Reflektion kring Clara Bergmans debattinlägg

http://www.metro.se/metro-debatt/vidrigt-att-hora-rika-

Tror att Clara antingen medvetet eller omedvetet missförstår högermänniskor. Alla högermänniskor som jag känner kan se att människor har olika förutsättningar i sina liv och olika startpositioner. Men alla har samma möjligheter såsom att studera. Dock med den skillnad att man med högerns politik kan välja just den skola som passar DIG bäst och inte tvingas gå på en bestämd kommunal skola. Valfrihet är väl bra?

Den egentliga stora skillnaden mellan vänstern och högern är att högern inte tänker “ALLA SKA HA DET LIKA DÅLIGT”.

De har förstått hur ekonomin och världen fungerar. Det måste få finnas klasskillnader för att samhället ska fungera. Det måste få finnas rika människor som är villiga att investera sina pengar på att starta nya företag, vilket som då ger jobb åt andra. Och jobb är väl något vi vill ha?

Men om dessa då inte får avkastning för pengarna de riskerat genom att starta nya företag, vad har de då för morot? Varför ska de då starta ett företag om man inte kan gå med vinst?

I debattinlägget skriver Clara följande “ur en rent mänsklig synvinkel tycker jag att en person som jobbar 40 timmar inom vården borde ha sjuhelvetes mycket bättre betalt än en person som jobbar 40 timmar med att skapa reklam som förleder unga sinnen, skapar anorexi, dålig självkänsla, ökar utsläppen och förbrukningen av jordens resurser.

En majoritet av de som jobbar inom vården har ofta inte någon högskoleutbildning. De har således då inte heller några CSN-skulder. Skulle de då ha lika mycket betalt än dessa hemska personer som skapar reklam, så skulle de ha ut mer än dem varje månad då de inte betalar något CSN-lån.

Och var skulle då dessutom drivkraften för att skaffa sig en ordentlig utbildning ligga? Då hade ju de flesta valt dessa yrken och ändå bli högavlönade. Det hade helt enkelt slutat med att vi till slut inte hade haft någon specialkompetens i Sverige och Sveriges ekonomi skulle köras i botten. Förstår inte vänstermänniskorna dessa enkla samband?

Ideologin om att “alla ska ha det lika dåligt” har provats flera gånger under mänsklighetens historia, och varje gång har det misslyckats kapitalt!

 

Av Kristian Jönsson

Redaktör

Kommentera utan Facebook