lördag, januari 18, 2020

Orimligt att befintliga tidningar ska bestämma över presstödet till nya

Senaste artiklar

Bernie Sanders personal hyllar Gulag, vill placera rika i läger, bränna Milwaukee och attackera polis

Som de flesta socialister kan man gå mycket långt för att både...

Greta Thunbergs pappa Svante visar sig publicera Gretas inlägg efter Facebookbugg

Det var i torsdags som Facebook under några timmar till fredagen fick...

Två forskare ger Bali (M) rätt i sak mot (S)trandhäll om skillnader mellan kvinnor och män

Expressen har rapporterat om ett bråk mellan Hanif Bali (M) och Annika...
Ian Fernheden
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Oberoende Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Läs mer här

Fornuft_ingress1Igår presenterades den nya medieutredningen om att man planerar att slopa presstödet och istället införa ett mediestöd. Som vanligt handlar “ansvarstagande” att skicka det till någon annan, därför vill man nu att etablerade tidningar skall bestämma vilka som ska få mediestöd. Detta är i grund och botten fel, utan detta borde snarare göras av oberoende personer som inte har egna intressen i frågan. Utåt sett tycks det handla om att man ska ställa upp på en god värdegrund, vilket vid en första tanke låter bra. Vid närmare eftertanke måste vi fråga oss vilken värdegrund som åsyftas i förslaget, uppenbarligen skiljer det på Miljöpartiets och Sverigedemokraternas syn i frågan. Det är oerhört viktigt ur demokratisk synpunkt att vi inte får en situation där mediestödet dras in till tidningar som står i politisk opposition till befintliga partier och medier. Förslagsvis bör det vara hyfsat högt i tak, så länge tidningen drivs seriöst.

Lex Oberoende Förnuft
Vår politiska idé handlar om att just bortse från vad ideologierna ger för svar, utan istället hitta pragmatiska lösningar på svåra samhällsproblem. Det faktum att vi rör oss utanför befintliga ramar, gör oss säkerligen lite obekväma eftersom vi ofta får frågor vart vår lojalitet ligger. Exempelvis kanske man inte ska förbjuda alla privatiseringar, kanske finns det verksamheter där det snarare gynnar samhället att genomföra en utförsäljning? På samma sätt finns det kanske samhällsnyttiga vinster att vissa saker är offentligt ägda.  Vi har även ventilerat migration ur ett konstruktivt förhållningssätt, detta har sannolikt inte inte uppskattats av alla; men vi har gjort det eftersom vi sett saker annorlunda. Det har för vår del varit uppenbart att vi i samma kontext haft en annan redaktionell linje än andra medier, som antingen förespråkat hat, helt duckat eller kommit med orealistiska förslag. Dagens förslag hade alltså gett våra konkurrenter möjlighet att kunnat besluta om vårt ekonomiska stöd (om vi nu hade haft något), vilket är en obehaglig tanke eftersom tidningens överlevnad varit beroende av konkurrenternas goda vilja. Är det rimligt att få indraget mediestöd för att konkurrenter inte instämmer i vad man skriver eller ska man istället debattera själva sakfrågan? I en demokrati ska det fria ordet och den politiska idén stå i fokus, man ska inte riskera sin finansiering genom att skriva det man tror på; då är man inte längre en demokrati.

Positiva aspekter ur förslaget
Numera kan även gratistidningar och digitala medier komma i fråga, vilket i grunden är en positiv tanke. Det är svårt att idag ta betalt för nyheter, därför är det viktigt att vi stöttar även mindre aktörer; inte minst lokaltidningar. Det är även viktigt att hjälpa minoriteter som t.ex. samer att kunna bedriva redaktionell verksamhet; här tänker således utredarna rätt.

Aftonbladets löp när Johannes Paulus II dog
Aftonbladets löp när Johannes Paulus II dog

Begränsa utbudet av fördummande “nöjesnyheter”
Kanske borde man reglera hur mycket seriös redaktionell text man bör ha i förhållande till nöjesjournalistik? Är det verkligen rimligt att skattepengar går till att skriva om obetydliga s.k. “kändisar” som medverkat i diverse program som Paradishotellet, Jag kan inte dansa, Ta mig från Gekås eller Jag vill bli stjärna? En tidning bör i grunden ha en tanke om folkbildning, istället för sensationsjournalistik eller artiklar som bidrar till ren fördumning av dess läsarkrets.  

Karteller  är dessutom olagliga (bortsett från OPEC), således kan man fråga sig hur klokt det är upprätta en i mediesfären. Förslagsvis låter man istället erkända personer som verkat för tryckfrihet eller liknande frågor och som i någon mening inte har egna intressen granska vilka som ska erhållas ekonomiskt stöd. Grundfundamentet i en demokrati är att åsikter och idéer ska debatteras, inte censureras. Vi får aldrig vara rädda att ta debatten med oliktänkande. 

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of

Senaste ledare

Bernie Sanders personal hyllar Gulag, vill placera rika i läger, bränna Milwaukee och attackera polis

Som de flesta socialister kan man gå mycket långt för att både...

Regeringen saknar förtroende eftersom den saknar demokratisk förankring!

Demokrati som samhällssystem bygger på att människor väljer företrädare som ska driva deras idéer, och att man...

Att rösta för höjda bränsleskatter är att rösta för sin egen inlåsning

Som vanligt när det kommer till socialister finns det ingen kritik mot den egna rörelsen, ledningen kan...

Varför är socialism svaret för alla "miljömedvetna"?

Idag blev det klart att det konservativa partiet Österrikiska folkpartiet bildar ett regeringssamarbete med deras miljöparti, en...

Är det ens rimligt att Kristersson utfärdar löften innan val som bakbinder regeringskoalitioner?

Till att börja med måste man säga all respekt till Hédi Fried och hennes fruktansvärda upplevelser som...

Senaste replik

Som borgerlig politiker bör Ebba Busch Thor stå och rättfärdiga att hon vill avskaffa värnskatten!

På senaste tiden har vi kunnat se den ena borgerliga politikern efter...

Fler av våra artiklar: