lördag, februari 29, 2020

Misshandlade offer till döds men slipper flera påföljder på grund av byråkrati

Senaste artiklar

Var hittar SVT alla som både försvarar kriminella och lägger skulden på journalister?

Man slutar aldrig förvånas över vilka åsikter som framstår att vara i...

SD bör hyra ABF:s favoritlokaler, så ABF får svårare att hitta lokal…

Man kan undra hur människorna på ABF mår? Antingen är man så...

Vem vill flyga med SAS som förnekar sig själva, kundernas kultur och beskyller Ryssland?

I "vår" vänster-samhällsordning arbetar vänsterliberala politiker stenhårt med att förstöra tanken om...
Staffan Marklund
Staffan Marklundhttps://tradetsmakadetorsdag.wordpress.com/
Staffan Marklund är en bloggare med primärt marknadssocialistisk och antiimperialistiskt perspektiv. Staffan har en kandidatexamen i retorik, kallar sig frihetlig socialist och  radikaldemokrat.

En uppgörelse med skjutvapen som ägde rum förra året slutade med två dödsfall i Vivalla Örebro, den andra maj i år fastställdes en dom i ärendet. Två förövare fälldes för mord, en 22-åring för synnerligen grov misshandel (en ny skrivelse sedan regeringen Reinfeldt) och den sistnämnda för vållandes till annan död. En man friades helt. Dagens juridik menar att ett misstag från åklagaren ledde till ett oskäligt domslut, specifikt är det en 22-årig man som kom för lätt undan.

Offren befann sig på varsin sida av skottlossningen, den ena av dessa sköts till döds. Den andra skottskadades först och misshandlades sedan till döds av två andra personer. Händelsen blev upptagen på video, som använts som bevismaterial i rättsprocessen.

Två av de fyra som deltog i misshandeln döms för mord. En minderårig men straffmyndig, som var 15 år gammal när mordet ägde rum, fälls för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. En 22-årig man fälls för endast synnerligen grov misshandel. Den 22-åriga dömdes inte för mord, då rätten menade att uppsåt att ta offrets liv inte hade styrkts.

Dagens juridik menar att åklagaren gjort ett misstag som inte yrkat på vållande till annans död, då tingsrätten uppger att mannen inte fälls för detta eftersom åklagaren inte lyft frågan. Rättstidningen citerar domens formulering: “Tingsrätten är därför förhindrad att pröva om 22-åringen ska dömas för oaktsamt dödande“. Detta för att åklagaren inte “uttryckligen påstått” att förövaren gjort sig skyldig i frågan om vållandes till annans död. Straffet för den 22-åriga mannen blev fängelse i fem år och tio månader.

Den 22-åriga mannen var även tänkt att åtalas för “övergrepp i rättssak” (genom illegala medel angripa en person för att vederbörande anmält ett brott eller liknande) och grovt narkotikabrott.

Bägge dessa åtal ogillades helt av rätten till följd av att den 22-åriga mannen hade flytt till Albanien och begärts utelämnas till Sverige för mordåtal. I dokumentationen som bevisar utelämningen framgår inte att han även skulle åtalas för de övriga brotten, i enlighet med utlämningskonventionens kunde därför inte dessa brott prövas. Varvid han tagit livet av en annan människa, möjligen försökt förhindrat rättsprocess och eventuellt nyttjat narkotika förblir därför oprövat eftersom han endast kunde utredas och fällas för misshandel.

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of

Senaste ledare

Var hittar SVT alla som både försvarar kriminella och lägger skulden på journalister?

Man slutar aldrig förvånas över vilka åsikter som framstår att vara i...

SD bör hyra ABF:s favoritlokaler, så ABF får svårare att hitta lokal…

Man kan undra hur människorna på ABF mår? Antingen är man så pass radikal i sin socialistiska...

Vem vill flyga med SAS som förnekar sig själva, kundernas kultur och beskyller Ryssland?

I "vår" vänster-samhällsordning arbetar vänsterliberala politiker stenhårt med att förstöra tanken om tradition och nation, istället resonerar...

Är det troligt att UK kommer sakna EU om de slipper tullar mot USA? Ekonomisk analys!

Som vanligt när det kommer till personer som blir intervjuade i public service är det alltid människor...

När par mördas och rånas i hemmen måste utökad rätt till försvar och skyddsvärn ges

Vi har alla hört det gamla uttrycket mitt hem är min borg, men hur sant är det...

Senaste replik

Börskandidater som inte har tillräcklig mångfald i styrelsen övervägs att nobbas av SEB?!?

Förr i tiden försökte banker tjäna pengar genom att vara en attraktiv...

Fler av våra artiklar: