onsdag, oktober 20, 2021

Ex-muslimer lanserar världskarta över religiös förföljelse

Senaste artiklar

Hur kan man ha förtroende för någon som bara ägnar sig åt epitet dvs, mobbing?

När jag var liten fick jag höra att människor som mobbade andra var...

Är Miljöpartiet på 3 % orsaken till att klimatet blir ämnet på SVT:s partiledardebatt?

Idag går det knappast att öppna en tidning utan att minsta väderfenomen kopplas...

När (S)ocialisterna utser ny ledare visar de tydligt hur mycket de föraktar demokrati.

Att Stefan Löfven kastar in handduken från en dag till en annan borde...
Staffan Marklund
Staffan Marklundhttps://tradetsmakadetorsdag.wordpress.com/
Staffan Marklund är en bloggare med primärt marknadssocialistisk och antiimperialistiskt perspektiv. Staffan har en kandidatexamen i retorik, kallar sig frihetlig socialist och  radikaldemokrat.

Nordamerikanska förbundet för ex-muslimer lanserade i september en karta över religiöst förtryck, där övergrepp från teokratisk statsmakt och privata fundamentalister från hela världen listas; annonserade rörelsen nyligen i ett pressmeddelande.

Kartan redogör för bland annat för vilka länder som ännu innehar hädelselagar, samt vad straffsatsen för att bryta mot dessa medför. Talesmannen för organisationen, Abdul Hurayrah, bedyrar vikten av att ge ett mänskligt ansikte till de drabbade. Därför inkluderar världskartan konkreta fall, med namngivna offer och tillhörande foton.

Bland offren återfinns den progressiva muslimska reformisten Islam Al-Behairy. Han dömdes ursprungligen i Egyptisk rätt till fem års fängelse för att ha förutspråkat progressiva tolkningar av tron, straffet reducerades senare till ett år. Ett annat sensationellt fall utgörs av Abdirahman Ahmed, en somalisk politiker som avrättades av en fundamentalistisk-milis. Det påstådda brottet utgjordes av att han ska ha: ”beblandat sig och arbetat med icke-muslimer”. Kartan visar flest övergrepp inom muslimska majoritetsländer, men i Europa finns fallet av den Irak-tyska sekularitetsaktivisten Amed Sherwan. Han blev misshandlad till följd av sin religionskritik, överfallen av främande fundamentalister när han besökte en konsert i den tyska staden Flensburg. Kartan är inte helt uttömmande. Vissa kända fall som mordet på den Pakistansk-skotske Asad Shah, utförd av en jihadist som straff för att Shah nytolkat islam genom att kalla sig nästa profet, finns inte listad. Trots att brottet enligt BBC ägde rum i den skottska staden Glasgow så sent som 2016.

Föreningen bakom hoppas på att den kommer kunna fungera som ett verktyg i aktivistiskt arbete emot hädelselagar. Hurayrah kommenterade lanseringen med orden: ”Genom detta projekt kommer vi att ge en detaljerad redogörelse av varje enskilt fall, för att försäkra oss om att deras lidande inte glöms och att deras hjältedåd inte blir förgäves”

5 2 röster
Article Rating
Dela våra artikel

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Senaste ledare

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 rösta
Article Rating
Dela våra artikel
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x