Att locka folk i döden för att ge liv åt partiet

2015 vaknade hela Sverige upp till en kris, på förstasidan såg vi ett barn ligga död på stranden. Alan Kurdi blev förevigad i sin död längs resan till Sverige. Den grymma ironin i situatuationen var att Sverige drog fel lärdom från dödsfallet, och riskerar återigen att i okunskap förvärra situationen för otaliga flyktingar.

Kurdi gick inte i graven för att Sverige tog emot för få flyktingar, fakta i frågan pekar snarare mot motsatsen. Hans familj flydde ursprungligen Syrien och tog sig till Turkiet där de var säkra och fadern fann anställning. Men av ekonomiska skäl valde pappan att dra med hela familjen på en vidare resa, för att säkra en högre levnadsstandard i västvärlden. Agerandet var naturligt, vilken far vill inte ge sina barn en bättre framtid? Men det slutade med att Alan, hans femåriga broder och moder, alla drunknade. Enligt CNN var målsättningen att specifikt nå Sverige.

Vad fick de att satsa allt för att ta sig hit? Tragedin påminner om en av intervjuobjekten i dokumentären “Pojkarna på resecentrum” (P1), som uppgav att: “Jag ångrar [att jag tog mig till Sverige…] Jag kom hit för att förbättra mitt liv. Inte försämra mitt liv”. Den Svensk-Syriska vloggaren Mahmoud Bitar har försökt varnat andra flyktingar att Sverige inte ger dem “ett stort hus, en fin bil och ett jobb och massor av pengar”. Påståenden han hävdar tas som sanning i Syrien.

Vi mins alla hur Åsa Romson (MP) grät i TV när gränserna fick genomgå en åtstramning. Mustafa Panshiri och Jens Ganman hävdar gällande sorgen att: “[D]et var just Romson och hennes regering som, genom löften om permanenta uppehållstillstånd, lockat många människor att på vinst och förlust försöka sig på den livsfarliga färden över havet från Afrika” (2018 “Det lilla landet som kunde” andra upplagan, sida 267).

En kvalificerad gissning från de bägge herrarna som styrkts av forskning utförd i Danmark, där begränsningar av tillgänglig välfärd för de som saknar EU-medborgarskap, markant minskade antalet som anlände till landet som flyktingar (“The Welfare Magnet Hypothesis: Evidence From an Immigrant Welfare Scheme in Denmark” NBER 26454).

Med bakgrunden etablerad, då kan vi vända oss till nuet. Alla lär vid läsande stund känna till Jimmie Åkessons gränsbesök i Turkiet. Som svar på tal passade Fi:s partiledare Farida al-Abani på att släppa en video på Twitter, där hon på arabiska säger följande (enligt sin egna summering): Ett rasistiskt parti sprider lögner, lyssna inte på dem, välkomna hit, det är inte fullt“.

al-Abani är jag övertygad om menar väl, men dessvärre förvärrar hon bara situationen. Hon och de som tar del i liknande retoriska insatser, ser till att reproducera förutsättningarna för att fler föräldrar ska luras till att utsätta sina barn i fara i onödan. De flyktingar som tagit sig till Svenska gränsen har inte jagats av miliser genom Tyskland och Danmark. Efter att de tagit sig ur direkt fara i närområdet, då har de fattat de tuffa beslutet om huruvida de ska bege sig vidare eller rota sig lokalt.

Den lokala lösningen har många fördelar, de kan ofta leva vidare i en mer snarlik kulturell och religiös kontext. I ett grannland där merparten är muslimer kommer ingen anmärka på att du ber under lunchrasten. I ett land där merparten delar dina etniska drag är risken lägre att särbehandlas vid första anblicken. Sverige och övriga Europa har egentligen en enda väsentlig fördel, det är löftet om en högre levnadsstandard.

Men för många är tillgången till välstånd en skimär, utomeuropeiska invandrare lider en hög risk att hamna i Sveriges underklass – hela 56% riskerar att hamna under fattigdomsgränsen. Hade Alans pappa utsatt sina nära och kära för livsfara, om han blivit införstådd i risken att hans son skulle tvingas leva i armod? Sannolikt inte. al-Abani har rätt i att Sverige inte är fullt, om vi definerar “fullt” som att landet kan ta emot fler invandrare. Men när det kommer till att ge flyktingar en chans till ett värdigt liv som är värt att riskera döden på väg till Europa, i den frågan har vi dessvärre alltid varit fullt. Allt fler kommer få betala med sina liv fram tills vi är ärliga med det faktumet. Utan att inse det själv, blåser al-Abanis pr-trick liv i Fi men på bekostnad av att locka andra in i dödlig fara.

2015 vaknade hela Sverige upp till en kris, på förstasidan såg vi ett barn ligga död på stranden. Alan Kurdi blev förevigad i sin död längs resan till Sverige. Den grymma ironin i situatuationen var att Sverige drog fel lärdom från dödsfallet, och riskerar återigen att i okunskap förvärra situationen för otaliga flyktingar. Kurdi gick…

2 kommentarer

Kommentera utan Facebook