torsdag, oktober 28, 2021

Allt fler riskerar avrättas för hädelse i Pakistan

Senaste artiklar

Är någon förvånad att Vänsterpartiet ska rädda klimatet genom att införa socialism?

Det är alltid intressant att titta på vilka förslag olika partier lägger för...

Hur kan man ha förtroende för någon som bara ägnar sig åt epitet dvs, mobbing?

När jag var liten fick jag höra att människor som mobbade andra var...

Är Miljöpartiet på 3 % orsaken till att klimatet blir ämnet på SVT:s partiledardebatt?

Idag går det knappast att öppna en tidning utan att minsta väderfenomen kopplas...
Staffan Marklund
Staffan Marklundhttps://tradetsmakadetorsdag.wordpress.com/
Staffan Marklund är en bloggare med primärt marknadssocialistisk och antiimperialistiskt perspektiv. Staffan har en kandidatexamen i retorik, kallar sig frihetlig socialist och  radikaldemokrat.

Under enbart 30 dagar upprättades 42 nya rättsfall med hädelse i Pakistan, rapporterar Naya Daur Media. 2011 hamnade Pakistans rättssystem på den internationella kartan, politikern Salman Taseer mördades av sin egna livvakt för att ha kritiserat hädelselagstiftningen och förespråkat benådandet av den religiösa minoritetsmedlemmen Asia Bibi. Bibi hade på skakiga grunder anklagats för att ha framställt den kristna religiösa figuren Jesus som överlägsen den muslimska profeten Muhammed. Trots internationell kritik för religiöst intolerant lagstiftning och bristande rättssäkerhet för anklagade, har den Pakistanska staten tilltagit allt hårdare metoder mot hädelse.

Pakistan förbjuder inte längre enbart kritik av profeten, utan även kritik av hans tidiga följeslagare. Inom islam finns det skilda uppfattningar vilka av de första muslimerna som är klandervärdiga och vilka som agerat föredömligt, där shiamuslimer skiljer sig från den sunnitiska majoritetsbefolkningen i Pakistan. Det är en relativt vanlig uppfattning bland shiamuslimer att Muhammeds fru Aisha ska ha giftmördat sin man, en uppfattning som alltså skulle kunna leda till avrättning i Pakistan.

För tillfället hålls uppemot 80-pakistanier under någon form av frihetsberövning för hädelse, ungefär hälften av dessa riskerar att dömas till döden eller livstidsfängelse. Utomjuridiskt våld riktat mot anklagade hädare är långt ifrån okänt i landet, en livvakt anklagas för att ha mördat sin kollega för ett religiöst övertramp tidigare i år. Sedan 1990 uppskattas 62 pakistanier ha mördats för hädande av vigilanter. När Asia Bibis dödsdom upplöstes i högsta domstolen, för att det inte kunde styrkas att hon faktiskt sagt det som påstods; menade ledaren för Tehreek-i-Labaik-partiet att domarna förtjänade att dö.

5 3 röster
Article Rating
Dela våra artikel

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Senaste ledare

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 rösta
Article Rating
Dela våra artikel
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x