Riksdagsledamot Leila Ali Elmi Foto: Fredrik Hjerling / Miljöpartiets Pressbilder

Som vi sagt många gånger kommer alltid totalitära läror under en flagga av omtanke, det spelar ingen roll om det är verklighetens Sverige, historiska DDR eller Star Wars; fenomenet är detsamma. Människor behöver vaggas in att inskränkningar av olika friheter är positiva, därför kan man kalla något “jämlikhetsdata”; även om det tar strid mot allt vad jämlikhet står för. Syftet handlar om att knyta människor till olika utmålade offergrupper, för att således få dem att rösta vänster; eftersom dessa politiker “ser” dessa människor i deras s.k. “lidande”. Vänsterpartiet körde nyligen över partiledningen att partiet ska arbeta för att SCB ska kartlägga etnisk tillhörighet, nationellt ursprung, hudfärg och religion eller annan trosuppfattning; vilket Miljöpartiets riksdagsledamot Leila Ali Elmi nu ansluter sig till.

Jämlikhet vs. Jämställdhet?

Jämlikhet kan enklast översättas till Equality of opportunity där ett bra exempel är att en adelsman och en vanlig medborgare ska lyda under samma lagar; här finns ett problem idag eftersom politiker och tjänstemän får strafflindringar när de begår brott. Jämlikhet kan också handla om att alla elever ska få chansen att gå i skolan, och att alla svenska medborgare ska ha rätt till vård. Jämlikhet är således en liberal idé från Franska revolutionen, där man vill ge människor samma grundförutsättningar; vad de sen gör med sina liv det är upp till dem. Jämställdhet är en marxistisk idé som översätts som Equality of outcome, där det handlar om att jämna ut skillnader i vad människor åstadkommit. Jämställdhet bygger alltid på omfördelning av resurser, tjänar någon mer än dig är du ett “offer”; tillhör du dessutom en minoritet är du “diskriminerad”. Den feministiska rörelsen bygger helt på jämställdhetstanken, det är s.k. nymarxism där den vita mannen belastas för alla problem och uppkomna “orättvisor”; trots att han sannolikt har mycket lite med att någon studerat för lite och inte fått de kvalifikationer som kan krävas på arbetsmarknaden.

Jämlikhetsdata är Jämställdhetsdata

Det faktum att jämlikhet bygger på att vi inte är offergrupper, utan att vi alla har samma chanser gör därför att det blir djupt cyniskt att kalla detta “jämlikhetsdata”; eftersom den här sortens data tar strid mot hela idén. Däremot låter det bra, eftersom de flesta människor ställer sig positiva till jämlikhet; trots att 99% av våra politiker inte tycks veta skillnaden mellan jämlikhet och jämställdhet utan blandar friskt. Det faktum att det här handlar om att identifiera människor som offer, och således fördela resurserna på marxistiskt jämställt vis gör att de borde prata om jämställdhetsdata. Det är förövrigt tragiskt att vi har en jämställdhetsminister och inte en jämlikhetsminister.

Människor måste sluta vara och se sig som offer

Har du haft en misshandlade make betyder inte det att mannen är representant för alla män, utan att du borde bytt man. Det faktum att män är överrepresenterade i näringslivet betyder inte att man har en sämre chans som kvinna, utan att fler män söker sig dit. När en färgad man med gospelkör vinner både folkets hjärtan och Melodifestivalen, plus samtidigt tar alla rekord genom att vinna alla jurygrupper; tåls det att fråga om det hade varit möjligt i ett så pass rasistiskt land som vänstern vill göra gällande? Är det offermentalitet som avgjorde årets melodifestival? Onekligen fanns det en rad artister som lyfte fram sig själva som offer eller att man skrivit låtar för sorgliga händelser, den sortens kort behövde inte vinnaren spela ut; hans låt var nämligen oerhört välskriven. Hur kunde Refat El-Sayed bli “årets svensk” innan korthuset föll, är det troligt att han byggde sitt Fermenta eftersom han var ett offer för den s.k. “rasismen” i samhället? Kanske borde vänstern jaga de kriminella invandrare som förstör för så många laglydiga människor som kommit hit från andra länder istället för att trycka rasist i pannan på människor som är trötta på importerad brottslighet?

Det är fel att socialister låter sig inspireras av sin ideologiska kusin nationalsocialisten Adolf Hitlers idéer, människor är representanter för sina värderingar; inte sin etnicitet eller religion. Sverige behöver likhet inför lagen istället för särlagstiftning, Nazisttyskland har redan provat den sortens samhälle; och vi vet alla vart det slutade. Jag, Ian Fernheden beskrivs bäst som en konservativ debattör, rojalist, ekonom, lyrisk tenor, salsadansare och en i övrigt social person… jag är inte ännu en vit heterosexuell man; utan för att få en bild av mig så måste man titta på vad som gör mig till den jag är. Jag kan skilja Bach från Mozart, men har ingen aning om Djurgården eller AIK är bäst i fotboll eller ishockey (även om alla rojalister självklart håller på kungliga Djurgården) eller vilka divisioner de spelar i 2019.

Samma resonemang kan föras om någon som är färgad, en välutbildad doktor som Dennis Mukwege som belönades med fredspriset har sannolikt mycket lite gemensamt med en vuxen “ensamkommande” man från tredje världen; det kan till och med vara så att det enda som förenar dem är just hudfärgen och vad som dinglar mellan benen. När vänstern vill generalisera på dessa faktorer enligt både klassisk nationalsocialistisk (nazistisk) raslära och nymarxistiskt genus, är man ute på mycket djupt vatten. Vänstern och Miljöpartiet bör kraftigt ta avstånd från dessa tankar, istället för att försvara dem; det är dags att öppna historieböckerna och läsa om det lidande dessa ideologier skapat. Det här är inte nytänkande, utan fasansfullt. Det gör inte saken bättre att man själv är praktiserande muslim eller färgad som Ali Elmi (MP); vi människor är representanter för våra värderingar inte vår hudfärg eller mattriktning mot valfri helgedom.

Av Ian Fernheden

Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan november 2022 är Ian kommunalråd för Kristianstad kommun och vice ordförande i kommunstyrelsen och är även invald som ledamot av både fullmäktige i kommunen och regionen för Sverigedemokraterna.

Kommentera utan Facebook