Osanning sprids om Epsteins död genom förfalskad New York Times-artikel

Jeffrey Epstein var en kontroversiell maktspelare i USA som stod anklagad för sexualbrott. Han tog livet av sig innan rättsprocessen mot honom han lida mot sitt slut, ett självmord som spekuleras kan ha varit ett mord i förklädnad. Dessa spekulationer har ännu inte gått att styrka eller dementera. Oberoende Förnuft menar inte yttra sig i frågan, men kan rapportera om att en av de mer sensationella indicierna för att dödsfallet skulle ha varit mord – visar sig vid närmare granskning vara helt felaktig.

I podcasten “The Shane Show” uppges att Epstein hade fått en ny säkerhetsvakt timmar innan självmordet. Den nya vakten ska ha varit en man vilken den han ersatte reagerat på, då den tidigare vakten inte kände igen honom. Han frågade vad nykomlingen hette, fick svaret “Steve” i förnamn, frågade om efternamn – varvid den nya vakten var tyst en stund och sa sig sedan heta “Jail”. Programvärden uppger sig ha fått informationen från New York Times. Samma påstående har hörts i den svenska vitmakt podcasten “Vita Pillret” (kan höras strax efter 31:30 och framåt i denna länk)

På flera hemsidor försöks denna tes styrkas genom en påstådd skärmdump från New York Times artikel “In Short-Staffed Jail, Epstein Was Left Alone for Hour” (2019/08/12). Skärmdumpen inkluderas nedan:

Bilden är dock en förfalskning. Det övre stycket som slutar med texten “…because fewer colleagues were on hand to provide backup if things turned ugly.” är autentisk, det samma gäller det undre stycket som börjar med texten “He was being held at a detention center“. Hela det markerade stycket om säkerhetsvakten är däremot redigerad, den finns inte alls i den faktiska artikeln. New York Times betalvägg har gjort det svårt för vissa att komma åt artikeln och kontrollera detta, vilket har lett till att påståendet spridit sig. Nedan inkluderas en skärmdump från den riktiga artikeln, där det relevanta stycket är tydligt frånvarande.

Händelsen utgör ett fall The Woozle effect; d.v.s när en osanning styrks genom att hänvisa till en trovärdig källa, men att det i praktiken ljugs om innehållet i källan varvid osanningen sprids och tas som fakta.

Jeffrey Epstein var en kontroversiell maktspelare i USA som stod anklagad för sexualbrott. Han tog livet av sig innan rättsprocessen mot honom han lida mot sitt slut, ett självmord som spekuleras kan ha varit ett mord i förklädnad. Dessa spekulationer har ännu inte gått att styrka eller dementera. Oberoende Förnuft menar inte yttra sig i…

Kommentarer

Kommentera utan Facebook