Donald Trump – Trial or error?

Donald Trump har vunnit presidentvalet, och blir president under inauguration day den 20 januari efter att ha svurit in sig i ämbetet. Obama råkade blanda ihop ordföljden i eden som skulle sväras, därför fick han kort efter processen upprepa proceduren när kamerorna var avstängda. Samtidigt kan nog alla ha förståelse för den nervositet som uppstår då världen tittar på, men men; att fela är mänskligt. Uppenbarligen blev det inga stora rubriker, kanske gillar vi att att se höga dignitärer vara mänskliga, eller vad tror du?

Errare humanum est
Det är numera ganska vanligt att se folk göra bort sig i direktsändning, vi skrattar ofta inte åt personerna i sig; utan med dem. När Malou von Sivers skulle rapportera sportresultat, nämnde hon ett ishockeylag vid namn “HIV 71”. Det tidigare nyhetsankaret i TV4, Petra Nordlund , kallar sin kollega “Bertil Falukorv” (Bertil Karlefors) inte bara en utan två gånger under direktsändning.
Kanske sitter du med ett litet leende på läpparna (om inte tryck gärna på länkarna ovan)? Vi människor älskar när folk gör fel, speciellt när det inte är inpräntat i ett manus. De flesta människor suktar mycket efter en mänsklig aspekt, den aspekt som vi alla känner igen oss i.

Lex Populism
Därför vill jag återknyta till valet i USA; igenkänningsfaktorn bland folk och vad som får dem att knyta sig an åt det ena eller andra hållet. Svaret är utan tvivel att de som lyssnar på folket och samtidigt använder en retorik där man känner igen sig , också får en högre förankring. Ur det hänseendet var Donald Trump mycket smart, och spelade sina flesta kort rätt. Självklart fanns det många kontroversiella uttryck som många inte skulle skriva under på, men faktum med facit i hand är att taktiken fungerade. Han valde att gå ifrån det så kallade “etablissemanget”, och valde istället att argumentera för saker kreti och pleti ville höra. Ett av förslagen var t.ex. att Trump ville öppna upp möjligheten att återigen börja jobba i kolgruvor, detta blev bensin på brasan i samhällen som helt förfallit på grund av dessa stängningar. Många etablerade svenskar omnämner ofta Trump för populist, vilket egentligen kanske handlar om att han gör sig begriplig och relevant för vanligt folk?

Lex “the Donald”
Inför valet, och sedan Trump blivit “President Elect” har det framförts många domedagsscenarion. Vissa förutspår ett världskrig och att atombomber kommer att regna, detta känns överdrivet, ungefär som när man hör om risker att en sopran eller tenor spräcker ett vinglas med bara sin röst. Kanske är det möjligt, men USA står inte och faller med en röst; utan det finns i kongressen två kammare med röstberättigade politiker. Alla som är någorlunda insatta vet att Trump dessutom har sin stab bakom sig, vilket säkerligen kommer innefatta människor med erfarenhet av statsförvaltning. Dessutom har Trump redan aviserat ändrad åsikt i några frågor:

•    NATO: Trump uttrycker i samtal med Obama och uppger att allierade inte ska känna någon oro.
•    OBAMA CARE: Trots motstånd inom valrörelsen är detta någon han inte vill släppa, utan istället göra billigare genom att reformera vissa delar
•    RELATION till PUTIN: Trump har under senaste dygnet pratat med Putin, detta ska ha varit deras första konversation. Den bilaterala relationen och tonen i dialogen har varit väldigt ansträngd med sittande president. De flesta är nog eniga att en god relation mellan Ryssland och USA är förutsättning för en förbättring av världsfreden. 

Medier och medborgare i chock
Samtidigt vill jag belysa en sak för alla läsare. Vem är jag att sitta i min trygga vardag här i Sverige att bedöma vad som är rätt och fel i USA? Denna börda ligger kanske på andras axlar? Däremot ska jag krypa till korset att jag inte trodde på spådomar om att Clinton skulle vinna, när det dessutom var fem gånger pengarna blev det även lite fickpengar inför solsemestern. Vissa har uttryckt sin avsky gentemot mig för att jag valde att satsa lite pengar på en Trump-seger. “Det är inte moraliskt rätt”, lyder en av kommentarerna. Må så vara, men undertecknad har inte kunnat påverka valutgången med sin röst. Istället avgjordes valet av Förenta staternas medborgare (åtminstone de med rösträtt). Valdeltagandet var också väldigt lågt, ca 55,6%.

Direkt efter valet blev det upplopp och protester på flera platser, man kan ha åsikter om valutgången; dock är våld absolut inget som på sikt bygger en stark framtid. De som inte valde att rösta och nyttja sin demokratiska rätt har inte heller rätt att klaga brukar det heta. För att inte rösta är i sig också ett ställningstagande, kanske ville man inte bidraga till någon av kandidaternas framgång. Media förhandstippade vinsten till Clinton, den var i princip redan given. Kanske är det just denna chock som nu förvånar och retar så många? Hur kunde det bli så här? Mitt svar och tips är att du slickar dig på ett finger och höjer det i skyn. Vindarna blåser och då ser och känner man lättare riktning.

Sammanfattningsvis finns det givetvis än mer saker att bedöma och analysera. Skulle vi ha lyssnat på de etablerade medierna vore Clinton den självklara vinnaren. De gråter tårar och försöker tämligen desperat att analysera varför de hade så fel. Detta är för mig ett stort frågetecken. Det var inte länge sedan Brexit skedde och man bör ha känt av tendenserna tidigare, samt hur opinionsinstitut inte lyckats pricka rätt tidigare i år. Idag försöker de flesta rättfärdiga förklaringarna med hur fel det är på motståndarsidan. Där nämns bland annat “arga vita män”, trots att det påstås att en majoritet av USA:s kvinnor röstade på Trump? Hur många gånger har det inte spelats på denna retorik?. Det som saknas är just debatten om varför vanligt folk röstat som de gjort. Detta har jag ett svar på. De är trötta på media, politiker och övriga etablissemanget. “Tyck som du vill, men om du inte tycker som oss så har du fel.” Folket vill se en förändring. Detta är förövrigt inte USA:s befolkning ensamma om.

 

Donald Trump har vunnit presidentvalet, och blir president under inauguration day den 20 januari efter att ha svurit in sig i ämbetet. Obama råkade blanda ihop ordföljden i eden som skulle sväras, därför fick han kort efter processen upprepa proceduren när kamerorna var avstängda. Samtidigt kan nog alla ha förståelse för den nervositet som uppstår då världen tittar på,…

15 kommentarer

  1. Pingback: 다시보기티비
  2. Pingback: here
  3. Pingback: malaysian id card
  4. Pingback: lsm99
  5. Pingback: ขออย
  6. Pingback: review

Kommentera utan Facebook