Günter Schabowski – Mannen som öppnade Berlinmuren död

Jag skrev för några dagar sedan att det oftast är en minut som definierar oss som människor. För vissa kan detta få fatala konsekvenser och för andra kan denna minut som ofta blir den sista göra att många blir ihågkomna som hjältar. Günter Schabowski hörde till denna grupp där dryga 10 sekunder skrev in honom i historieböckerna.  Det “misstag” han gjorde var att komma dåligt påläst kring ett beslut som inte ens hunnit fattats att öppna muren som delade Berlin och de två tyska staterna.

Upprinnelsen till det hela började i Oktober 1989 då Schabowski med flera ledande kommunister tvingade Generalsekreteraren Erich Honecker  att avgå till förmån för Egon Krenz. I samband med Krenz tillträdande fick Schabowski posten som inofficiell talesman för den nya regeringen och höll dagligen presskonferenser om olika förändringar. Den 9:e november fick Schabowski en lapp där det stod att han skulle berätta att Östtyskar skulle kunna resa över gränsen till väst, något som varit mer eller mindre omöjligt sedan i början på 60-talet.  Regeringens tanke var att detta skulle ske med tillstånd och tanken var att ändringen skulle ske den 10:e november på eftermiddagen efter gränsvakterna informerats. Dessa detaljer stod inte på Schabowskis lapp utan när han fick frågan av en journalist om tidpunkten svarade han ovetandes att “Så vitt jag förstår – Från och med nu, utan försening”(Tyska: sofort, unverzüglich). Detta uttalande kom att leda till en anstormning där människor bokstavligen tryckte sig över gränsen på flera håll i Berlin. I och med det var även den Tyska “Demokratiska” Republiken (DDR / Östtyskland)  saga all.

Jag skrev för några dagar sedan att det oftast är en minut som definierar oss som människor. För vissa kan detta få fatala konsekvenser och för andra kan denna minut som ofta blir den sista göra att många blir ihågkomna som hjältar. Günter Schabowski hörde till denna grupp där dryga 10 sekunder skrev in honom i…

11 kommentarer

  1. Pingback: buy staccato guns
  2. Pingback: phuket lawyer
  3. Pingback: ขออย

Kommentera utan Facebook