Nya lagar nästa år och en kort tillbakablick för det gångna året

När Malena hållit sitt nyårstal, när det nya året har ringts in – då hoppas vi alla på att det nya året ska vara ett bättre än det föregående. Denna inställning och tanke måste man ha för att kunna tro på ett bättre samhälle på sikt. 2015 började med terrordåden i Paris. Året har kortfattat präglats av terrorism, människor på flykt och all misär som där tillkommer.

Vi har haft stor kritik inom regeringen i form av bland annat språkröret Åsa Romsons uttalande att ”Vi håller på att förvandla Medelhavet till det nya Auschwitz”. Ett uttalande som under året blivit en del av all den negativa kritik som regeringen fått mot sig. S och MP verkar inte vilja spela samma kort, men man försöker så långt det går. I framtiden något som faktiskt ser ut att vara icke hållbart.

Samtidigt ser vi att EU blivit en mer segregerad union. Trots löften och avtal, håller inte politiken alla länder emellan. Den stora katastrofen i exempelvis Syrien med IS, gav en stor flyktingström. I första hand till Turkiet från detta land. Men vi ser även en stor ström från Afghanistan till Sverige.

Problematiken växte, vem ska hjälpa vem? Vågar någon att ta ansvar? I september månad 2015 slöt man inom EU ett avtal. 160 000 kvotflyktingar skulle fördelas inom EU-länderna. Vad har skett till idag? Jo, cirka 800 personer har fördelats. 3 månader, så många ordnade man saker för. Jag personligen skakar på huvudet mot resten av Europas länder, exklusive Tyskland då.

Ny lag angående id-kontroller
En ny lag träder i kraft den 1 Januari, men den verkställs först den 4 Januari 2016. Det handlar om ID-kontroll för samtliga inom båt, buss och tåg till Sverige. Det mest omtalade är Öresundsförbindelsen via tåg. Jag passerade personligen från Kastrup den 26:e december. Tåget stannade i Hyllie och jag fick visa min legitimation för Polisen. Stoppet tog exakt 4 minuter och 34 sekunder (jag klockade saken, för jag ville veta).

Det är ett uppror inom Öresundsregionen just nu. Just för att kontroller ska ske på Kastrup och för alla pendlande mellan Sverige och Danmark. Jag förstår faktiskt alla, det blir nog ett himla bök. Samtidigt så förstår jag också varför man sätter in denna kontroll. För det handlar just om att vi i Sverige inte har en sådan. När så många andra länder inom EU direkt brutit mot hur saker ska vara, vad man faktiskt kommit överens om, blev det Sverige som fick ta smällen – bara för att vi skötte oss. Jag förklarar givetvis detta mer ingående nedan.

pass-361325_640
Foto: Eufraimstochter / Pixabay.com

EU-länder bryter mot tidigare ingångna avtal
Schengenavtalet! Just detta avtal är i grund och botten den bakomliggande faktorn där länder inte har antagit sig sina förpliktelser. Detta är möjligtvis något som en del av er säkert är upplysta om, men jag tvivlar på att alla så är. Vilket syfte har då detta avtal kortfattat och konkret? Jo, Schengensamarbetets syfte är att skapa en passunion med öppna inre gränser och förstärkta yttre gränser.

Men vet ni var allt gick fel? Jo, de yttre gränserna. Skulle samtliga länder följt detta, skulle inte vi i Sverige idag sitta med id-kontroller. Nu är jag inte alls emot att hjälpa människor på flykt, men det kan vara bra att veta grunden till nuvarande situation. Jag tror att det för många kan vara svårtolkat om hur saker i sig faktiskt ligger till.

Norge visar sig nu även än mer skärpa sina regler för migration, Danmark är en bidragande faktor att Sverige gör som de gör. Danmark slussade bara vidare personer till Sverige. NU, när det blir skärpt gränskontroll mot Sverige, då börjar de fundera i andra banor. HJÄLP, nu kanske folk söker sig till oss i Danmark? Nä, men då sätter vi in gränskontroller mot Tyskland också. Så ligger det i förslag och i tankeverksamheten, och kommer så säkert bli inom kort.

En ny “Berlinmur” på väg att resas?
Fortsätter vi i detta tänk och om det fortgår som jag ovan skrivit, då blir det en total mur. En mur som faktiskt är än mer stark än Berlinmuren. För det handlar inte om en fysisk barriär gentemot människor, det handlar om en emotionell ovilja att hjälpa till. Den ser vi dessvärre i de flesta länder inom EU idag. För saken är att om samtliga länder inom EU skulle ställt upp som Tyskland och Sverige – då hade problematiken inte nämnts och jag hade inte ens behövt skriva dessa ord.

Jag klandrar faktiskt inte Sverige, jag klandrar inte heller Tyskland.
De saker och beslut som har skett i Sverige, beror till första del av icke ansvarstagande inom resterande av EU-länderna som sagt. Detta är ett faktum som man inte kan blunda för. Är jag personligen glad för en större kontroll inom Öresundsregionen mot Sverige? Nej! Nödvändigt? Ja! Det kan ingen sticka under stolen med. I annat fall får man presentera hur man på kort tid i Sverige ska klara av 190 000 migranter varje år, då även inräknat skola, ekonomi, sjukhus, bostäder och all mer tillkommande kostnader. Det fungerar dessvärre inte! Alla kan vi göra lite, men då gäller det också att ALLA räcker ut sin hand. Inte bara Sverige och Tyskland. Vi är många som pratar och drömmer om en utopi, det absolut bästa för alla. Tyvärr är det bara en sak som gäller – vi måste anpassa oss efter verkligheten. Att drömma löser tyvärr inte alltid alla problem i världen, oavsett hur mycket man än så önskar att de skulle…

Vill samtidigt passa på att önska ett fantastiskt Gott och Nytt År, när detta väl kommer!

Dela gärna denna artikel om du håller med!

När Malena hållit sitt nyårstal, när det nya året har ringts in – då hoppas vi alla på att det nya året ska vara ett bättre än det föregående. Denna inställning och tanke måste man ha för att kunna tro på ett bättre samhälle på sikt. 2015 började med terrordåden i Paris. Året har kortfattat…

Kommentarer

Kommentera utan Facebook