söndag, maj 31, 2020

Ryssarna bör få hyra Slite hamn, fånga möjligheten till fred

Senaste artiklar

Trump skyddar yttrandefriheten på Sociala medier genom executive order

Sedan några år har det blivit tydligt att konservativa röster tystas i...

Staten bör sälja andelen i SAS, helt fel att ta skattepengar till icke lönsamma bolag!

När vi gång på gång läser att SAS har problem måste vi...

Talar den nya Italien-ambassadören Jan Björklund (L) italienska?

Nuförtiden när vi lever i en tid där partibok betyder allt istället...
Ian Fernheden
Ian Fernhedenhttps://fornuft.se/index.php/ian-fernheden/
Ian Fernheden är sedan 2015 chefredaktör för tidskriften Oberoende Förnuft. Ian har en kandidatexamen i internationell ekonomi men brinner även för nationalekonomi, utrikespolitik, demokratifrågor, yttrande- och pressfrihet, historia samt konst och sann kultur. Ian har även tjänstgjort i Amfibiekåren, är lyrisk tenor, salsadansare och dykare när han inte skriver artiklar. Läs mer här

Fornuft_ingress1I vår närtid har vi kunnat se en oroande inhemsk retorik kring Gotland och ryssarnas förfrågan om att hyra Slite hamn. De som varit emot förslaget har varit väldigt tongivande, och t.om. gått så långt att man talat om desinformation bland de som ställt sig för. I en demokrati måste man kunna argumentera för motsatta uppfattningar utan att för sakens skull bli anklagad att vara Putinist eller sprida desinformation. Den här artikeln kommer därför på ett logiskt och sansat sätt diskutera några aspekter där b la Moderaterna tänker fel.

Orimligt att kommuner bestämmer över frågor rörande främmande makt
Uppenbarligen är det upp till Gotland att bestämma om företaget Nord Stream (som ägs av Ryska Gazprom 51 %, Tyska Wintershall 15%  Tyska Eon 15% samt mindre franska och holländska ägare, Gazprom i sin tur kontrolleras av den ryska staten) ska få hyra hamnen i Slite. Är det verkligen rimligt att vi delegerar frågor om ev. hot från främmande makter till fritidspolitiker? De bör absolut få vara med och påverka i frågan, men sannolikt bör man göra om förfarandet att det istället hamnar på myndigheter betydligt närmare regeringen. Detsamma gäller idéer om att kommuner ska ha egna policys kring terrorism, om man inte ens klarar av att sköta skolan; hur ska man då handskas med IS?

Nord Streams Track Record
För några år sedan när man drog den första kabeln hyrde man “tydligen” Slite hamn utan konstigheter, den tidigare apotekskajen kallas nu i folkmun “Putinkajen”. Uppenbarligen gick det bra då, således är det svårt att se vad som skulle ha ändrats förutom att Ryssland återtagit Krim. Debatten för några år sedan handlade istället för säkerhetspolitik om miljöaspekter, och det var till slut dåvarande miljöministern som godkände ledningen. Gotlänningarna tycks inte heller oroa sig för Ryssland, istället är man glad för de miljoner som rullar in på deras konto. Frågan är således varför resten av Sverige känner rysskräck när inte Gotlänningarna gör det?

Möjligheter till förhandling med Ryssland
Nyligen tackade vår försvarsminister Hultqvist nej till ett möte Ryssland, något som sannolikt hade kunnat förbättra våra bilaterala relationer. När Ryssland således efterfrågar något av oss borde vi se möjligheten att ställa motkrav, ett rimligt sådant är att vi inte vill ha stridsflygningar mot vår gräns eller taktiska robotar vända åt vårt håll. Dessutom är det rimligt att vi får ekonomisk kompensation för att de får hyra vår mark. Däremot har vi nog även mycket att vinna på att förbättra våra relationer med Putins Ryssland. Uppenbarligen har Frankrike och Tyskland en betydligt bättre relation med Kreml än vad Sverige har. Vi bör istället eftersträva neutralitet och ha en bra relation både med väst och öst. Opartiskheten insåg t.ex. Olof Palme vilket b la gjorde honom till en världsledare, trots vårt lands lilla storlek. Ska man i någon mening vara trovärdig i att driva frågan om världsfred måste man också kunna framstå som någorlunda opartisk, dvs. hålla sig utanför onödiga konflikter.

Ingen tjänar idag på att vi isolerar Ryssland, istället bör Sverige verka för avspänning och fred. Sverige bör således tacka ja. Dock behöver försvaret på ön vara funktionellt, således bör t.ex. försvarsmakten ha checkpoints utanför hamnen. Krim-frågan bör vi dessutom lägga bakom oss, eftersom frågan är mer komplicerad än att Ryssland invaderat Ukraina. Dels har det handlat om den ryska befolkningen på Krim varit i majoritet och från deras perspektiv upplevt det som att Ukraina försökt nationalisera ön. Krim har även varit ryskt sedan Potemkins dagar dvs. slutet av 1700-talet.  Snarare bör Sverige försöka mildra relationen mellan Ryssland och Ukraina, eftersom slaget om Krim i någon mening är förlorat. Förslagsvis finns det kanske poänger i att utreda huruvida landets östra delar med en hög andel Ryssar ser på sin suveränitet. Hade Sverige haft en högre integritet mot väst och öst hade vi kanske kunnat göra nytta på det diplomatiska området i konflikten.

Tycker du ämnet varit intressant, läs gärna följande artikel där vi utvecklar resonemangen kring hotbilden från Ryssland.
Tror-statsledningen-att-ryssland-tanker-invadera-oss/

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of

Senaste ledare

Trump skyddar yttrandefriheten på Sociala medier genom executive order

Sedan några år har det blivit tydligt att konservativa röster tystas i...

Talar den nya Italien-ambassadören Jan Björklund (L) italienska?

Nuförtiden när vi lever i en tid där partibok betyder allt istället för erfarenhet och när den...

Är det rimligt att regeringen idiotförklarar landets tandläkare och låser in äldre människor?

Häromdagen presenterade Folktandvården Skåne att man stoppar alla behandlingar av äldre människor, vilket gör att människor som...

Melodi- blir Genusfestivalen då låtarna måste ha mixade låtskrivare? Totalt haveri!

Sverige är världens mest extrema land, ett land där människors genus betyder mer än kvalitén på konstverket...

Paolo blir av med och Moderaten Hans får miljoner för att ha köpt sex? Är det rimligt?

När vi nu har två fall inom mycket kort tid med kända män som köpt sex och...

Senaste replik

Danmark “diskriminerar” inte Sverige, de räddar sina liv genom att hålla gränsen stängd!

Som vanligt när det kommer till svenska vänsterns företrädares argumentation utgår man...

Fler av våra artiklar: