onsdag, juli 28, 2021

Allt fler riskerar avrättas för hädelse i Pakistan

Senaste artiklar

Recension av Förunderlig nåd av Jacob Sundberg

Förunderlig nåd är en tuff skildring av hur vårt samhälle ser ut idag...

Att Centerpartiet kallar SD fula ord beror på matematik och har inget med godhet att göra

Precis som moderater och kristdemokrater sedan länge förstått att Sverigedemokraterna består av vanliga...

Endast en nyttig idiot benämner Sveriges situation som en regeringskris

Vi befinner oss i en märklig tid där många svenska politiker idag svänger...
Staffan Marklund
Staffan Marklundhttps://tradetsmakadetorsdag.wordpress.com/
Staffan Marklund är en bloggare med primärt marknadssocialistisk och antiimperialistiskt perspektiv. Staffan har en kandidatexamen i retorik, kallar sig frihetlig socialist och  radikaldemokrat.

Under enbart 30 dagar upprättades 42 nya rättsfall med hädelse i Pakistan, rapporterar Naya Daur Media. 2011 hamnade Pakistans rättssystem på den internationella kartan, politikern Salman Taseer mördades av sin egna livvakt för att ha kritiserat hädelselagstiftningen och förespråkat benådandet av den religiösa minoritetsmedlemmen Asia Bibi. Bibi hade på skakiga grunder anklagats för att ha framställt den kristna religiösa figuren Jesus som överlägsen den muslimska profeten Muhammed. Trots internationell kritik för religiöst intolerant lagstiftning och bristande rättssäkerhet för anklagade, har den Pakistanska staten tilltagit allt hårdare metoder mot hädelse.

Pakistan förbjuder inte längre enbart kritik av profeten, utan även kritik av hans tidiga följeslagare. Inom islam finns det skilda uppfattningar vilka av de första muslimerna som är klandervärdiga och vilka som agerat föredömligt, där shiamuslimer skiljer sig från den sunnitiska majoritetsbefolkningen i Pakistan. Det är en relativt vanlig uppfattning bland shiamuslimer att Muhammeds fru Aisha ska ha giftmördat sin man, en uppfattning som alltså skulle kunna leda till avrättning i Pakistan.

För tillfället hålls uppemot 80-pakistanier under någon form av frihetsberövning för hädelse, ungefär hälften av dessa riskerar att dömas till döden eller livstidsfängelse. Utomjuridiskt våld riktat mot anklagade hädare är långt ifrån okänt i landet, en livvakt anklagas för att ha mördat sin kollega för ett religiöst övertramp tidigare i år. Sedan 1990 uppskattas 62 pakistanier ha mördats för hädande av vigilanter. När Asia Bibis dödsdom upplöstes i högsta domstolen, för att det inte kunde styrkas att hon faktiskt sagt det som påstods; menade ledaren för Tehreek-i-Labaik-partiet att domarna förtjänade att dö.

5 3 röster
Article Rating
Dela våra artikel

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Senaste ledare

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 rösta
Article Rating
Dela våra artikel
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x