Missvisande och ohederlig information i SVT:s avslutning av Historieätarna

Fornuft_ingress1I måndagskväll sändes det sista avsnittet av det så av många omtyckta programmet Historieätarna på SVT. Under 10 år har de varit verksamma i rutan, men det avslutas med frågetecken som bör ifrågasättas. Vem är det egentligen som är expert? Är det rimligt att man tar partipolitiska personer och presenterar dessa som oberoende källor i Public Service?

 
Många av oss har sett programmet Historieätarna på SVT. I avslutningsprogrammet i måndags behandlades åren 2000-2010. Där nämns bland annat RUT-avdraget som trädde i kraft av Alliansen den 1 juli 2007. Journalisten Rebecka Bohlin (tidigare chefredaktör för syndikalistiska Arbetaren) medverkande i programmet och uttalade där att en städhjälp kan tjäna endast 11 kr på grund av RUT.

SVT framför missvisande uppgifter
SVT har valt att inte ifrågasätta dessa uppgifter, det gör däremot Oberoende Förnuft. Cecilie Tenfjord-Toftby, riksdagsman för Moderaterna, har även valt att anmäla inslaget till Granskningsnämnden. I inslaget påstås att en städerska endast kan tjäna 11 kr i timmen när allt går enligt alla regler som är uppsatta, om så är fallet måste det onekligen vara svart arbetskraft; det är svårt att finna en annan förklaring. SVT:s blivande kulturchef uttrycker sig på följande vis till Expressen:

– Experterna i våra program kan ha olika bakgrunder, när de uttalar sig får det stå för dem. Det som är intressant för oss är att de är sakkunniga, säger Martin Vårdstedt, blivande kulturchef på SVT.

Illegal arbetskraft
Genom att titta på Skatteverkets hemsida och även kommentarer gällande denna rapport på Sveriges Radio får vi sakerna bekräftade. Det handlar om illegal arbetskraft. Att skuldbelägga RUT-avdraget, som snarare gjort många svarta arbeten till vita är direkt ohederligt, det är svårt att se andra förklaringar än ett försök att tjäna politiska poäng. Man kan också fråga varför SVT släpper igenom desinformation av det här slaget i ett av deras mest populära program.

När Rebecka Bohlin nämner dessa saker, borde det uppröra de flesta av oss. Inslaget skadar public service eftersom det är politiska åsikter som framförs i en annars opolitisk kanal. Det är viktigt att man låter fakta vara fakta utan att trixa in politiska poäng. Man ser det alltför ofta och troligen inte heller för sista gången.

Läs gärna mer om denna fakta på SR, där de diskuterar Skatteverkets rapport.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6273656

Se journalisten Rebecka Bohlins uttalande på SVT Play (30 min 50 sek).
http://www.svtplay.se/video/11611902/historieatarna/historieatarna-sasong-3-avsnitt-6

I måndagskväll sändes det sista avsnittet av det så av många omtyckta programmet Historieätarna på SVT. Under 10 år har de varit verksamma i rutan, men det avslutas med frågetecken som bör ifrågasättas. Vem är det egentligen som är expert? Är det rimligt att man tar partipolitiska personer och presenterar dessa som oberoende källor i…

Kommentera utan Facebook