Shapark Shajarizadeh döms till 20 års fängelse för att ha kastat sin slöja

Foto: Elph / Wikimedia Commons
Spread our love
 • 234
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Shapark Shajarizadeh, den 42-åriga modiga iranska kvinnan som i december förra året protesterade genom att ta av sig sin hijab publikt samtidigt som hon ställde sig på ett elskåp på gatan och viftade med en vit fredsflagga, har dömts till 20 års fängelse; 2 år och 18 år villkorligt. Shajarizadeh släpptes mot borgen i slutet av april och det är ingen som känner till var hon befinner sig nu. Iranska myndigheter har inte kommenterat domen i nuläget.

I februari arresterade polisen i Iran 29 personer som tagit av sig sina sjalar som en del av en protestkampanj känd som ”White Wednesdays”. Nasrin Sotoudeh, en prominent människorättsjurist som representerade Shajarizadeh och andra kvinnor, blev själv arresterad förra månaden.

Kvinnor som visar sitt hår publikt i Iran riskerar straff i form av böter på minst 25 USD och fängelse.

Kan någon förklara för mig varför vi i Sverige aktivt ställer oss bakom kvinnoförtryck genom att välkomna tvång om hijab eller heltäckande klädsel på kvinnor och flickor? Det är ett hån mot alla kämpande kvinnor världen över som riskerar sina liv för att få leva i frihet! Vad krävs för att våra makthavare ska agera?

Läs mer:

http://english.alarabiya.net/en/News/gulf/2018/07/10/20-year-sentence-for-Iranian-woman-who-protested-headscarf.html#.W0RCCA7RiQg.facebook

 

För diskussionen framåt med Facebook:
Jenny Piper

Redaktör på Oberoende Förnuft och fristående bloggare på: https://jennypiper.blog/


Spread our love
 • 234
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gilla oss gärna på Facebook:

Debattera gärna mer i vår friare Facebookgrupp

Replik

Vem representerar Fredrik Reinfeldt idag?

november 7, 2018 Ian Fernheden 2
Spread our love
 • 113
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Spread our love113      Oftare och oftare ser vi Fredrik Reinfeldt uttala sig om amerikansk politik (idag i SVT), där han genomgående demoniserar amerikanska Republikanerna. Under tiden som partiledare för Moderaterna var det istället tvärtom, då […]


Spread our love
 • 113
 •  
 •  
 •  
 •  
 •