onsdag, november 29, 2023

Första rättsfallet kring “kärleksjihad” skapar debatt i Indien

Senaste artiklar

Självklart ska vi ha både Abba och Beethoven

Som vanligt när det kommer till kulturdebatter i public service dyker det...

Varför får just Margaux ett förlåt-mig-program i SVT?

Det är alltid intressant att se vad som händer när människor från...

Hur kan man rösta på vänstern när de bara vill höja skatten som främsta politiska idé?

Nuförtiden behöver man ingen spåkula när det kommer till svensk skattepolitik, är...
Staffan Marklundhttps://tradetsmakadetorsdag.wordpress.com/
Staffan Marklund är en bloggare med primärt marknadssocialistisk och antiimperialistiskt perspektiv. Staffan har en kandidatexamen i retorik, kallar sig frihetlig socialist och  radikaldemokrat.

Enbart dagar efter att en kontroversiell lag införts i den indiska delstaten Uttar Pradesh, arresterades en muslimsk indisk medborgare för “kärleksjihad” – rapporterar bland annat CNN.

“Kärleksjihad” är ett begrepp kommen ur den hindunationalistiska miljön, termen kan användas tämligen brett och ibland på ett mycket fördomsfullt sätt emot muslimer. I juridiska sammanhang syftar den till äktenskap kombinerat med religiösa konverteringar, vilka genomförs genom hot, våld, bedrägeri eller annan otillbörlig påverkan. Kritiker menar att lagen i praktiken utgör ett hinder för blandreligiösa relationer. Lagen leder till att giftermål som bedöms genomföras enbart på grunderna av att byta religion, kommer annulleras; men den förhindrar inte alla blandreligiösa giftermål i sig. De som önskar byta religion efter äktenskap måste i en separat handling lämna in en begäran till myndigheter.

Att byta religion är i sig ostraffbart, begreppet “kärleksjihad” syftar till att tvinga in andra i äktenskap eller en annan religion. Den handlingen kan numera leda upp till 5 års fängelse i vanliga fall. Om kvinnan är minderårig eller tillhör någon av Indiens skyddade grupper, de så kallade “Scheduled castes”, då kan straffet leda upp till tio års fängelse. Organiserat storskaligt otillbörlig konvertering kan även leda upp till tio år. Två advokater har redan överklagat lagen till högsta domstolen i hopp om att få den ogiltigförklarad på grunderna av den skulle vara okonstitutionell – rapporterar Times Now.

Debatten kring lagen sker i skuggan av förföljelsen av hinduer, kristna och buddhister i grannlandet Pakistan. BBC uppger att varje år utsätts hundratals kvinnor för tvångskonverteringar i Pakistan, vilket ofta medför att kvinnan kidnappas, våldtas, gifts bort emot sin vilja och aldrig tillåts träffa sin familj igen.

Fallet av den 13-åriga Arzoo Raja som konverterades och giftes emot sin vilja med en 44-årig man, vars religionsbyte samt äktenskap upprätthölls i Pakistansk rätt, har lett till internationell uppmärksamhet. Förra året tog en pakistansk kvinna livet av sig efter påtryckningar att konvertera till islam. När den minderåriga Mehak Kumari uppgav att hon tvingats in i religionen, och att tidigare vittnesmål från hennes sida om frivillighet framfördes under dolda hot – krävde Pakistanska aktivister att flickan skulle avrättas. En större skara ur dessa religiösa minoriteter flyr regelbundet till Indien för att undgå förföljelse.

En pakistansk tankesmedja menar att den internationella kritiken emot landet angående tvångskonverteringar är byggd på myter och överdrifter, att mängden fall inte kan styrkas. Det står att läsa på den statliga turkiska nyhetssidan Anadolu Agency, men i samma reportage medges att det finns “isolerade fall av tvångskonverteringar” som involverar brottsliga handlingar och andra övergrepp.

Hindu-nationalister oroar sig över att liknande övergrepp sker i Indien, trots att muslimer utgör en svag grupp i landet på cirka 14%. Foreign Policy skrev tidigare i år om det tilltagande hotet om våld emot den religiösa minoriteten. Indiens nationalistiska regering har tidigare anklagats för planer att beröva miljoner infödda muslimska invånare deras medborgarskap och deportera dessa.

Mot bakgrunden av religiösa spänningar, menar kritiker att lagen om kärleksjihad är ett uttryck för illa dolt hat emot muslimer. Försvarare anser istället att det är ett verktyg för att hindra metoderna för övergrepp som fundamentalister använder i grannlandet, från att sprida sig till Indien. Lagstiftningen står inför en osäker framtid, samtidigt som aktivister vill få den överklagad – överväger makthavare i andra delstater att införa egna varianter av samma regel. Den kan komma att bli en historisk parantes, eller tonsättande för vardagen i stora delar av världens största demokrati.

0 0 röster
Article Rating

1 KOMMENTAR

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
spa music
1 month ago

spa music

Senaste ledare

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 röster
Article Rating
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x