torsdag, oktober 5, 2023

Muslimska fredsaktivister i Frankrike ställer sig som levande sköldar runt kyrka

Senaste artiklar

Självklart ska vi ha både Abba och Beethoven

Som vanligt när det kommer till kulturdebatter i public service dyker det...

Varför får just Margaux ett förlåt-mig-program i SVT?

Det är alltid intressant att se vad som händer när människor från...

Hur kan man rösta på vänstern när de bara vill höja skatten som främsta politiska idé?

Nuförtiden behöver man ingen spåkula när det kommer till svensk skattepolitik, är...
Staffan Marklundhttps://tradetsmakadetorsdag.wordpress.com/
Staffan Marklund är en bloggare med primärt marknadssocialistisk och antiimperialistiskt perspektiv. Staffan har en kandidatexamen i retorik, kallar sig frihetlig socialist och  radikaldemokrat.

En grupp muslimska fransmän har ställt sig som skydd utanför en katolsk katedral i staden Nice under alla helgons dag – rapporterar Premier Christian News.

Fredsaktivisterna ställde sig som vakt emot kristofobiska angrepp, i en symbolisk handling av samförståelse mellan trosgrupper. Tanken är att ingen islamist kommer kunna angripa kyrkobesökarna, utan att också utsätta muslimer för livsfara. Demonstrationen är tänkt att upprepas under jul. Organisatören Elyazid Benferhat sa sig äcklas över det tidigare terrordådet i Nice, en knivattack med tre dödsfall – samt beskrev halshuggningen av Samuel Paty som “otrolig grymhet utan motstycke”. Han uttryckte oro över terrorism, samt över de fördomar och förakt mot muslimer som han menar ökar efter islamistiska övergrepp.

Den fransk-tjetjenska imamen Hassen Chalghoumi uppmärksammades internationellt, bland annat Reuters, när han i liknande ande omtalade Paty som en martyr för yttrandefrihet, samt uppmanade den muslimska befolkningen i landet att adressera faran som finns i våldsam fundamentalism.

En liten grupp högerextremister uppges ha tagit illa vid sig av fredsprotesten utanför kyrkan, men Benferhat menar att i övrigt har reaktionerna från allmänheten varit mycket positiv.

Liknande respons ägde rum i Egypten 2011 i gensvar på islamistisk terror. Där tusentals egyptiska muslimer ställde sig som mänskliga sköldar runt en koptisk kyrka efter att fundamentalister angripit den kristna minoritetsbefolkningen i landet via att detonera en bomb i en kyrka. Något Think Progress skrev om när det begav sig.

5 1 rösta
Article Rating

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Senaste ledare

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 röster
Article Rating
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x