lördag, februari 29, 2020

Ukrainskt inflytande på amerikanska valet 2016 – till Clintons fördel

Senaste artiklar

Var hittar SVT alla som både försvarar kriminella och lägger skulden på journalister?

Man slutar aldrig förvånas över vilka åsikter som framstår att vara i...

SD bör hyra ABF:s favoritlokaler, så ABF får svårare att hitta lokal…

Man kan undra hur människorna på ABF mår? Antingen är man så...

Vem vill flyga med SAS som förnekar sig själva, kundernas kultur och beskyller Ryssland?

I "vår" vänster-samhällsordning arbetar vänsterliberala politiker stenhårt med att förstöra tanken om...
Staffan Marklund
Staffan Marklundhttps://tradetsmakadetorsdag.wordpress.com/
Staffan Marklund är en bloggare med primärt marknadssocialistisk och antiimperialistiskt perspektiv. Staffan har en kandidatexamen i retorik, kallar sig frihetlig socialist och  radikaldemokrat.

Utredningen av eventuellt ryskt inflyttande på det amerikanska presidentvalet 2016 har lidit till sitt slut, ingen direkt bevisföring har hittills lyckats dokumenterats för att Trump ska ha samarbetat med Ryssland. Det går inte att styrka konstaterar utredaren Robert Mueller.

The Hill rapporterar nu om ett nytt spår i granskningen, som pekar på en annan utländsk aktör som ska ha agerat till demokraternas favör. Ukrainas allmänna åklagare, Yurii Lutsenko, har påbörjat en utredning som ska fastslå om delar av Ukrainas rättsväsende medvetet läckte ut finansiell information under presidentkampanjen. Informationen gäller dåvarande ordförande för Trumps valkampanj, Paul Manafort. Dokumentationen ska i så fall ha utgjort en “oktoberöverraskning”. D.v.s hållande på komprimerande information om ens konkurrent som sedan släpps offentligt inför förutbestämd förtroendeprövning av konkurrenten (som allmänt val eller styrelsebeslut). Uppkallad efter en påstådd händelse som ska ha ägt rum under 80-talet, där både sittande president Jimmy Carter och utmanare Ronald Reagan anklagades för att ha försökt anpassat frigivandet av amerikanska gisslan i Iran, till att höja deras egna eller sänka motståndaren förtroendekapital vid läglig tidpunkt.

Informationen som eventuellt utgjorde oktoberöverraskningen i detta fall, är den så kallad “svarta protokollboken” – dokumentet sammanfattar Foreign Policy med orden “en lista av hemliga betalningar utförda av Ukrainas pro-ryska Regionspartiet till Manafrot och andra“. Detta dokument blev en av tyngdpunkterna för anklagelserna att Trump ägnade sig åt sammansvärjning med delar av den ryska “djupa staten” (informellt och oftast kriminellt nätverk som illegitimt kringskär och manipulerar formella maktstrukturer till att bli dysfunktionella eller snedvridna).


En Ukrainsk domstol har bedömt att läckan utgör ett olagligt intrång på det amerikanska valet.

Dokumentet tvingade Manafort att avgå. Utredningen i Ukraina har utlösts till följd av en bandinspelning som presenterats av Ukrainsk parlamentariker. I bandinspelningen hörs en röst erkänna att myndigheten han ansvarade för släppte informationen i syftet att hjälpa Clintons valkampanj – rösten i bandinspelningen uppges tillhöra en av landets högsta lagmän. Lutsenko har till tidningen The Hill uttryckt oro över att delar av Ukrainas rättsväsende via ambassaden i landet upprätthöll regelbundet kontakt med Obamas stab under valet.
Lutsenko påstår även att den amerikanska ambassaden under Obamas styre ska ha försökt avkräva honom att avstå från att åtala vissa i korruptionshärvor, de ska ha presenterat en lista med namn på individer som de ville se fredade från åtal – några mutor eller hot som styrkande av denna lista har Lutsenko inte hävdat tillkom. Som belägg för detta krav har Lutsenko presenterat ett brev från ambassaden. Amerikanska utrikesdepartementet avfärdar detta fredande av individer från åtal, som ren lögn.

Lutsenko har själv tidigare ägnat sig åt aktivism mot Ryskt inflyttande över Ukraina, han är underordnad den USA-allierade presidenten Petro Poroshenko.

Tidningen The Hill bedömer att det är för tidigt för att avfärda eller ta dessa anklagelser som sanning. Internationella konflikter av denna magnitud innehåller inte sällan ansenliga mängder förfalskningar, svartpropaganda (information som utgörs komma från motståndaren, eller annan källa än den egentliga informatören) och liknande villospår. Om en komplott har ägt rum, från Ukrainskt håll för att stärka Clinton – förblir bevisläget i dessa situationer mycket svåra. Det är möjligt att inga definitiva slutsatser kommer kunna nås i fallet.

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of

Senaste ledare

Var hittar SVT alla som både försvarar kriminella och lägger skulden på journalister?

Man slutar aldrig förvånas över vilka åsikter som framstår att vara i...

SD bör hyra ABF:s favoritlokaler, så ABF får svårare att hitta lokal…

Man kan undra hur människorna på ABF mår? Antingen är man så pass radikal i sin socialistiska...

Vem vill flyga med SAS som förnekar sig själva, kundernas kultur och beskyller Ryssland?

I "vår" vänster-samhällsordning arbetar vänsterliberala politiker stenhårt med att förstöra tanken om tradition och nation, istället resonerar...

Är det troligt att UK kommer sakna EU om de slipper tullar mot USA? Ekonomisk analys!

Som vanligt när det kommer till personer som blir intervjuade i public service är det alltid människor...

När par mördas och rånas i hemmen måste utökad rätt till försvar och skyddsvärn ges

Vi har alla hört det gamla uttrycket mitt hem är min borg, men hur sant är det...

Senaste replik

Börskandidater som inte har tillräcklig mångfald i styrelsen övervägs att nobbas av SEB?!?

Förr i tiden försökte banker tjäna pengar genom att vara en attraktiv...

Fler av våra artiklar: