Aftonbladet och andra mediesajter attackerade och otillgängliga

Som vi alla kunnat ta del av under lördagskvällen, så visade det sig att stora mediasajter blev satta ur funktion. Bland flera, så var det bland annat Expressen och Aftonbladet.

De stora mediasajterna blev under lördagen den 19 mars satta ur spel, detta beroende på en så kallad DDOS-attack. En DDOS-attack är förkortningen av ”Distributed Denial of Service”.

Det som enligt många experter föregår i en sådan här attack, det är att man nyttjar bandbredd i så pass mån att servrarna inte orkar tillhandahålla denna.

Som exempel så framför en så kallad expert i Aftonbladets TV, att saker beror på bland annat överbelastning i bandbredd. Läs/se här: http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/114885

Personligen vill jag inte anklaga personen av att ha fel. Han nämner saker helt korrekt, men dock kommer inte hela sanningen fram. Det är mer komplicerat än så, vilket är viktigt att belysa.
Det är dock ändå anmärkningsvärt att vi inom Förnuft.se faktiskt verkar ha större expertis vad gäller dessa saker, än vad experten har som får komma till tals inom Aftonbladet. Detta lägger vi dock inte krut på rakt av via detta inlägg.

DDOS behöver alltså inte innebära en belastning gällande bandbredd som sagt. Vi presenterar givetvis er ett exakt exempel på hur det kan fungera för att sänka servrar och applikationer, vilket inte kommuniceras så ofta via andra sidor. Nu kommer jag att prata ”språk som alla ska förstå”, hoppas jag! Håll i hatten!

Alla servrar innehåller en applikation, en programvara, som håller koll på kommunikation mot servern samt vad den skickar tillbaka. I denna innefattas den så kallade ”State tabellen”. Utan denna fungerar inte kommunikation alls, med andra ord skulle inte någon kunna se en webbsida om detta inte fungerar.

Så, vad är problemet? Jo, de som försöker på sig en attack, de är givetvis mer smarta än vad de flesta systemoperatörerna är. De väljer att ladda ner exempelvis en bild från berörd sida. Låt säga att den är 1 Megabyte. Detta innebär över 8 miljoner bitar, för det är vad en megabyte innehåller. Därefter ställer de in att ladda ner 1 bit per sekund. Räkna själv på hur lång tid 8 miljoner sekunder är! Det håller servern aktiv, eller rättare sagt den så kallade “state tabellen” igång.

Vad innebär detta i sig konkret? Jo, applikationen i servern varnar inte. 1 bit per sekund är ingen fara, för det är ingen större datamängd alls. Men om det kommer flera sådana här anrop? Vi pratar om 10 000-tals samtidigt! Vad sker då? Jo, applikationen kraschar, den kan inte hantera så många samtidigt. Tabellen “State” blir överbelastad, den är inte byggd för så många anrop samtidigt. Så även om datamängden är låg, blir det illa för servern och överbelastning är att vänta. Applikationen kraschar. Då ingen annan media påpekat detta, vill Förnuft upplysa om saken.

Magnus Sköld, IT-expert förklarar sakerna än bättre här:
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.507819/latt-att-skydda-sig-mot-ddos-attacker

Som vi alla kunnat ta del av under lördagskvällen, så visade det sig att stora mediasajter blev satta ur funktion. Bland flera, så var det bland annat Expressen och Aftonbladet. De stora mediasajterna blev under lördagen den 19 mars satta ur spel, detta beroende på en så kallad DDOS-attack. En DDOS-attack är förkortningen av ”Distributed…

Kommentera utan Facebook