onsdag, juli 15, 2020

Återkalla lärarlicenser på de som inte kan utbilda, testa nya vägar.

Senaste artiklar

Högerpolitik är inte ett hot mot demokrati, tvärtom! SVT propagerar som vanligt.

Lyssnar man på rapporteringen från Polen är det tydligt att många svenskar...

New York Times anklagas för rashatisk retorik från anställda och “hot om doxxing”

Den världsledande tidningen New York Times, i Sverige bland annat känd för...

Var studentexamen för ensamkommande afghaner som krav att få stanna ännu en politisk lögn?

Vi ser det gång på gång, partier som påstår sig ta "ledarskap"...
Ian Fernheden
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Oberoende Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Läs mer här

IngressSvenska Dagbladet har i dagarna rapporterat om en lärare som blivit utköpt av Malmö och fått sparken i både Kävlinge och Lunds kommuner. Läraren själv menar enligt tidningen att han varit rak och visat auktoritet, medans skolorna istället ifrågasatt hans kompetens. Läraren ska enligt uppgift ha svurit och skrikit åt elever, vilket man kan ha synpunkter på om det inte varit befogat. Dock är frågan kanske större, har vi råd att ha personer som har rätt utbildning men saknar lärarförmåga; och kan vi hitta personer med rätt lärarförmåga men nästan rätt utbildning?

Kunskapen kommer alltid i första rummet
Vi kan säkert alla minnas lärare som vi stött på som inte engagerat, kanske för att de haft bristande kunskaper eller oförmåga att sprida dem. Sen finns det de lärare som tvärtom haft något att säga, och kunnat få ämnen som konsthistoria eller litteraturhistoria att bli intressanta; just för att de kunnat konsten att relatera. När en lärare således blir ifrågasatt på sin kunskap och motargumenterar att denne istället varit auktoritär kan man misstänka kunskapsluckor, och att tonläget därför höjts pga. lärarens egna tillkortakommanden. I dessa dagar där oordningen i skolan ofta påtalas finns det säkerligen behov av auktoritet, men hur man en vrider och vänder på det måste alltid kunskapen komma i första rummet.

Vem är det egentligen som misslyckas?
En ubåtskapten som inte har ordning på sitt manskap kommer i en händelse av strid att gå under med sin besättning. Alla sitter bokstavligen i samma båt. På samma sätt fungerar en skolklass, om eleverna misslyckas i en hög utsträckning är det läraren som misslyckats. Ett prov där en hel klass normalbegåvade elever skriver underkänt är ett slag mot läraren, som därför bör bytas ut eftersom denne inte gör ett bra jobb. En ubåtskapten som saknar taktisk stridskunskap eller förmågan att leda kommer med all säkerhet landa sin ubåt, sig själv och sin besättning på havets botten; om livet är dem kärt ligger det därför i varje matros intresse att välja en ubåt med en välrenommerad befälhavare. En skola kan betraktas på liknande sätt, en lärare som inte kan leda lektionen eller undervisa underkänner både sig själv och sina elever; och ger dessutom skolan ett dåligt rykte.

Öka utbudet på lärare
I dessa tider hör man ofta det ointellektuella argumentet att man som förälder inte kan kritisera lärare, om man inte själv är lärarutbildad. På samma sätt har det uppenbart blivit känsligt att förespråka idéer där personer utan pedagogisk utbildning tar plats bakom katedern, ofta blir kritiken högljudd från lärarkåren. Vilket man kan förstå när dessa studerat flera år på olika högre lärosäten, kritiken bör man således ta på allvar. Därför måste man göra skillnad i exempelvis lön, en utbildad lärare bör tjäna mer än en outbildad. Dock borde akademiker som besitter hög kunskap i olika ämnen som ex. mattematik kunna undervisa som matematiklärare, eller personer som läst historia som historielärare etc. Är det rimligt att helt avfärda personer av Albert Einsteins kaliber, för att dessa inte läst pedagogik? På samma sätt som det kan finnas de som studerat pedagogik och är olämpliga (som i SvD:s fall), kanske kan det finnas personer som inte har pedagogikpoäng men besitter kunskapen och därför kan vara mycket lämpliga?

I tider där man ofta hör ordet lärarbrist borde man kanske fundera om, kanske kunde lämpliga kandidater få möjlighet att prova där en förstelärare övervakar under den första tiden. Fungerar det bra, och eleverna är positiva kanske vederbörande på sikt efter några år bli behörig lärare. Har man arbetat fläckfritt fem år i ett yrke och är en uppskattad lärare kanske man borde betraktas som behörig? Är det verkligen rimligt att tvinga någon som redan har en akademisk examen till 3 år till på högskola, eller kan man lära sig den pedagogiska konsten genom att gå bredvid?

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of

Senaste ledare

Högerpolitik är inte ett hot mot demokrati, tvärtom! SVT propagerar som vanligt.

Lyssnar man på rapporteringen från Polen är det tydligt att många svenskar...

Var studentexamen för ensamkommande afghaner som krav att få stanna ännu en politisk lögn?

Vi ser det gång på gång, partier som påstår sig ta "ledarskap" och genomföra märklig lagstiftning för...

När NFL ska spela ”svarta nationalsången” innan den riktiga nationalsången har det spårat ut totalt

För alla som följt Black Lives Matters-rörelsen är det tydligt att splittringen i samhället blivit väldigt påfallande...

Bisarrt att lärare inte kan flytta elever utan att hamna i HD, lågaffektiv uppfostran gör apor av barn.

Även om det svenska rättssystemet landat i rätt slutsats att man som lärare ska ha rätt att...

Miljöpartiets ultimativa krav visar på hur dåligt svensk demokrati fungerar

Sedan 2014 är Sverige inte längre en demokrati, eftersom en majoritet av landets röstberättigande inte röstat fram...

Senaste replik

Hur kan SVT göra snyftreportage om en död dömd islamistisk terrorist?

Nej SVT och reportrarna Gusten Holm och Hannes Andersson, man är inte...

Fler av våra artiklar: