onsdag, juli 15, 2020

Nyhetsklipp om Googles påstådda partiskhet tas bort från deras plattform

Senaste artiklar

Högerpolitik är inte ett hot mot demokrati, tvärtom! SVT propagerar som vanligt.

Lyssnar man på rapporteringen från Polen är det tydligt att många svenskar...

New York Times anklagas för rashatisk retorik från anställda och “hot om doxxing”

Den världsledande tidningen New York Times, i Sverige bland annat känd för...

Var studentexamen för ensamkommande afghaner som krav att få stanna ännu en politisk lögn?

Vi ser det gång på gång, partier som påstår sig ta "ledarskap"...
Staffan Marklund
Staffan Marklundhttps://tradetsmakadetorsdag.wordpress.com/
Staffan Marklund är en bloggare med primärt marknadssocialistisk och antiimperialistiskt perspektiv. Staffan har en kandidatexamen i retorik, kallar sig frihetlig socialist och  radikaldemokrat.

“[Ordet] rättvisa är en hundvissla, det betyder inte det du tror att det innebär” – […] det [Googles ledning] egentligen säger om ‘rättvisa’ är att dom måste manipulera sökresultaten. […] de gör sökalgoritmerna partiska för att förmedla sin agenda”. Med bland annat de orden beskrev en visselblåsare från Google företagets skifte mot mer informationskontroll efter 2016. I reportaget av det konservativa Projekt Veritas, där visselblåsaren tar till orda, hörs den högt uppsatta Googleanställda Jen Gennai uppge inför dold kamera att företaget behöver behålla sin starka ställning för att kunna förhindra “en ytterligare Trump-situation”.

Videoreportaget har nu tagits ner från Youtube, som ägs av Google. Youtube motiverar borttagande med “klagomål på att privatlivet för en tredje part har kränkts”, rapporter den konservativa The Daily Wire. Jen Gennai kritiserar Projekt Veritas wallraffande, att de “filmade mig utan samtycke”, och menar att de “sprider konspirationsteorier”. Hon hävdar även att hennes roll i företaget överdrivs. Hon hävdar att hennes kommentarer om att påverka valet, i själva verket åsyftade till att hindra illegitim utländsk valpåverkan.

Dokument som presenteras för Veritas av visselblåsaren, uppges komma från Google och redogör för hur företaget styr sökresultaten på ett diskutabelt sätt. I dokumenten framgår att sakliga korrekta sökresultat kan vara värda att nedprioritera, om samhället kan bedömas gagnas av andra sökträffar. I Veritas reportage tas det milda exemplet upp med bildsökningar på VD:ar, där bilder på flera manliga VD:ar speglar verkligheten då de flesta VD:ar faktiskt är män. Men det anses vara bättre för samhällsutvecklingen om det visas upp oproportionerligt många kvinnliga VD:ar istället.

Project Veritas har tidigare anklagats för att ha använt bedräglig redigering av videoklipp. Aftonbladet har vid ett annat tillfälle beskrivit dem med orden: “en organisation som med dold kamera och hemliga inspelningar försöker smutskasta etablerade medier.” Hemsidan mediabias/factcheck uppger att pålitligheten i deras reportage varierar, och placerar de ideologiskt nära extremhögern. Trump har donerat till organisationen och talat sig varm för deras reportage.

Google har tidigare anklagats för partiskhet, både i politiska och kommersiella frågor. Gällande sökträffar för hotel-, rese-, och restaurangrecensioner beskrev Business Insider de 2014 som “horribelt partiska”. Googles autosuggest (d.v.s automatiskt ifyllnad av förslag på sökningar) anklagades 2010 undanhålla förslag som kunde starta kontroverser kring islam, vilket Google uppgav till HuffingtonPost var ett tekniskt fel och inte utslag av särbehandling av islam.

Googles kritiker menar att de i och med videons nedtagande försökt censurera avslöjande av deras egna valpåverkan och politiska styrande av allmänhetens informationsinsamling. Kritiker till Project Veritas menar istället att reportaget utgör falska nyheter.

3 KOMMENTARER

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of
trackback

[…] Source: Nyhetsklipp om Googles påstådda partiskhet tas bort från deras plattform […]

trackback

[…] Förnuft har tidigare rapporterat om anklagelser gällande ideologisk snedvridning hos Google. Högertidningen The Economist har undersökts frågan via kontrollerat experiment, och når nu […]

trackback

[…] Förnuft har tidigare rapporterat om anklagelser gällande ideologisk snedvridning hos Google. Högertidningen The Economist har undersökts frågan via kontrollerat experiment, och […]

Senaste ledare

Högerpolitik är inte ett hot mot demokrati, tvärtom! SVT propagerar som vanligt.

Lyssnar man på rapporteringen från Polen är det tydligt att många svenskar...

Var studentexamen för ensamkommande afghaner som krav att få stanna ännu en politisk lögn?

Vi ser det gång på gång, partier som påstår sig ta "ledarskap" och genomföra märklig lagstiftning för...

När NFL ska spela ”svarta nationalsången” innan den riktiga nationalsången har det spårat ut totalt

För alla som följt Black Lives Matters-rörelsen är det tydligt att splittringen i samhället blivit väldigt påfallande...

Bisarrt att lärare inte kan flytta elever utan att hamna i HD, lågaffektiv uppfostran gör apor av barn.

Även om det svenska rättssystemet landat i rätt slutsats att man som lärare ska ha rätt att...

Miljöpartiets ultimativa krav visar på hur dåligt svensk demokrati fungerar

Sedan 2014 är Sverige inte längre en demokrati, eftersom en majoritet av landets röstberättigande inte röstat fram...

Senaste replik

Hur kan SVT göra snyftreportage om en död dömd islamistisk terrorist?

Nej SVT och reportrarna Gusten Holm och Hannes Andersson, man är inte...

Fler av våra artiklar: