Nyhetsklipp om Googles påstådda partiskhet tas bort från deras plattform

“[Ordet] rättvisa är en hundvissla, det betyder inte det du tror att det innebär” – […] det [Googles ledning] egentligen säger om ‘rättvisa’ är att dom måste manipulera sökresultaten. […] de gör sökalgoritmerna partiska för att förmedla sin agenda”. Med bland annat de orden beskrev en visselblåsare från Google företagets skifte mot mer informationskontroll efter 2016. I reportaget av det konservativa Projekt Veritas, där visselblåsaren tar till orda, hörs den högt uppsatta Googleanställda Jen Gennai uppge inför dold kamera att företaget behöver behålla sin starka ställning för att kunna förhindra “en ytterligare Trump-situation”.

Videoreportaget har nu tagits ner från Youtube, som ägs av Google. Youtube motiverar borttagande med “klagomål på att privatlivet för en tredje part har kränkts”, rapporter den konservativa The Daily Wire. Jen Gennai kritiserar Projekt Veritas wallraffande, att de “filmade mig utan samtycke”, och menar att de “sprider konspirationsteorier”. Hon hävdar även att hennes roll i företaget överdrivs. Hon hävdar att hennes kommentarer om att påverka valet, i själva verket åsyftade till att hindra illegitim utländsk valpåverkan.

Dokument som presenteras för Veritas av visselblåsaren, uppges komma från Google och redogör för hur företaget styr sökresultaten på ett diskutabelt sätt. I dokumenten framgår att sakliga korrekta sökresultat kan vara värda att nedprioritera, om samhället kan bedömas gagnas av andra sökträffar. I Veritas reportage tas det milda exemplet upp med bildsökningar på VD:ar, där bilder på flera manliga VD:ar speglar verkligheten då de flesta VD:ar faktiskt är män. Men det anses vara bättre för samhällsutvecklingen om det visas upp oproportionerligt många kvinnliga VD:ar istället.

Project Veritas har tidigare anklagats för att ha använt bedräglig redigering av videoklipp. Aftonbladet har vid ett annat tillfälle beskrivit dem med orden: “en organisation som med dold kamera och hemliga inspelningar försöker smutskasta etablerade medier.” Hemsidan mediabias/factcheck uppger att pålitligheten i deras reportage varierar, och placerar de ideologiskt nära extremhögern. Trump har donerat till organisationen och talat sig varm för deras reportage.

Google har tidigare anklagats för partiskhet, både i politiska och kommersiella frågor. Gällande sökträffar för hotel-, rese-, och restaurangrecensioner beskrev Business Insider de 2014 som “horribelt partiska”. Googles autosuggest (d.v.s automatiskt ifyllnad av förslag på sökningar) anklagades 2010 undanhålla förslag som kunde starta kontroverser kring islam, vilket Google uppgav till HuffingtonPost var ett tekniskt fel och inte utslag av särbehandling av islam.

Googles kritiker menar att de i och med videons nedtagande försökt censurera avslöjande av deras egna valpåverkan och politiska styrande av allmänhetens informationsinsamling. Kritiker till Project Veritas menar istället att reportaget utgör falska nyheter.

“[Ordet] rättvisa är en hundvissla, det betyder inte det du tror att det innebär” – […] det [Googles ledning] egentligen säger om ‘rättvisa’ är att dom måste manipulera sökresultaten. […] de gör sökalgoritmerna partiska för att förmedla sin agenda”. Med bland annat de orden beskrev en visselblåsare från Google företagets skifte mot mer informationskontroll efter…

Kommentera utan Facebook