Migration är ett ämne som är hett och aktuellt. Inte undra på. Konstigt nog har vissa politiker plötsligt blivit chockade över ökad migration och kostnader. Ur mina ögon sett otroligt märkligt. I rådande stund krävs beslut och faktisk handling av politiker, inte att man bara pratar gott och fint som man skulle göra första gången man träffar sina svärföräldrar. Det återstår just att se hur politikerna kommer att agera framöver, har de möjligtvis målat in sig i ett hörn? Vi tar och reder ut saken tycker jag!

I min förra ledare belystes en migrationspolitik som enligt mig totalt har kollapsat. Vad som jag där inte belyste, var den faktiska kostnaden. (Läs tidigare ledare här: Sveriges migrationspolitik faller)
Spaden är framplockad och jag började för några dagar sedan att gräva djupt i olika myndighetssystem för att få fram faktiska siffror och kostnader av nuvarande politik inom migration.

Källkritik en viktig faktor
Det är mycket viktigt att i sådana här analyser att ha kött på benen. Varför? Jo, när detta ämne diskuteras är det långt ifrån lätt att diskutera utan påhopp. Min förhoppning är att realism och konkret fakta ändå ska kunna ligga till grund för en bra och saklig diskussion. Inte sant? Låt oss så hoppas att det blir.

Så, luta er tillbaka och gör det bekvämt för er. Ta fram popcornen och åtnjut lite information. Bli dock inte för bekväm och lat, självklart uppskattar jag om ni kritiserar mig.
Lite tänkvärt däremot. Bara i min förra mening vet jag att 98% av er tänker att kritisera innebär att man ska säga emot mig. Glöm inte att kritik kan vara både positiv och negativ. Detta har jag sett att många erkända skribenter i vårt land direkt misstolkar eller rakt av inte förstår. Nog om det, då kör vi!

Budget för migration i Sverige
Det som jag nu kommer att presentera, är budgeterade kostnader för år 2015 samt 2016 gällande migration i Sverige. Enligt nuvarande budget kommer migration att stå för cirka 18 miljarder per år. Utöver detta tillkommer även integrationskostnader och nyanländas etablering, som budgeteras till 21 miljarder per år. Vi pratar alltså då om cirka 40 miljarder varje år, en siffra som dessutom är lågt räknad (återkommer längre ner i denna fråga). Som vi alla vet har antalet asylsökande ökat markant, vi ser inte heller på ett minskat tryck. Jag räknar gärna lågt (kanske lite felaktigt att så göra, men siffrorna som jag presenterar vill jag gärna ha marginal för).
(Läs: Statistik Sveriges Riksdag)

Redan den 21 juli blev Regeringens budget ifrågasatt. Svenska Dagbladet beskrev hur prognosen ökade från 73 000 asylsökande till 90 000 2015. Ovanstående saker är alltså beräknat på detta, 40 miljarder per år. En summa som i realiteten är mycket större.

(Läs: Artikel Svenska Dagbladet)

Den faktiska kostnaden är cirka 60 miljarder nästa år. På två år 100 miljarder med andra ord.
(Läs: Artikel Svenska Dagbladet)

Det är lätt att bara titta på siffror, men jag ska ge er några exempel på hur mycket pengar som 100 miljarder motsvarar. Nu räknar jag, för att vara extra tydlig, år 2015 samt det som budgeterats för nästa år.

Polisen:
Samtliga anställda inom polismyndigheten skulle skattat och klart kunna få ut en lön på (räknat på 28 689 anställda):
3 485 657 kr. *

Ovanstående baserat på antal anställda 2014.
(Läs: Statistik Polismyndigheten)

Grundskolelärare:
Samtliga anställda som grundskolelärare skulle skattat och klart kunna få ut en lön på (räknat på 91 100 anställda):
1 098 901 kr. *

Ovanstående baserat på antal anställda hösten 2014.
(Läs: Statistik Skolverket)

* Budget för respektive enheter är inte medräknade i detta räkneexempel, endast migrationskostnaden. Siffran bör alltså egentligen vara betydligt högre.

