söndag, maj 24, 2020

Replik på Jan Guillous kolumn ”Åtskild idrott lika givet som skilda omklädningsrum”.

Senaste artiklar

Mein Kampf går bra att sälja men inte Paolos kokbok? När radikalism och hyckleri blir ett.

Precis som på Stalins tid så bär dagens nymarxistiska samhälle tydliga tecken...

Barack Obama debuterar som nymarxist genom att börja spela raskortet i sin kritik mot Trump.

Det var en uppenbart ny Barack Obama som spelat in en hälsning...

Greta Thunberg blir Covid-19 expert hos CNN…?

Nuförtiden kan man bli expert utan studier, där den som varit mest...

Jan Guillou yttrar sig i en kolumn den 4 september med titeln ”Åtskild idrott lika givet som skilda omklädningsrum”. Det handlar i sig om den muslimska friskolan Al-Salamskolan i Örebro som har varit på tapeten de senaste dagarna. Detta beroende på att skolan i sig separerar kvinnor och män inom idrotten så att de inte gemensamt kan deltaga inom denna.

För att gemene man ska få en liten insikt i vad Jan skrev, refererar jag honom.
”Ty när det visade sig att en muslimsk privatskola tillämpade åtskild gymnastikundervisning för pojkar och flickor exploderade en svensk dumhet av närmast fransk typ”.

Vidare skriver Jan Guillou: ”Fridolin tycktes anse att åtskild gympa hotade jämställdheten. Däri har han självklart fel. Åtskild gymnastik och idrott i skolan är en fråga om rättvisa och jämlikhet, lika självklar som att pojkar och flickor har åtskilda omklädningsrum, något som inte ens Fridolin kan vara emot.”

Det är här som jag drar några extra varv med pekfingret i mitt just nu icke odlade skägg, samtidigt som jag får en intensivt funderande blick upp i skyn. Missar du inte hela poängen nu, Jan Guillou?
Jag, som är född 1982, gick personligen i en idrottsklass under flera år vilket innebar än mer idrott om dagarna. Under mina år inom grundskolan så separerades aldrig idrottstiderna vad gäller kön. Vi gjorde alla saker gemensamt och detta upplevdes inte som några helst problem. Däremot delades lag ibland upp så att respektive kön mötte samma kön.

Visst var det könsuppdelad idrott vid den tid som du Jan befann dig inom skolans väggar. Tiderna har däremot förändrats i Sverige och vi har gjort stora steg i rätt riktning för ett jämställt samhälle. Detta ska vi fortsätta med, men då finns det inte plats för könsdiskriminering.

För det som du Jan i sig står upp för i detta fall, det är att du accepterar att man gör skillnad på män och kvinnor av religiösa skäl. För i Al-Salamskolan handlar det om uppfattningen att flickor inte ska vistas bland pojkar utan att vara täckta! Står du verkligen upp för detta eller har du missuppfattat frågan i sig? Kort sammanfattat beskriver Koranen att flickor ska skyla sig för att inte väcka männens lust.
Jag anser det vara ytterst anmärkningsvärt att du kan missa denna sak. Av vad jag förstår är du för ett jämlikt samhälle. Om du verkligen förespråkar detta, tycker jag att du säger emot dig själv och missar poängen i denna fråga.

Al-Salamskolan har varit i blåsväder tidigare. Redan 2006 fick de kritik inom många olika punkter. Bland annat inom sexualundervisning och att barn inte får lyssna på modern musik. Men, redan då för 10 år sedan, så undervisades barnen endast på lördagskvällar inom simning i denna skola. *(1)  Vet du vad, Jan Guillou? Flickor och pojkar separerades inom simundervisningen! Var det även tävling då, anser du? Kanske ser möjligtvis även du en röd tråd i det hela nu? Jag förstår din uppfattning vad gäller separerade lag inom kön som möter varandra under vissa moment. På så vis kan jag hålla med både dig och Johanna Frändén som du även refererar till. Kan dock tillägga att i min idrottsklass spelade vi ofta mixat, vilket var fantastiskt roligt. Men sakfrågan i sig är i detta fall en helt annan än den som du påtalar i din kolumn.

Utöver detta, använder du ordval som ”svensk dumhet” samt ”så korkade kan vi väl inte vara i Sverige?”. Använd dessa ord med måtta. Alla ska kunna ha åsikter inom frågor och detta måste respekteras. Bara för att vissa har en annan åsikt än just dig Jan Guillou så behöver dessa i sig inte vara korkade eller dumma och så kallas av dig, inte sant?

Klicka här för att läsa Jan Guillous kolumn på Aftonbladet i sin helhet

Källor/Referenser
*(1) http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=1042864

1 KOMMENTAR

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of
Leif Öhrqvist
Guest

Jag tror att Jan Guillous lever i en gammal fantasivärld där hans spännande romaner växer fram. Verkligheten idag är inte hans bästa sida och därför bör han enligt mitt tycke kanske tona ner sig lite om politik och samhällsfrågor och skriva om det han är så bra på dvs romaner från en fantasivärld.

Senaste ledare

Mein Kampf går bra att sälja men inte Paolos kokbok? När radikalism och hyckleri blir ett.

Precis som på Stalins tid så bär dagens nymarxistiska samhälle tydliga tecken...

Greta Thunberg blir Covid-19 expert hos CNN…?

Nuförtiden kan man bli expert utan studier, där den som varit mest tongivande i "klimatfrågan" inte ens...

Brott mot griftefriden bör kunna innefatta livstids fängelse om man inte kan fastställa mord

Vi ser det gång på gång, fall där vad som ser ut att vara mord inte kan...

Självklart vill ministern ha en (dyr) Corona-kommission för att utreda sina gigantiska misstag? … Eller?

Som vanligt när det kommer till socialistiska regeringar är det bara en tidsfråga innan någon vill tillsätta...

En generaldirektör som själv saknar kompetens, påstår att felet ligger hos medarbetarna

När en blind leder en blind faller båda i gropen är ett gammalt ordspråk, men ordspråket är...

Senaste replik

Danmark “diskriminerar” inte Sverige, de räddar sina liv genom att hålla gränsen stängd!

Som vanligt när det kommer till svenska vänsterns företrädares argumentation utgår man...

Fler av våra artiklar: