Stora delar av världen står i brand. Folk flyr hus och hem för att rädda sina liv och för att försöka säkra sig en tryggare framtid.
Samtidigt ser man också hur trycket ökar i många länder, däribland Sverige.
Det är många som tror att det rör sig om 1500 flyktingar som kommer till Sverige varje dag. Migrationsverket säger nu något annat. Det är närmare 2000, för de hinner inte med att registrera alla.

Situationen är ansträngd
Kommuner har inga boende att erbjuda.
Det har gått så pass långt att man nu planerar ett tältläger på Revingehed.

Förnuft älskar att räkna på saker, vilket vi även kommer att göra i detta fall.

Detta tältläger utanför Lund kommer att kunna hysa 375 personer.
Vad innebär detta konkret? Ja, sedan du gick upp i morse och skrubbade dina tänder tills att du äter lunch, är dessa tält fullsatta. Det rör sig alltså om mindre än 5 timmar med nuvarande migrationssiffror på 2000 individer per dygn.

MSB, som står för tälten har däremot ytterligare tält och sängplatser för 35 000 personer.
Dessa skulle bli fulla även dessa på 17,5 dygn, alltså ca 2 veckor.

Europas ansvar
Migrationsverket justerade nyligen sin prognos. Nu räknar man med 150 000 migranter bara i år. Detta är en prognosuppskrivning på hela 50%. Det är inte heller så att man tror att denna siffra kommer att minska, det kommer att fortsätta även kommande år.

Vad gör då Europa och EU?
Jo, i september månad kom man överens om ett kvotsystem inom EU. 160 000 personer ska fördelas i Europa. Underskrivet, klart!
Men vad händer? Den 9 oktober tog Sverige emot 15 eritreaner som flögs in från Italien.
Sverige blev därmed det första land att följa avtalet.
INGET annat land inom EU, har i dagsläget tagit emot kvotflyktingar.
Serbien motsätter sig totalt detta kvotsystem och ska stämma unionen inför EU-domstolen.

I övrigt då?
Danmark, de sänker bidragen till flyktingar. Finland, våra kära grannar i öster – de fryser asylprövningarna för somalier och irakier för att det ska bli svårare för dessa att ta sig in i landet. Vad ger detta agerande för konsekvenser? Jo, trycket på Sverige ökar ännu mer.

Ni förstår, Finland har det väldigt svårt. Förra året fick hela 96 personer från Syrien asyl i landet. 96 syrier? Tja, det är 1/4 av de platser i tältlägret som ska byggas i Revingehed. Sverige fyller detta på mindre än 5 timmar.

Vart går gränsen?
För att lösa rådande situation måste politikerna våga adressera problematiken.
Det är väldigt lätt att tala om att öppna våra hjärtan. Oavsett inställning, måste sakerna finansieras och organiseras. Där pratar vi om skolor, sjukvård, omsorg, bostäder, bidrag. Hur mycket klarar vårt system, vart går gränsen?

Vi pratar inte om något som är temporärt. I nuvarande instabila världsliga klimat är det på längre blick man måste titta.

Du kan vara Vänsterpartist, tillhöra Moderaterna, Socialdemokraterna, SD eller varför inte piratpartiet? Just nu spelar det inte någon roll. För att lösa frågan måste alla hjälpa till, samtliga länder.

Hur? Mycket bra fråga, då hade jag själv suttit som politiker och kanske i framtiden erhållit ett nobelt pris. Men en sak är säker. 2000 personer per dygn till Sverige kommer inom sin tid att ge konsekvenser för vårt samhälle. Positiva eller negativa? – den frågan får gemene man själv fundera över.

Av Patrik Jönsson

Redaktör

Kommentera utan Facebook