Magdalena Andersson, vår finansminister inom Socialdemokraterna, påpekar stolt och säger att man ska bygga 15 000 nya bostäder om året.
(Läs: Artikel i Expressen)

160 000 migranter per år / 15 000 (beräknat en bostad per person) = Lite över 10 års byggande per år i sådana fall för att täcka migration över 1 års tid. Just det, saker ska även finansieras. Ovanstående kalkyler och uträkningar innefattar inte med ett enda öre denna kostnad. Det finns alltså väldigt många kringkostnader som tillkommer. Jag sitter inte här som ett mirakel och har svar på alla frågor.

Dock vill jag belysa att vissa åtagande också i sin tur ger ökad kostnad inom andra områden. Skolan? Dagisplatser? Sjukvård? Detta har jag inte tagit upp alls i denna kalkyl. Lägg till ett flertal miljarder ytterligare. Hur många som det rör sig om vågar jag personligen inte ens spekulera i. Många, väldigt många. Så mycket kan jag säga utan att ens överdriva.

Ger migration en ökad ekonomisk vinning?
Utöver detta kommer självklart argument om vilken ekonomisk vinning migration faktiskt ger på sikt. Man hör många som säger att vi vinner på detta inom en längre tidsram. Visst är det konstigt att andra länder då inte kämpar för att ta emot fler? Det ska ju ge vinning som alla påstår? Jag tar och rotar vidare, för att få fram konkret fakta. Det är ju faktiskt denna som vi vill ha, inte påståenden, eller hur?

Då har jag tagit och grävt djupt i arkiven för att få fram lite statistik från SCB i denna fråga.

De skriver bokstavligt talat följande:
“Trots en lång vistelsetid i Sverige är förvärvsfrekvenserna betydligt lägre bland utrikes födda än bland inrikes födda….Av de som bott i Sverige i mer än 20 år förvärvsarbetade 70 procent av männen och 68 procent av kvinnorna.”

(Läs: Statistik SCB)

En rak käftsmäll gentemot poliser och andra samhällsviktiga yrken och pensionärer
Visst är det intressant att se rak och konkret fakta?
Det är just detta som jag alltid vill belysa. Jag anser att man bör kunna prata om alla saker, positiva som negativa sådana. Däremot anser jag att om man argumenterar för en viss sak eller i sig påstår något, då bör man faktiskt ha konkret och relativ fakta för detta.

Jag personligen blir otroligt ledsen och upprörd. Vi ser en kris inom skolan, vi ser även ett pågående uppror inom polisväsendet. Detta skriver jag under på direkt, det är rakt av förkastligt. De har en lön och ett arbetsklimat som är under all kritik, detta gäller även andra samhällsviktiga yrken. Pengarna finns, men de prioriteras bevisligen på annat.

Pensionärer inte heller prioriterade
Ni pensionärer där ute? Vad analyserar man om för nästa år inom Pensionsmyndigheten? Jo, att pensionen kan ev. öka med 100 kr nästa år. Visst känns det fantastiskt?
(Läs: Pensionsmyndigheten)

Jubla dock inte. Aftonbladets politiska expert Lena Melin förklarar här alla saker pedagogiskt och sakligt!
(Läs: Aftonbladet – Det blir inte mer pengar, det blir samma pengar)

Ovanstående saker har jag personligen undersökt och jobbat med under flera dagar.
Jag har personligen varit benhård gentemot mig själv för att inte ge eller sprida er läsare några lögner och missvisande siffror. Det är just därför som jag också alltid i denna ledare relaterar till mina givna källor, just för att ni själva också ska kunna ta del av grunderna som jag reflekterar över.

Nu sitter jag här med en färgroller i handen och min laptop i knät. Löfven och kompani gör även detta. Gissa vem som har målat in sig i ett hörn? Nåja, söndag och lite småblåsigt ute. Jag går ut och fixar lite i trädgården nu…

Jag tackar för ordet för denna gång och önskar gemene läsare en fortsatt fin och trevlig dag!

Om du gillar denna ledare, dela gärna på Facebook via symbolen nedan!

Av Patrik Jönsson

Redaktör

Kommentera utan Facebook