New York Times anklagas för rashatisk retorik från anställda och “hot om doxxing”

Den världsledande tidningen New York Times, i Sverige bland annat känd för sitt samarbete med Dagens Nyheter, skakas av flera kontroverser. Bland annat har en av tidningens skribenter, Nikole Hanna-Jones, uppmärksammats för rashatisk retorik samt anklagats för att ha spridit en konspirationsteori. 

Det har grävts fram att 1995 skrev Hanna-Jones att “Den vita rasen är den största mördaren, våldtäktsmannen, plundraren och tjuven i den moderna världen”. Uttalandet kom i kontexten av att beskriva koloniseringen av de Amerikanska kontintenterna. Hon fortsatte sedan med att fördöma samtida vita: “ättlingarna till dessa vildar har pumpat in droger och vapen i den svarta befolkningen, packat svarta i armoden av segregerade ghetton och fortsätter att agera blodsugare mot vår grupp”. 

Uttalandet har uppmärksammats av bland annat den konservativa tidningen The Federalist. Tidningen har sökt Times för att kontrollera om Hanna-Jones bytt åsikt eller tagit avstånd från vad som sagt, de har hittills inte fått svar.

Times har tidigare kritiserats för att en av deras anställda uttalat sig hatiskt offentligt. 2018 skrev Sarah Jeong föraktfullt om “dumma vita människor”, vilka hon jämförde med urinerande hundar. Hon skrev även att vita snart skulle dö ut, och hävdade att detta var önskvärt. Samt att “det är sjukt hur mycket glädje jag får av att vara elak mot vita män”. Jeong menade sedan att hennes retorik inte skulle tas bokstavligt, utan utgjorde ett sätt att bemöta rasism från vitmaktsympatisörer. 

Spridande av dessinformation

Hanna-Jones anklagades nyligen för att omhulda konspirationsteorin att fyrverkerier skulle användas i psykologisk krigsföring mot anti-rasistiska aktivister. 

Yahoo News har tillsammans med andra medier belyst att Hanna-Jones delade ett inlägg på Twitter som anspelade på att komplotten var sann, hon uppmanade andra att läsa inlägget utan att hävda att innehållet skulle vara tvivelaktigt. Konspirationen går ut på idén att det utförs “en koordinerad attack från regeringen mot vår svarta och bruna befolkning”, enligt konspirationsteoretikern och författaren Robert Jones Jr. summering. Jones menade att svarta ungdomar som sågs smälla av fyrverkerier, inte skulle haft råd med så pass högklassigt explosivt material om inte staten i hemlighet subventionerade aktiviteter i syfte att sprida oro bland minoriteter.

Staden New York har genomlevt ett ovanligt stort antal detonationer av smällare under juni månad. Anthony LoBianco driver företaget Intergalactic Fireworks, och säger till Yahoo att försäljningen av smällare ökat till följd av utbredd rastlöshet. 

Hanna-Jones menade att hon delade konspirationsteorin för att höra andras tankar kring den, inte för att omhulda den som sann. Hon har bett om ursäkt för sitt agerande, vilket hon menade var ansvarslöst.

Hanna-Jones var även en av huvudförfattarna bakom ett kontroversiellt folkbildande projekt hos Times som enligt flera experter innehålla grova felaktigheter, sakfel som New York Times vägrade rätta –  vilket Oberoende Förnuft skrivit om tidigare. Times gjorde senare en mindre rättelse angående den centrala kritiken, nämligen påståendet att det Amerikanska självständighetskriget huvudsakligen skulle ha motiverats av viljan att bevara slaveriet. När rättelsen publicerades, medgav  Hanna-Jones att hon tappat “viktig kontext och nyanser”.

Tidningen har i övrigt nyligen kritiserats för sakfel i känsliga frågor. I ett nyhetsreportage skrev de nyligen att svarta transkvinnor ledde de uppmärksammade Stonewall-protesterna (en serie amerikansk demonstrationer under 1969 som i allmänhet anses ha varit viktig i att elda på aktivismen för HBTQ-personers rättigheter), något tidningen i ett tidigare videoreportage hävdade var en myt. Svarta transkvinnor deltog men upptog ingen ledande position i händelsen, enligt deras äldre reportage som bygger på intervjuer med de närvarande och redogörelser från historiska experter. Artikeln rättades sedan efter publiceringen.

Den anti-imperialistiska tidningen The Intercept har även kritiserat Times för att närmast helt okritiskt ha spridit skakiga uppgifter om Bolivas senaste maktskifte, uppgifter som Times senare medgav var falska. Ansvarslös mediaverksamhet vilket kritiker menar ökade det internationnella stödet för en statskupp i Bolivia. En tidigare anställd för Times menar att tidningen vid flera tillfällen avstod från att publicera nyheter berörande utrikespolitik, när vissa politiska makthavare begärde att reportagen aldrig skulle ges ut. Vänstertidningen The Grayzone har även anklagat Times för att låta sig otillbörligt påverkas av faktioner inom den amerikanska staten.

Opinionsbildare lämnar offentligheten för att undvika att få sin identitet offentliggjord av Times

Bloggaren bakom Slate Star Codex kontaktades av Times för ett smickrande reportage de ville skriva om vederbörande, men han fick höra att hans fullständiga namn skulle avslöjas av tidningen. Den anonyma skribenten var rädd att offentliggörandet av hans namn skulle skada hans karriär och utsatta honom för faran av att sökas upp av hotfulla läsare. Han valde därför att radera bloggen, för att försäkra sig om att Times inte skulle ha något att skriva om. Rapporter Yahoo, vilket omtalar incidenten som ett “hot om doxxing” (doxxing: att utan samtycke avslöja någon annans identitet eller annan personliga information på internet).

Times reporter hävdade att de alltid delger namn och annan relevant information kring deras källor och intervjuobjekt. Som Yahoo uppmärksammar stämmer det påståendet inte med tidningens historik, som ofta låtit källor varit anonyma till den grad att de allvarligt kritiserats för brist på transparens. En kvinna tilläts förbli namnlös enbart för att hon “alltid velat vara en anonym källa”. Tidigare i år lät de en annan opinionsbildare presentera sig enbart under pseudonym, en befogenhet vilket av oförklarade skäl inte unnades skribenten bakom Slate Star Codex.

Oberoende Förnuft har sökt New York Times för kommentar, men vid tiden för publiceringen har de inte återkommit.

Den världsledande tidningen New York Times, i Sverige bland annat känd för sitt samarbete med Dagens Nyheter, skakas av flera kontroverser. Bland annat har en av tidningens skribenter, Nikole Hanna-Jones, uppmärksammats för rashatisk retorik samt anklagats för att ha spridit en konspirationsteori.  Det har grävts fram att 1995 skrev Hanna-Jones att “Den vita rasen är den största…

Kommentera utan Facebook