Viktor Orbán och Fidesz går mot valseger i Ungern

När 69 % av rösterna är räknade har sittande Viktor Orbán vunnit 49,5 % av rösterna, således är det mycket troligt att regeringspartiet Fidesz säkrat sin 3:e mandatperiod. Fidesz är systerparti med Moderaterna samt Kristdemokraterna och ingår i det Europeiska Folkpartiet (förkortat EPP), i Sverige brukar de beskrivas som s.k “högerpopulistiska”; men en mer hederlig bedömning konservativa. Valdeltagandet är det högsta på 20 år, 68,8 %, vilket kan jämföras med ca 85 % i Sverige 2014.

Orbán har tidigare gjort sig känd som kritisk till att flytta mer makt till Bryssel, istället vill man ha mer av självbestämmande; något som fick Jean-Claude Juncker att skämtsamt kalla honom för diktator häromåret. För att ge perspektiv på Junckers uttalande har Orbán stöd av ca 50 % av folket jmf. Juncker (EU-kommissionens ordförande, vilket kan jämföras med regeringschef) som ingen medborgare röstat på. Det faktum att den ungerska regeringen velat bedriva stram flyktingpolitik har lett till att landet blivit väldigt kritiserat eftersom man lyft fram bland annat de svenska, tyska och franska problemen med flyktingsituationen. Något som media och politiker i Sverige kallat att man svartmålat vårt land, då man menar på att bilden är felaktig då b.la. Volvo sålt många bilar på sista tiden.

För ett land som Ungern som fått slåss för sin självständighet efter att ha blivit förtrycka av kommunismen är detta en hjärtefråga, man vill att Ungern ska vara Ungern. Det har dessutom funnits en oro att utländska organisationer betalat stora belopp till olika oppositionspartier, något som tycks vara en känslig fråga. Frågan om nationellt självbestämmande har varit väldigt viktigt för Visegrádgruppen (V4 – Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen) levt under socialistiskt förtryck fram till kommunismens fall i början på 90-talet.

När 69 % av rösterna är räknade har sittande Viktor Orbán vunnit 49,5 % av rösterna, således är det mycket troligt att regeringspartiet Fidesz säkrat sin 3:e mandatperiod. Fidesz är systerparti med Moderaterna samt Kristdemokraterna och ingår i det Europeiska Folkpartiet (förkortat EPP), i Sverige brukar de beskrivas som s.k “högerpopulistiska”; men en mer hederlig…

Kommentarer

Kommentera utan Facebook