Mario Bosson

Redaktör sedan 2017

Utbildning:
-Högskolestudier i Ledarskap, organisationspsykologi

Har du varit med i något parti?
-Nej

Vad är den största samhällsutmaningen idag?
-Bevara stabiliteten och förhindra att utvecklingen går baklänges.
Jag kommer från en ganska strikt bakgrund och vet att människor kan leverera när det ställs krav på dem.

Intressen:
-Segling, brukar kappsegla med ett lag. Mat och dryck, matlagning samt kulturen runt omkring, umgås med vänner, prata och diskutera sådant som har med den egna existensen att göra.

Stjärntecken:
-Vädur, men jag tror inte på astrologi. Men å andra sidan när jag läser beskrivningar av Aries och elementet eld som passionerad, eldig, nyckfull och dynamisk är det klart att jag i mitt manliga ego tycker mig känna igen mig. Typiskt för den irrationella varelsen människan.

Förebild:
-Mina bästa stunder av mig själv är en förebild. Sedan finns det alltid individer som jag kan beundra för olika egenskaper eller förmågor de har som jag hade velat ha. Annars är det enda namn som kommer upp Maximus Decimus Meridius, alltså den fiktiva karaktären i filmen Gladiator, spelad av Russel Crowe.
Han var en ledare från första till sista filmruta, trots enorma personliga förluster och förnedring hade han en integritet och värdighet som ingen annan. Han gnällde inte utan levererade och tog hand om de han hade omkring sig.

Du bor i Kristianstad, hur hamnade du här?
-Jag erbjöds ett jobb en gång och då blev det så.

Vilka vardagliga situationer kan göra dig irriterad?
-När saker inte fungerar, som att skosnören går av precis när man ska ut eller punka på cykeln. Eller nej cykelpunkor gör mig inte irriterad längre, det är så mycket glas på cykelbanorna att jag bara accepterar att jag behöver fixa läckan. Däremot blir jag irriterad av människor som skräpar ner, så extremt onödigt och nonchalant och sinnesslött att inte orka ta hand om sitt skräp. Människor som inte tar ansvar.

TV-Avgiften:
-Nej

Värnskatt:
-De som har mer kan bidra med mer utan att det egentligen påverkar dem så mycket, så helt fel är det inte. Men skatter är ett komplicerat ämne och i slutändan ska pengarna in till staten ändå.

Systembolagets monopol:
-I grunden en bra idé att begränsa tillgången, alkohol är ett gift för kroppen och bör intagas med försiktighet.

Michael Jackson eller Pavarotti:
-Av de två får det bli Jackson då det svänger mer.

Svenska dagbladet eller Expressen:
-SVD helt klart.

Mozart eller Bach:
-Bach

Vad lyssnar du på för musik?
-Jag har en ”Blandat”-lista på Spotify som gör sig skyldig till rejäla övertramp vad det gäller blandning av genre och musikstilar. När jag sätter på musik är det ofta något rytmiskt, dansmusik typ Rn’b. Lyssnar också mycket på klassiskt, techno-inspirerade saker och annat. Alltså det är svårt, jag vet inte namnen på all den sorts musik jag gillar.

Vilket fotbollslag / Hockeylag håller du på? 
-Jag nyttjar vare sig fotboll eller hockey.

Vad är rasism för dig? (frågan känns väldigt aktuell)
-Det där är ett komplicerat ord som man knappt vet vad det betyder idag mer än att det är ett skällsord. Det finns en mängd naturliga processer och beteenden hos människan som vi kallar rasism. Vi umgås hellre med de som liknar oss själva, vi anställer hellre någon vi känner än en okänd. Det finns en naturlig främlingsaversion hos människan och vår hjärna generaliserar för att klara av all information etc. Allt det här kallar man rasism, frågan är om det är så konstruktivt. Rasism för mig blir mer en fråga om att välja att tycka illa om någon (pga hudfärg etc) fast man har möjligheten att resonera med sig själv om saken.

Vad gör du för att motverka rasism?
-Jag försöker ha en öppen attityd mot individen jag möter. Jag resonerar med mig själv om mina naturliga impulser, som inte alltid är relevanta för det moderna liv vi lever nu, jämfört med savannen.

Besök gärna min hemsida:
-Det blir ju alltid en del reaktioner på den.
www.mariobosson.se