Sprid vår kärlek
 • 188
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

IngressSedan ID-kontrollerna slopades för resande från Danmark har antalet asylsökande ökat markant. Tidigare har det varierat mellan 40 och 100 personer per vecka. Bara ett fåtal timmar efter beslutet var det 88 personer som sökte asyl under 2 dagar. Och fler lär det sannolikt att bli… Dagens artikel fokuserar på hur oklokt det är att slopa ID-kontrollerna när inget har förändrats kring EU:s yttre gränser. 

Statistik från SCB av antalet asylsökande i Sverige
Statistik från SCB av antalet asylsökande i Sverige

Oseriöst agerande av regeringen
Den 4:e maj valde regeringen att slopa ID-kontrollerna från Danmark, som infördes i Januari 2015 för att hantera den enorma anstormning Sverige fick i samband med flyktingkrisen. Beslutet fick effekt och kontrollerna blev direkt nödvändiga för Sverige, eftersom många kunde hindras resa in i landet redan vid gränsen. Statistik från SCB, Statistiska Centralbyrån, visar att det var över 240 000 personer som sökte asyl i Sverige under dessa två år. En enorm summa som på många sätt och vis har belastat Sverige inom många sektorer. Regeringen valde att informera berörda myndigheter (ex. polisen) några timmar innan sitt beslut kring slopade id-kontroller och förstärkt inre gränskontroll. Agerandet är ansvarslöst eftersom dessa beslut borde fattas med god framförhållning och på tydliga grunder, istället är risken stor för att vi kommer återgå till den situation som rådde när flyktingkrisen var som värst; då inga större förändringar skett kring situationen i världen är det svårt att landa i andra slutsatser. För att upprätthålla kontroll, kommer det krävas betydligt fler poliser än vad det behövdes ID-kontrollanter; eftersom dessa insatser blir mer krävande (i jämförelse med att kontrollera alla i en kö i tur och ordning). I norra Skåne är Hässleholmspoliserna oroade eftersom de riskerar att ”åderlåtas” i bemanning, redan idag är poliser utstationerade för id-kontroller i Malmö. Att Malmöverksamheten påverkat det vanliga polisarbetet behöver man inte vara en Einstein för att räkna ut.

Brist på resurser
När efterfrågan på antalet poliser spås öka, är det förvånande att inte regeringen förklarar hur uppgiften ska lösas och vilka resurser som ska brukas; även polisen står idag utan dessa svar. De sistnämnda kan vi absolut inte beskylla. Att planera och fördela sina resurser görs inte på några timmar, därför borde regeringen haft god framförhållning till polismyndigheten. Just nu ser vi en politisk tävling i vem som lovar flest poliser, man kan nästan tro att de olika partierna har en svart hög hatt likt trollkarlen Joe Labero; och till publikens applåder drar fram den ena efter den andra i blå uniform? Knappast! Regeringen har exempelvis utlovat 10 000 nya poliser till år 2024, tanken är orimlig pga. att de polisutbildningar som finns idag inte är fyllda. Det blir inte fler poliser bara för att man satsar på fler utbildningsområden, folk vill inte bli poliser idag; sannolikt är en märkbar lönehöjning en av de saker som krävs för att återskapa attraktiviteten inom yrket.

Polisförbundet har exempelvis pekat på att lönen måste höjas för att kunna bryta dagens utveckling, men både inrikesminister Anders Ygeman och finansminister Magdalena Andersson säger nej till att höja polisens löner i den kommande höstbudgeten. Beslutet att slopa ID-kontrollerna borde inte ha tagits i dagsläget, när dessa avvecklades borde det ha varit av yttersta relevans att man i god tid förberedde berörda myndigheter och samtidigt såg till att ha resurser förberedda; bevisligen är så icke fallet.

Just nu får vi inte en korrekt verklighetsbeskrivning av regeringen samtidigt som man lovar guld och gröna skogar åt samtliga. Vi medborgare borde efterfråga en tydlig plan hur man tänkt sig att få ordning i samhället, gärna en plan som också bedöms som realistisk av polisförbundet. Att avskaffa id-kontroller och lova förstärkt gränskontroll är oseriöst när världsläget inte förändrats, det är dessutom oklokt när man inte informerat polismyndigheten i god tid. Konsekvenserna? Ja, de har vi redan börjat att se. 


Sprid vår kärlek
 • 188
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 188
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Kommentera utan Facebook

  Subscribe  
Notify of