tisdag, oktober 19, 2021

Osanning sprids om Epsteins död genom förfalskad New York Times-artikel

Senaste artiklar

Hur kan man ha förtroende för någon som bara ägnar sig åt epitet dvs, mobbing?

När jag var liten fick jag höra att människor som mobbade andra var...

Är Miljöpartiet på 3 % orsaken till att klimatet blir ämnet på SVT:s partiledardebatt?

Idag går det knappast att öppna en tidning utan att minsta väderfenomen kopplas...

När (S)ocialisterna utser ny ledare visar de tydligt hur mycket de föraktar demokrati.

Att Stefan Löfven kastar in handduken från en dag till en annan borde...
Staffan Marklund
Staffan Marklundhttps://tradetsmakadetorsdag.wordpress.com/
Staffan Marklund är en bloggare med primärt marknadssocialistisk och antiimperialistiskt perspektiv. Staffan har en kandidatexamen i retorik, kallar sig frihetlig socialist och  radikaldemokrat.

Jeffrey Epstein var en kontroversiell maktspelare i USA som stod anklagad för sexualbrott. Han tog livet av sig innan rättsprocessen mot honom han lida mot sitt slut, ett självmord som spekuleras kan ha varit ett mord i förklädnad. Dessa spekulationer har ännu inte gått att styrka eller dementera. Oberoende Förnuft menar inte yttra sig i frågan, men kan rapportera om att en av de mer sensationella indicierna för att dödsfallet skulle ha varit mord – visar sig vid närmare granskning vara helt felaktig.

I podcasten ”The Shane Show” uppges att Epstein hade fått en ny säkerhetsvakt timmar innan självmordet. Den nya vakten ska ha varit en man vilken den han ersatte reagerat på, då den tidigare vakten inte kände igen honom. Han frågade vad nykomlingen hette, fick svaret ”Steve” i förnamn, frågade om efternamn – varvid den nya vakten var tyst en stund och sa sig sedan heta ”Jail”. Programvärden uppger sig ha fått informationen från New York Times. Samma påstående har hörts i den svenska vitmakt podcasten ”Vita Pillret” (kan höras strax efter 31:30 och framåt i denna länk)

På flera hemsidor försöks denna tes styrkas genom en påstådd skärmdump från New York Times artikel ”In Short-Staffed Jail, Epstein Was Left Alone for Hour” (2019/08/12). Skärmdumpen inkluderas nedan:

Bilden är dock en förfalskning. Det övre stycket som slutar med texten ”…because fewer colleagues were on hand to provide backup if things turned ugly.” är autentisk, det samma gäller det undre stycket som börjar med texten ”He was being held at a detention center”. Hela det markerade stycket om säkerhetsvakten är däremot redigerad, den finns inte alls i den faktiska artikeln. New York Times betalvägg har gjort det svårt för vissa att komma åt artikeln och kontrollera detta, vilket har lett till att påståendet spridit sig. Nedan inkluderas en skärmdump från den riktiga artikeln, där det relevanta stycket är tydligt frånvarande.

Händelsen utgör ett fall The Woozle effect; d.v.s när en osanning styrks genom att hänvisa till en trovärdig källa, men att det i praktiken ljugs om innehållet i källan varvid osanningen sprids och tas som fakta.

0 0 rösta
Article Rating
Dela våra artikel

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Senaste ledare

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 rösta
Article Rating
Dela våra artikel
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x