Australiensk man stoppade hatbrottslingen som angrep moskéerna

Den 48-åriga Abdul Aziz bär tillsammans med lokal polis på en stor del av äran av att ha stoppat den nyzeeländska mördaren som anföll muslimer i Christchurch.

Aziz befann sig i Linwoodmosken (den andra av de två moskéerna som anfölls), hans fyra söner var alla närvarande, när Brenton Tarrant närmade sig lokalen. 41 individer hade redan skjutits till döds i Al Noor mosken. Ytterligare 7 pers skulle avlida i Linwoodmosken – och en person dog sedan på sjukhus till följd av skador från händelsen.

“Om det inte vore för Aziz, kunde antalet döda ha blivit mycket högre” sa Latef Alabi, imam vid Linwoodmosken, rapporterar Associated press.
Alabi ledde bön, han såg skytten närma sig och varnade alla i lokalen att fly. Det fanns vid den tidpunkten 80 personer samlade i lokalen. Aziz tog då initiativet att beväpna sig med en kortläsare och att lämna lokalen för att konfrontera skytten.

Aziz skrek mot Tarrant i hopp om att skrämma iväg honom. Ett scenario som framstod hopplöst inför en tungt beväpnad massmördare.
Tarrant gick mot sin bil, förmodligen för att hämta ytterligare
ett skjutvapen. Aziz tog tillfället i akt och kastade kortmaskinen på honom.

Tarrant öppnade eld, men Aziz lyckades undvika att bli träffad genom att ta skydd bakom parkerade bilar. Aziz hittade en pistol som Tarrant tappat eller slängt till marken avsiktligen. Han försökte avfyra, men denna hade antigen gått sönder eller redan tömts på ammunition.

Aziz kastade därför själva pistolen mot Tarrant. Skytten satte sig i sin bil, körde därifrån skrikandes hot. De vittnen uppger att Aziz jagade efter bilen en kort sträcka. Förövaren arresterades av polis några minuter senare.

Imamen Alabi misstänker att samtliga i mosken hade dött om inte för Aziz insats, uppger Euronews.

Den 48-åriga Abdul Aziz bär tillsammans med lokal polis på en stor del av äran av att ha stoppat den nyzeeländska mördaren som anföll muslimer i Christchurch. Aziz befann sig i Linwoodmosken (den andra av de två moskéerna som anfölls), hans fyra söner var alla närvarande, när Brenton Tarrant närmade sig lokalen. 41 individer hade…

2 kommentarer

Kommentera utan Facebook