fredag, september 30, 2022

Amy Coney Barrett bekräftad till Högsta domstolen efter högt tonläge i senaten

Senaste artiklar

Annie Lööfs hat mot SD beror endast på mandat och matematik… inget annat! Gå inte på spelet!

Som vanligt när det kommer till politik måste man förstå att...

Varför förnekar alltid vänstern att andra socialister inte var ”riktiga” socialister? Det socialistiska kretsloppet förklarat.

Det är alltid intressant att lyssna på vänstersympatisörer när det kommer till...

Professor Lars Calmfors har tyvärr rätt kring M-förslaget om pristaket på el, så här tycker jag man borde tänka.

Även om Moderaternas förslag om pristak på el den kommande vintern både...
Profilbild
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Frihetliga Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur så som klassisk musik. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Sedan februari 2021 är Ian också politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Region Skåne och Kristianstad. Läs mer här

Det var en lång sejour att bekräfta domarkandidaten för högsta domstolen, Amy Coney Barrett i den amerikanska senaten under måndagsnatten svensk tid. Efter många talare återstod endast majoritetsledarna för de två olika partierna, vars inlägg också lyfte fram bitterheten mellan de två lägren. Republikanernas poäng handlade om att eftersom de både kontrollerar presidentposten och majoritet i senaten så har de rätten att utse en domare samtidigt som Demokraterna gjort samma sak om skon satt på den andra foten.

Republikanernas majoritetsledare senator Mitch McConnell från Kentucky menade på att det var viktigt att inte få domare som är aktivister eller tillhör en liten elit, utan någon som agerar efter vad som står i konstitutionen. Han citerade också provokativt den framlidne vänsterdomaren Ruth Bader Ginsburg (vars plats man skulle fylla) att domstolen endast ska ha 9 ledamöter, något som blivit en diskussion sedan Demokraterna öppnat upp för att ”packa domstolen” med ytterligare fyra domare för att således kunna få vänstermajoritet. Demokraterna har också talat om att upphöja D.C. respektive Puerto Rico till delstater för att således kunna ”packa” senaten med ytterligare fyra demokratiska senatorer (de har stöd i dessa områden) för att vara garanterade att ha en säkrad majoritet.

Vänstern har idag 3 progressiva domare, och högern har i och med Coney Barretts utnämning 6 st konstitutionella domare (som alltså värnar konstitutionen), därför behövs det alltså ytterligare fyra progressiva för att nå 7-6. En tanke som Franklin Delano Roosevelt övervägde för ca 80 år sedan, men som fick mycket kritik. Joe Biden har konstant vägrat svara på frågan om han vill packa domstolen med fler ledamöter, även om han historiskt gjort flera uttalanden om att han tycker det är fel; och har tillskillnad från Donald Trump inte velat vara transparent innan presidentvalet med vilka domare som kan vara aktuella. Donald Trump redovisade redan 2016 vilka domare som då kunde var aktuella.

Demokraternas minoritetsledare senator Chuck Schumer från New York höll ett tal som var en krigsförklaring, där han menade på att denna omröstning kommer ta många år att läka och att det här var en mörk dag. Argumenten var i hög grad känsloargument hur arg man var, och att man aldrig mer skulle acceptera att Republikanerna kom med pekpinnar hur dessa processer ska ske i framtiden. Schumers enda riktiga argument handlade om att den republikanska majoriteten tidigare inte godkände Barack Obamas kandidat 8 månader innan valet med just hänvisning till valet, däremot svarade han inte på varför Republikanerna skulle rösta igenom någon som var vänster när de själva är höger.

Med 52-48 röster blev Amy Coney Barrett godkänd, en sjubarns mor som med sina 48 år dessutom är den yngsta domaren någonsin.

5 1 rösta
Article Rating

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Senaste ledare

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 rösta
Article Rating
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x