lördag, januari 29, 2022

Justitieminister Johansson – ny lägsta nivå på ohederlig retorik

Senaste artiklar

Ska döda svenskars pengar gå till etniska eller religiösa extremister?

För de allra flesta som inte röstar vänster har det blivit uppenbart...

Friserar regeringen migrationsiffrorna genom Samhall?

Om det är något man vet när det kommer till socialdemokratiskt regeringsinnehav...

Höga elpriser kan snabbt leda till en fastighetskris

Jag har i ett flertal artiklar under många år diskuterat att nästa...
Mario Bosson
Mario Bossonhttp://www.mariobosson.se
Redaktör // mario.bosson@fornuft.se

Usel journalistik av SVT, som vanligt ska man kanske tillägga, och fula trix och påhopp från partiföreträdare. Det är sannerligen inte lätt att vara väljare idag. 

I ett kort klipp från SVT visar hur Mattias Karlsson (SD) och Morgan Johansson (S) diskuterar våldsbejakande och antidemokratiska organisationer, ett förslag som uttalats av Moderaterna.
Egentligen skulle detta ha kunnat vara en uppvisning i konsten att som politiker vara pragmatisk och diskutera lösningar på samhällsgemensamma problem över partigränserna.

Karlsson gör sig skyldig till ett fult slag när han i samma mening om förbudet mot antidemokratiska organisationer lägger till att SSU samarbetat med vänsterextrema grupper under åren. Påståendet behöver inte vara falskt men det är svårt för att inte säga nästan omöjligt för Johansson som företrädare för SSUs moderparti att kritisera sitt eget ungdomsförbund, i en fråga som dessutom inte är helt klar och tydlig rörande vad som är sant eller ej.

Johansson å sin sida gör sig om möjligt skyldig till ett ännu större övertramp när han medvetet försöker göra en poäng mot Karlsson genom att påstå att Karlsson (och SD) just har sagt att SSU och även andra ungdomsförbund borde förbjudas.

Den som följer klippet, som dessutom är textat inser snabbt att Johannsons påhopp på Karlsson är helt felaktigt och djupt ohederligt.

Ytterligare en aktör som kunde ha bidragit med en ökad eller breddad förståelse till tittarna om av vad som händer är SVT men som nöjer sig med att referera innehållet i klippet utan några som helst kritiska frågor eller kommentarer. Här följer SVT liksom flera andra av de stora mediekanalerna en trend att inte längre göra journalistik i meningen att ställa frågor, kritisera, nyansera mm i syfte att fördjupa förståelsen av det som sker. I stället bara återger man vad som nyss inträffat som vore man enbart en reflekterande yta. De kritiska kommentarer vi fäller skulle SVT ha kunnat göra.

Det finns två kommentarer från SVTs sida i inslaget som är värda att lägga märke till. Först rubriken och ingressen som är den enda plats där någon form av egen analys förekommer. Provar man att läsa den med samma hurtiga röst och tempo som nyhetsuppläsaren från en gammal svensk journalfilm från 40-talet får man ett perspektiv.

Den andra kommentaren är en fotnot, en rättelse där SVT själva medger att den första versionen av artikeln var skriven på ett sätt som framställde det som att Karlsson hade sagt att SSU var en vänsterextrem grupp – tydligen en missuppfattning även från SVTs sida.

Både justitieminister Morgan Johansson (S) och Mattias Karlsson (SD) är överens om att det bör bli förbjudet att vara deltagare i en våldsbejakande organisation. Men det hettade till rejält på SVT:s Almedalen-scen på torsdagen när de båda diskuterade gränsdragning i frågan.
– Här har Mattias Karlsson just förbjudit deltagande i SSU, dundrade justitieministern.

Det som kunde ha varit ett politiskt samtal mellan två av de (enligt väljarundersökningar) största partierna om en viktig samhällsfråga kom i stället att kapsejsa och haverera inför tittarna, med SVTs reporter som storögd åskådare.

Karlsson skulle ha låtit bli sin i stunden illa underbyggda kommentar om SSU, som Johansson ändå inte hade kunnat kommentera sakligt. Johansson skulle ha passat på kommentaren och fortsatt att diskutera frågan om förbud av antidemokratiska organisationer. Vad tittarna nu fick se var ett haveri av en företrädare för ett regerande parti som konstruerade en så uppenbar lögn om motståndaren att inget annat ord finnes än ohederligt. Ovanpå detta en statstelevision som helt lämnar walkover när det gäller sin roll som granskare av makten.

0
0
rösta
Article Rating
Dela våra artikel

Kommentera utan Facebook

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Senaste ledare

När SVT:s reporter frågar Ulf Kristersson om kollektivavtal visar man att man inte begripit någonting

Det är uppenbart att SVT:s reporter saknar ideologisk förståelse, samtidigt som många inte förstår vem som egentligen är den extreme. Det är därför mycket roligt när SVT:s journalist försöker göra en affär av att Ulf Kristersson ev. inte har kollektivavtal, Kristersson har nämligen inte det på sitt partiprogram.

Senaste replik

Fler av våra artiklar:

0 0 rösta
Article Rating
Dela våra artikel
0
Delta gärna i diskussion och kommentera nedan!x
()
x