tisdag, februari 27, 2024

Fillon vänder vinden efter slaget vid Trocadero

Senaste artiklar

Självklart ska vi ha både Abba och Beethoven

Som vanligt när det kommer till kulturdebatter i public service dyker det...

Varför får just Margaux ett förlåt-mig-program i SVT?

Det är alltid intressant att se vad som händer när människor från...

Hur kan man rösta på vänstern när de bara vill höja skatten som främsta politiska idé?

Nuförtiden behöver man ingen spåkula när det kommer till svensk skattepolitik, är...
Markus Johansson Oelandius
Utbildad statsvetare och Parisare

IngressDet har varit ett enormt tryck på François Fillon den senaste veckan i franska presidentvalet. Faktum är att Fillon är den ende kandidat media överhuvudtaget talar om, det är som om valet enbart handlar om Republikanerna. Det senaste kapitlet börjar onsdagen den 1 mars, tidigt på morgonen avbokade Fillon samtliga möten för att hålla en presskonferens. Hela Frankrike höll andan medans nyhetsflasharna duggade tätt. Vilda teorier fördes fram i sociala medier, på Paris caféer pratade alla om samma sak….

Presskonferensen var planerad till kl 12 men blev en halvtimme försenad, det annonserades även att Alain Juppé skulle sitta sida vid sida med Fillon. Spekulationerna var i full gång, innan presskonferensen inletts hade bettinginstituten läge odds på att Juppé skulle vinna presidentvalet än Fillon. Information läckte ut att Fillon är kallad till förhör den 15 mars, därav drog många slutsatsen att Fillon skulle hoppa av. Det spekulerades vilt att Republikanerna skulle göra rockad och Juppé ta över stafettpinnen.

Som jag ser det bjöd Fillon in till dom här spekulationerna även om det inte var hans syfte. En allvarlig PR- miss skulle jag säga, i alla fall initialt. Bakgrunden innefattar även vad Fillon själv tidigare sagt, innan ens skandalen var känd; att om han av en händelse skulle utredas för brott skulle han omedelbart hoppa av. Fillon har gått till val på att vara den hederlige konservative katolske kandidaten gemene man kan lita på, därmed slår skandalen extra hårt tillbaka; även om det egentligen handlar om betydligt lindrigare saker än vad fransmännen är vana vid. Men visst, händelsen ska sättas i perspektivet att fransmännen börjar bli riktigt less på ohederliga politiker. Luften börjar helt enkelt gå ur.

Budskapet på presskonferensen var dock tydligt, Fillon kör vidare med full energi; han hoppar inte av. Fillon gick till full attack mot drevet mot honom och även mot rättsväsendet. För en vän av maktdelning vilket hans egna konservativa väljare är, börjar det däremot blinka en röd lampa när en presidentkandidat uttalar sig respektlöst mot rättsväsendet bara för att han själv är drabbad. Det var minst sagt vulgärt argumenterat av Fillon som jag ser det.

Däremot var budskapet tydligt. Det man lägger på minnet i efterhand är hans kraft och stryka att kämpa vidare även när det ser som mörkast ut, nu några dagar i efterhand är det snarare den kämpaglöden som man kommer ihåg. Media nöjde sig däremot inte med Fillons förklaring, ett drev som heter duga sattes igång för att till varje pris sätta press på Republikanerna att byta ut Fillon mot Juppé. Kampanjarbetare i Fillons närhet hoppade av. Franska tv-kanalen BFMTV vevade en opinionsundersökning häromdagen som visade att Juppé skulle vinna första omgången i presidentvalet om han ställde upp. Juppé skulle till och med slå ut Marine Le Pen från racet så att andra omgången skulle bli en duell mellan Juppé och Emmanuel Macron. Media fick vatten på sin kvarn och ett gigantiskt drev var nu i full igång av den franska journalistkåren, det såg bokstavligen ut som att Republikanerna begick ett kollektivt självmord inför öppen ridå.

I det läget när Fillon är i den totala botten; såväl ifrågasatt av ett helt medieetablissemang som av flera av sina egna partikollegor utlyser Fillon en manifestation till stöd för honom själv på Place du Trocadero som hölls i Paris under söndagen. Fillon sätter allt på ett kort, och lyckas. Konservativa & högerliberala parisare går man ur huse för att stödja sin kandidat, alltifrån ungdomar, medelålders till pensionärer. Folk som normalt aldrig går ut på gatorna för att säga sin mening står plötsligt vid Trocadero och viftar med trikoloren, en folkfest till stöd för Fillon. En folkfest mot drevet, mot Hollande, mot Le Pen, mot Macron, mot splittringen i egna partiet; och istället för Fillons politik. Massorna, däribland många äldre damer och herrar skanderade ”Fillon Président” med franska flaggor i skyn, ett peppmöte som inte lämnade någon oberörd; trots att det regnade en stund mitt under mötet var folk kvar.

Idag talar man redan om hur slaget vid Trocadero vänt presidentvalet. Det här var Fillons ripost.

I måndags höll Juppé sedermera en egen presskonferens, en bitter och sur Juppé meddelar att han inte ställer upp. Juppé kallar Fillon obstinat, det är tydligt att Republikanerna består av många fraktioner av partier i en allians och att det finns mycket politiskt och personligt agg personer emellan; en faktor som spelar in är säkert att Juppé blev utslagen av Fillon i primärvalet.

Min analys av de senaste dagarnas massiva drev mot Fillon är att han kommer gå stärkt ur det här, medierna misslyckades driva igenom den palatskupp de gärna hade sett; Fillon har signalerat styrka och kämparglöd. Ett drev som gått på för hårt kan också få den psykologiska effekten att det ger sympati för Fillon, en slags Davids kamp mot Goliat. Dessutom kan Fillon ta tillvara på att alla strålkastarna är riktade mot honom, de andra kandidaterna har inget nyhetsvärde längre. Även om det fortsätter komma en och annan bitter kommentar från representanter från egna Republikanska partiet, är min analys att partiet till slut mer eller mindre kommer samla sig kring Fillon när det väl gäller; jag har svårt att se något annat scenario. I alla fall efter den 17 mars när det inte längre är konstitutionellt möjligt att byta ut Fillon. Vi ska inte glömma att Republikanerna är oerhört kritiska till Le Pen som dom tycker är en oansvarig galenpanna, samt Macron som dom tycker är en oerfaren smygsocialist som riskerar fransk framtid. Allt det sade också Juppé under måndagens presskonferens. När det sjunker in i den egna rörelsen att Fillon är det bästa valet, är min analys att siffrorna också vänder i opinionen för Fillon, hur långt det räcker återstår att se; Macron är alltjämt den stora favoriten. Det ska fortfarande mycket till för att vända utgången, men den tysta majoriteten har fått nog av socialism vilket är till Fillons fördel när valet går in i nästa skede.

MJO – Markus Johansson Oelandius

0
0
röster
Article Rating

1 KOMMENTAR

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback

[…] [ mars 8, 2017 ] Fillon vänder vinden efter slaget vid Trocadero Analys […]

Senaste ledare

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 röster
Article Rating
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x