Deltagarna i Förrädarna bekräftar Prisoner’s dilemma utan att förstå det.

Karl XII

Ibland är det mycket intressant att titta på tv, särskilt för alla som är intresserade av spelteori. En av de kanske mest kända spelteorierna är Prisoner’s dilemma, eller Fångarnas dilemma som modellen heter på svenska. I kvällens avsnitt av Förrädarna är det därför roligt att man testar modellen skarpt, än mer intressant är att deltagarna utan att förstå det bekräftar modellen. För den som är intresserad av Batman figurerar även modellen i filmen Dark Knight där Jokern utrustar två färjor, en fylld med poliser och den andra med kriminella med varsin bomb och en fjärrkontroll till den andras bomb. Reglerna i Batman är enkla, båda dör om ingen sprängt den andra i luften efter ett för båda givet antal minuter, där den som spränger den andra överlever. I Förrädarna som inte är en film är det faktiskt vetenskapliga testet till skillnad från Batman på riktigt. Vilket gör det intressant att diskutera, särskilt när de utan att veta om det bekräftar denna kända spelteori.

Så hur fungerar Prisoners dilemma?

Enkelt förklarat kan vi tänka oss två fångar som blir arresterade för samma brott och placerade i varsin cell. Båda är rationella dvs. tänker på sig själva i första hand. Om båda väljer att inte skvallra på den andra dvs. samarbeta får båda 1 års fängelse vardera. Väljer man istället att erkänna sin egen skuld och skvallra dvs. förråda får man 0 år, och den andra 6 år. Båda fångarna har alltså samma valmöjligheter. Här kan man tro att båda väljer att samarbeta och få 1 år, dvs. inte förråder och skvallrar för att få strafflindring; eftersom den totala tiden om 2 år (1 år vardera) är bättre än att någon av dem får 6 år (total tid 6 år). Men så funkar det alltså inte i praktiken, vilket alltså bekräftas i tv-programmet Förrädarnas tredje avsnitt. Prisoner’s dilemma hävdar istället att utifrån den egna sitsen är det bättre att förråda och skvallra eftersom man då får 0 år istället för 6 år. Därför kommer båda enligt teorin göra samma sak, även om alltså den totala strafftiden om 6 år jämfört med 2 år (1+1) är sämre för båda.

Prisoners dilemma i Batman – The Dark Knight

Prisoner’s dilemma i Förrädarna *spoilervarning*

I Förrädarna är reglerna enkla, väljer inget av lagen att trycka på knappen (båda samarbetar) ökar slutvinsten i programmet med 50 000 kr. Väljer någon att trycka (förråda det andra laget) tjänar hela det egna laget sköldar, dvs. man kan inte bli lönnmördad (man får åka hem) mellan programmen och får medverka i ytterligare ett program (förutsatt att man inte blir utröstad vid runda bordet). I den värld båda grupper samarbetar tjänar alltså den som vinner hela tv-programmet 50 000 kr. I programmet kan man därför se flera i respektive lag argumentera för att samarbeta, dvs. att ingen trycker på knappen. Men det tar inte många sekunder innan omröstningar genomförs där man ändå landar i förräderi att trycka på knappen, där det ena laget alltså är en hundradel snabbare än det andra när möjligheten att trycka uppstår.

När hela programmets koncept handlar om att förråda sina vänner, är det troligt att de som medverkar i hög grad är både rationella och tänker på sig själva i första hand (dvs. förutsättningarna för Prisoner’s dilemma). Därför är det så klart extra intressant att testa Prisoner’s dilemma i en sådan målgrupp, eftersom det kan nog inte bli mycket mer realistiskt än så här. Det faktum att förråda dvs. trycka på knappen först och förse hela det egna laget med sköldar lockar mer än det som är bäst för båda lagen tillsammans (öka vinstpotten med 50 000 kr), gör att båda lagen alltså väljer att förråda varandra helt enligt rådande spelteori istället för att samarbeta. Deltagarna bekräftar alltså Prisoner’s dilemma som spelteori. Därför är det kul att jämföra med Batman där båda samarbetar, men det är också fiction. Utan att veta kommer sannolikt experimentet gå till historien, eftersom båda lagen alltså går i fällan och agerar rationellt precis som denna spelteori förutser. Det är därför inte helt otroligt om elever i olika lärosäten i Sverige kommer att få se detta klipp från Förrädarna, när jag studerade på universitet hade vi bara Batman att hålla tillgodo med; men det var alltså ren ficition. Här har vi alltså en riktig case studdy där man testar experimentet på tillsynes omedvetna deltagare. Genialt är bara förnamnet, särskilt när dessa alltså bekräftar ekonomisk spelteori. Riktigt häftigt! Douze points!

Bli först med att kommentera

Kommentera utan Facebook