fram av Förenta Nationerna. Idag har både Expressen och Dagens Industri gått ut med artiklar, dvs. ca 2 veckor innan ramverket ska undertecknas. När regeringen är avsatt och agerar expeditionsministär tåls det att fråga vilket mandat Stefan Löfven har att underteckna detta avtal för vårt lands räkning?

Vad säger lagtexten?

Har regeringens samtliga ledamöter entledigats, uppehåller de sina befattningar till dess en ny regering har tillträtt. Har ett annat statsråd än statsministern entledigats på egen begäran, uppehåller han eller hon sin befattning till dess en efterträdare har tillträtt, om statsministern begär det.

Om Övergångsregering – Regeringsformens 6:e kapitel 11§

Regeringens handlingsutrymme

När man läser regeringsformen om övergångsregering är det tydligt att det inte finns något laghinder för Löfven att underteckna detta dokument; det finns därför inte möjlighet att åtala Stefan Löfven i juridisk mening vilket många gett uttryck för i sociala medier. Normalt sett brukar man säga att en övergångsregering inte ska ta beslut om några kontroversiella lagar, detta är alltså inte en lagbestämmelse utan en praxis; vilket i juridisk mening inte är samma sak. Övergångsregeringen Löfven har därför juridisk rätt att underteckna detta avtal.

Vad säger avtalet?

Avtalet innebär att migranter ska särbehandlas positivt jmf. den inhemska befolkningen. De ska få hjälp med lån, sänkta avgifter på överföringar av pengar till hemlandet (max 3 %) , höjda straff på brott mot migranter, samt att medier beläggs med munkavel att skriva negativt om migrationen, man ska även utfärda humanitära visum till människor som måste fly pga. klimatförändringar och naturkatastrofer. Det ska också bli lättare för människor att återförenas med sina familjer, statslösa migranter ska lättare kunna legaliseras, man ska även upprätta information om rättigheter samt förmåner, häktning av migranter som ska utvisas ifrågasätts helt och brott under 6 månaders fängelse för samma kategori ska läggas ner. Medier som skriver negativt om migrationen ska få sin ekonomiska försörjning strypt av staten.  Se följande artikel för mer information.
USA, Ungern, Australien, Österrike, Polen, Tjeckien, Kroatien och Bulgarien har redan dragit sig ur.

Är avtalet förenligt med demokrati?

Det faktum att regeringen är avsatt och dessutom inte gått till val på att öppna gränserna samt förenkla migration gör att man på god grund kan ifrågasätta hederligheten i Socialdemokraternas ”stängda gränser/gränskontroller” (även om vi tar emot många anhöriga). Det faktum att USA drog sig ur i December gör att man måste ställa frågan varför detta avtal inte debatterats i valrörelsen, eller varför våra tidningar inte skriver om det? Varför har vi fått en utveckling där tidningar som satt sig på en hög häst i frågor kring demokrati, inte bevakar de verkligen viktiga frågorna; utan istället lägger locket på? Det hela är minst sagt anmärkningsvärt då man ofta framhåller sin självutnämnda uppgift om att granska makten; är det rimligt att det är tyst fram till två veckor innan man ska skriva under ett mycket kontroversiellt dokument?

Riksdagens högerpartier som idag söker svar (M+KD) eller säger nej (SD) behöver bilda opinion för vilka negativa konsekvenser detta avtal kan få. Det är av största vikt att skapa ett tryck på Löfven för att han ska bordlägga frågan till Sverige fått en demokratiskt vald regering. Även om avtalet inte är bindande, harmoniseras nationell lagstiftning efter några år för att överensstämma med dessa icke bindande avtal. Frågar man en politiker idag varför de inte driver restriktiv migrationspolitisk, får man ofta höra att Sverige skrivit på en massa internationella överenskommelser; dessa börjar ofta som icke bindande avtal. När Socialdemokraterna nu aviserar att de ska skriva under, borde man rimligen byta namn till Socialisterna för några demokrater är man de facto inte. När “liberaler” (C+L) inte längre står upp för nationalstaten (som liberal är man inte för överstatlighet -det är frihet till folket som är själva poängen), utan blivit högersocialister som står för öppna gränser; är det inte troligt att dessa partier kommer skynda fram en ny regering. Det bästa som kan hända Sverige är ett nyval.

Mer fördjupning:

1 KOMMENTAR

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of
trackback

[…] Source: Vilket mandat har Löfven att underteckna FN:s avtal om öppna gränser och migration? […]

Senaste ledare

Nya filmer kring George Floyds död ger fler perspektiv, som visar på vikten av just det egna ansvaret!

Efter att hela världen brunnit, statyer välts, poliser skjutits och städer ockuperats när vänstern "protesterat" mot polisvåldet,...

Dessa frågor ska du fråga trångsynta och inskränkta vänner och bekanta som “hatar Trump”!

Som vanligt när det kommer till värde(av)grundsburna individer bygger inte argumentationen på logik, utan känslor och person....

Högerpolitik är inte ett hot mot demokrati, tvärtom! SVT propagerar som vanligt.

Lyssnar man på rapporteringen från Polen är det tydligt att många svenskar anser att det polska valet...

Var studentexamen för ensamkommande afghaner som krav att få stanna ännu en politisk lögn?

Vi ser det gång på gång, partier som påstår sig ta "ledarskap" och genomföra märklig lagstiftning för...

Senaste replik

Hur kan SVT göra snyftreportage om en död dömd islamistisk terrorist?

Nej SVT och reportrarna Gusten Holm och Hannes Andersson, man är inte...

Fler av våra artiklar: