Vi ställer oss frågan – ”Vad är egentligen feminism?”
Unga feminister definierar feminism som en ”rörelse för kvinnors jämställdhet med män” (efter SAOL 2006 reds anm). De menar också att “Feminism skulle även kunna beskrivas som en ideologi som erkänner att vi lever i ett ojämställt samhälle, och som genom en feministisk kamp vill nå en ekonomisk, politisk och social jämlikhet mellan alla kön och ickekön.”

Fine, det låter väl smarrigt och bra? Är det dock så enkelt? Nej, låt mig förklara varför.

Det finns nämligen många olika inriktningar inom feminismen;
Särartsfeminism, Likhetsfeminism, anarkafeminism, liberalfeminism, radikalfeminism, socialistisk feminism, queerfeminism samt ekofeminism.

Jag tänker inte beskriva vad varje inriktning betyder, för då skulle bläcket i datorn ta slut. Vilka slutsatser kan man dra? Jo, att kalla sig för feminist är att spegla sig väldigt brett.
Det är ungefär som om att du får frågan: ”Vilken är din favoriträtt?”, och svarar: – ”Mat”.

Den breda differentierade definitionen är i längden problematisk. Tittar vi sedan på Feministiskt Intiativ, ger även dessa sken över hur man ska vara som feminist. Caroline Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadsbladet sammanfattar innehållet väldigt väl:

”Partiet har en häpnadsväckande politisk vision, med en generositet med andras pengar som ställer andra vänsterpartier i lä. Man lovar kraftigt höjda socialbidrag, höjd a-kassa (även för den som säger upp sig och alltså väljer att inte jobba), avgiftsfri kollektivtrafik, fri tandvård, flyktingamnesti, ökade resurser och personal till vården, höjda pensioner för kvinnor, och sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Dessutom vill man ha stopp för utvisningar även för dem som har fått avslag, att papperslösa få försörjningsstöd, sjukvård och skola samt att EU-migranter ska tilldelas bostäder.”

Känns ovanstående punkter rimliga? Personligen är jag väldigt skeptisk, hur mycket ska man slösa med våra skattepengar? Tillbaka till kärnfrågan, måste man instämma i ovanstående politiska förslag om man vill kalla sig feminist? När förslagen dessutom innebär stora kostnader, är det troligt att ordet feminism dessvärre klingar lite falskt i öronen hos många människor.

Utöver dessa förslag arbetar feminismen för jämställdhet, är det då i sig inte fel att använda ett så pass genusklingande ord som ‘feminism’?
Är det inte bättre att vi enar oss i kampen för ökad jämställdhet och allas lika värde, samtidigt som vi undviker dessa könsrelaterade ord? Principen om jämställdhet blir idag istället motsägelsefull!

Samtidigt sträcker många politiska ledare i Sverige på ryggen och kallar sig för feminister, men är de verkligen det? Deras favoriträtt är alltså… mat?

Av Patrik Jönsson

Redaktör

Kommentera utan Facebook