Behöver kändisar ta ansvar för vad de skriver i Sociala Medier?

Fornuft_ingress1Många känner sig säkert förtvivlade på grund av nuvarande debattklimat som man ser i Sverige. Debatten har blivit oerhört polariserad och det ropas och skriks på sociala medier från oliktänkande. Det som dessa oliktänkande ofta har gemensamt är att de skuldbelägger motståndarna som skurkarna till allt ont. Detta kan för många kännas tråkigt; mycket snack och lite verkstad är saker som nämligen inte alltför sällan yttras i sociala medier.

Alla som är aktiva på sociala medier har sett fenomenet där saker delas som en löpeld, däremot är det få som är källkritiska när dom trycker på dela-knappen. Detta är problematiskt då många människor får “politiskt korrekta” uppgifter som skiljer sig mot verkligheten. Således ska vi idag granska några av dem och ställa mot verklig fakta. Många kändisar har idag många följare i sociala medier. En rimlig fråga man kan ställa sig är om de bör ta ett större ansvar gällande vad de kommunicerar? Den enskilde medborgaren bör tycka att det är viktigt att ha belägg för sina påståenden, någonstans är det viktigt att kunna påvisa de saker som de anser sig bejaka och behärska. Således försöker vi på Förnuft att redovisa källor kring våra påståenden direkt i vår text  när det troligen kommer att efterfrågas. Detta gör vi för att vi är väldigt måna om att alla ska få korrekt information, och samtidigt ha möjlighet att själva granska och skapa sig en egen uppfattning. Nedan listar vi några exempel som har uppmärksammats i sociala medier.

Malena Ernman är en av många kändisprofiler som har konkreta åsikter om saker. Det går inte att betvivla att hon har ett väldigt fint och vackert hjärta, och inte minst en fantastisk sångröst. Men ett vackert hjärta betyder inte att man kan bortse från verkligheten, då kan man ha en schyst inriktning men det är viktigt att det är fakta som är grundläggande om man ger sig ut i debatten. Den 22 september skriver Malena följande på Facebook:
Experter: dolda jihadister i flyktingströmmarna är en “löjlig” myt. Så viktigt att vi rustar oss mot myterna”. För ordningens skull bör man nämna att detta uttalande var lagt innan terrorattackerna i Paris. Cirka 2 veckor efter Malenas inlägg kunde man läsa följande artikel i Metro med rubriken Säpo jagar terrorister och spioner bland de nytillkomna flyktingarna. I artikeln står bland annat; “I samband med flyktingkrisen har antalet misstänkta terrorister och spioner som anländer till Sverige ökat dramatiskt”. Således kan man rimligen fråga sig hur ansvarsfullt det är att bortse från fakta, även om man i grund och botten menar väl. 

Säkerhetsläget
Det är sannolikt många i vårt avlånga land som långt innan detta själva tänkt de tankar SÄPO nu går ut med. Sverige ligger på näst högsta beredskapsnivån (4 av 5) angående terroristhot. Både SÄPO och polismyndigheten uppger att folk ska leva som vanligt, men att vara uppmärksamma kring sin omgivning. Detta känns mycket motsägelsefullt. Man ligger som sagt på den högsta nivån någonsin i svensk historia, men säger samtidigt att folk ska vara vaksamma. Däremot förklarar man inte VAD vi ska vara vaksamma över? Personligen hade jag önskat konkreta råd och tips, vilket tyvärr uteblir på grund av “säkerhetsskäl”. Jag har även riktat frågan till högre tjänstemän inom polisen, dvs. på riksnivå. Samtliga som jag frågat har svarat ungefär samma sak; ”Lev som vanligt annars vinner terrorismen”.

kalkylatorHenrik Schyffert är också en kändis som varit ute och diskuterat kostnaden med invandring. Bland annat uttrycker han sig som så här: “120 miljarder delat på 10 miljoner pers som bor i det här landet är 12 000:- per person.”. Funderar man lite på detta uttalande gör man det lätt för sig om man delar det på samtliga invånare, det är långt ifrån alla som betalar skatt. I oktober månad 2015, var det 4 853 200 sysselsatta. Det måste väl vara antalet arbetande som är relevant? Hur spädbarn och arbetslösa ska bidra i positiv bemärkelse till skatteintäkten får stå för Henrik Schyffert, vi kan ju bara konstatera att siffran 12 000 kr inte är en siffra som stämmer med verkligheten. Skulle man istället försöka ge sig på att räkna ut den relevanta siffran skulle det snarare handla om ca 24 700 kr per förvärvsarbetande. Det förutsätter att siffran på 120 miljarder stämmer. Vad Schyffert missar är att kommande år kommer kostnaden för alla som inte tagit sig in i arbetskraften att ackumuleras ovanpå det årets migrationskostnader. Då vi faktiskt erbjuder skola, vård och viss omsorg till även papperslösa är det inte helt orimligt att tro att 120 miljarder är lågt räknat i sammanhanget.

Avslutningsvis avslutar Schyffert sitt inlägg med ”Vad ska ni göra av med alla era pengar?. Hemmabio, robotgräsklippare, automatisk belysning?“. Jag ser inga problem att spendera pengarna på detta, den typen av konsumtion är en viktig del för att landets ekonomi ska fortsätta växa. Läs gärna vår artikel “Julklappar vs. Flyktinghjälp” där vi går igenom varför detta tvärt om är nödvändigt för att upprätthålla en hög välfärd och ett generöst bistånd. Inlägget ovan som Schyffert skrivit blev delat av över 43 000 personer i skrivande stund.  Således kan vi rimligen tycka att vederbörande skribent och även delande läsare skulle varit mer kritisk mot de siffrorna man räknat på, då det finns uppenbara missar. Det är inte heller helt orimligt att tänka sig en rättelse, men samtidigt är det skillnad på att behöva ta- och slippa ta ansvar för sina texter.

Undertecknad uppmuntrar därför alla till ett sakligt debattklimat. Ifrågasätt och ha kött på benen! Det behöver inte vara svårare än så… det gäller alla – ökänd, känd som okänd.

Håller du med? Dela då gärna denna artikel!

Många känner sig säkert förtvivlade på grund av nuvarande debattklimat som man ser i Sverige. Debatten har blivit oerhört polariserad och det ropas och skriks på sociala medier från oliktänkande. Det som dessa oliktänkande ofta har gemensamt är att de skuldbelägger motståndarna som skurkarna till allt ont. Detta kan för många kännas tråkigt; mycket snack och lite…

Kommentarer

Kommentera utan Facebook