Målning av Jacques Arago / Wikimedia Commons

Uganda har under längre tid lidit av att häxdoktorer utför rituella stympningar och mord i syften att uppnå “magiska” effekter. De flesta offer utgörs av barn. Aktivister beskyller nu regeringen för att inte agera tillräckligt kraftigt emot utvecklingen – rapporterar Daily Monitor.

Den kristna välgörenhetsorganisationen World Vision Uganda, har framfört allvarlig kritik emot statsmakten. De menar att den gällande lagstiftningen gör att människooffrare sällan åtalas för mord eller dråp. Stiftelsens representant, Irene Kagoya, säger att: “vår yttersta angelägenhet är att fylla igen luckorna i den gällande lagstiftningen. Lagen täcker inte upp för människooffer. Ett antal individer har tagits till domstol under brottsbalkens gällande ramverk, men endast några få har man faktiskt lyckats åtala”.

Parlamentarikern Robert Ntend, hävdar att i tre år har han och andra aktörer inom landets lagstiftande organ drivit på frågan att införa en särskild lag tillägnad att motverka människooffer. Hittills har finansministern inte genomfört de nödvändiga ekonomiska åtgärderna för att lagförslaget ska kunna diskuteras formellt i riksdagen eller röstas igenom.

Peter Sewakiryanga, ledare för barnomsorgsministeriet, fördömde vad han ser som ansvarslös brist på handling: “Alla dessa fall [av människooffer] fortsätter att öka pågrund av att regeringen inte trycker på för att se till att den här lagen stiftas, detta sker under tiden som mängden barnoffer ökar”.

Finansministern Apollo Mughinda svarar på kritiken. Han uppger att lagen måste genomgå en granskning av kabinetten, alla lagar som medför ökade statliga utgifter måste genomgå den processen innan den kan diskuteras i riksdagen. Granskningen är ännu pågående.

Ugandas regering har tidigare kritiserats för att inte reagera tillräckligt starkt på brottsvågen. Pulitzer Center skrev 2010 att det kunde skada valresultatet att bekämpa trenden av människooffer allt för kraftigt: “[Makthavare] är rädda att förlora röster i ett land där häxdoktorer sitter på tillräckligt med inflytande för att definiera valresultat.” Ugandas polisiära specialstyrka tillsätt med syftet att bekämpa människooffer, menade Pulitzer Center var underfinansierade och kringskuren av korruption.

Uganda Observer skrev tidigare i år om mannen som blev arresterad bärandes ett barnhuvud när han besökte riksdagen – huvudet uppges ha varit menat som en gåva till församlingens talman. Händelsen anses generellt vara kopplad till fenomenet av de ritualistiska morden i landet – och har blivit en symbol för problemets utbredhet. Häxdoktorerna har en stark ställning i Uganda, en auktoritet som i praktiken utmanas i kampen emot människooffer.

Av Staffan Marklund

Staffan Marklund är en bloggare med primärt marknadssocialistisk och antiimperialistiskt perspektiv. Staffan har en kandidatexamen i retorik, kallar sig frihetlig socialist och  radikaldemokrat.

Kommentera utan Facebook