onsdag, oktober 20, 2021

Ett afrikanskt mellanstatligt ”EU” börjar gro

Senaste artiklar

Hur kan man ha förtroende för någon som bara ägnar sig åt epitet dvs, mobbing?

När jag var liten fick jag höra att människor som mobbade andra var...

Är Miljöpartiet på 3 % orsaken till att klimatet blir ämnet på SVT:s partiledardebatt?

Idag går det knappast att öppna en tidning utan att minsta väderfenomen kopplas...

När (S)ocialisterna utser ny ledare visar de tydligt hur mycket de föraktar demokrati.

Att Stefan Löfven kastar in handduken från en dag till en annan borde...
Staffan Marklund
Staffan Marklundhttps://tradetsmakadetorsdag.wordpress.com/
Staffan Marklund är en bloggare med primärt marknadssocialistisk och antiimperialistiskt perspektiv. Staffan har en kandidatexamen i retorik, kallar sig frihetlig socialist och  radikaldemokrat.

Projektet att lansera en handelszon som skulle till att inkludera större delen av Afrika, tog ett stort steg framåt på söndag. Om zonen lyckas etablera skulle den inkludera 1.3 miljarder människor och utgöra ett ekonomisk block på 3.4 triljoner. Flera analytiker menar att detta skulle leda till ett nytt tidevarv i kontinentens ekonomiska utveckling, rapporterar Reuter. Det skulle till att utgöra världens största frihandelszon, skriver Deutsche Welle. Hittils har 49 afrikanska länder samtyckt till projektet, som kallas African Continental Free Trade Agreement (AfCFTA). Projektet är startat inom den Afrikanska Unionen (som har totalt 54 medlemmar) vilket till skillnad från EU är ett rent mellanstatligt samarbetsorgan.

Visionen om ett enat Afrika i någon form är mycket gammal. Den specifika varianten av en handelszon började diskuteras på toppnivå för fyra år sedan. Förhoppningarna är att denna handelszon kommer att befria flera Afrikanska länder från utvecklingsmässiga låsningar, genom dragningskraften från starkare regional handel. Handel mellan Afrikanska länder uppgick till enbart 17% av kontinentens export år 2017. I Asien låg motsvarande siffra på 59% och i Europa på 69%.

Medlemmar i den Afrikanska unionen har åtagit sig att eliminera import-, och exportskatter på de flesta varor, vilket uppskattas öka handeln i regionen med 15-25% över tid. Om ytterligare hinder lyckas bekämpas, så som bristande infrastruktur och korruption, tros den regionala handeln kunna dubblas över en längre tidshorisont. Dessa uppskattningar görs av Internationella valutafonden (IMF). IMF beskriver handelszonen som ett potentiellt paradigmskifte. De 44 ländernas har via sitt samtycke förbundit sig till tidsramen att inom 18 månader generera ett regelverk för att realisera zonen.

Hittills har elva länder valt att inte delta i projektet, däribland Nigeria vilket med sina 190 miljoner invånare utgör kontinens folkrikaste nation. Den Afrikanska Unionens kommissionär Albert Muchanga menar att Nigeria kommer att delta i projektet framöver. ”De konsulterar fortfarande på nationell nivå och kommer att kunna komma ombord när dom är färdiga med det”, kommenterade han.

Det finns sedan tidigare flera mindre handelszoner i Afrika. Dessa har hittills inte lyckats expandera väsentligt. 27 Afrikanska länder har även skrivit under på ett separat projekt som ska skapa fri rörlighet mellan länder.

0 0 rösta
Article Rating
Dela våra artikel

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Senaste ledare

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 rösta
Article Rating
Dela våra artikel
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x