Kommentar kring Kataloniens ja för självständighet

http://www.svd.se/flashja-for-sjalvstandighet/om/valet-i-katalonien

Det finns en hel del intressanta saker som man bör fundera över, historiska mönster som tycks upprepa sig. Det finns också en del lärdomar man helt säkerligen bör ta till sig.


Ekonomiska problem kan leda till nationalism
När ett land hamnar i ekonomiska problem letar många efter externa förklaringar, det egna ansvaret hamnar sällan i fokus. I det som kom att bli Nazityskland spreds den s.k. “dolkstötslegenden” där b la socialdemokrater och judiska företrädare utmålades som ansvariga för signeringen av Tysklands kapitulation.  I Grekland kan vi se både en ökande nationalism i parlamentet med Gyllene Grynings framgångar, men också en “legend” om EU, ECB och IMF som de som stukat landet ekonomiskt. Det faktum att man myglat med bokföringen och levt på lånade pengar tycks man helt ha glömt. När nu Spanien fått ekonomiska problem efter en havererad bostadsmarknad har även nationalistiska idéer fått ett uppsving här. Detta kan hända i Sverige också, skulle Sverige hamna i en allvarlig ekonomisk kris finns det säkert dem som skyllt detta på invandrarna.

Synen på skatt
Något som är väldigt viktigt är att människor känner att deras skattepengar går till den egna samhällsservicen. Många människor med vänsteridéer tycks tro att man kan höja skatten hur mycket som helst utan att det kan få konsekvenser. I detta fall är det tydligt att skattebetalarna i Katalonien kännt att deras pengar försvunnit elswehere, och det har gjort att människor velat klippa med Madrid. Lärdomen skulle kunna vara att ska man omallokera resurser på det vis man gjort måste detta bygga på ett medgivande från de som betalar. Det är väldigt viktigt att man har majoriteten av folket med sig annars riskerar man att få seperatistiska strömningar om nu folket känner att dom inte får den service de betalar för. Katalanerna är uppenbarligen inte lika entusiastiska tycker säkerligen inte det är lika “häftigt att betala skatt” som Mona Sahlin…

Ensam är inte alltid starkast
Precis som med mycket annat, tror man att ensam är stark. Ett uttryck som jag tycker sällan stämmer, utan är något svepsjäl som används ur försvarssynpunkt från den som är ensam. Det är sällan det används av den som inte är ensam. Men det man inte tänkt på är att den “fria” staten Katalonien kommer få en egen valuta. En valuta som utländska investerare kan spekulera mot, detta har vi kunskap om i Sverige då det hände på 90-talet. Man måste också betala för att ha en egen försvarsmakt, rättsväsende, sjukvård där man inte längre kommer kunna dra nytta av skalekonomiska fördelar (enkelt förklarat att man kan göra stora inköp till billigare pris). Om nu landet blir självständigt är det således inte säkert att det budgetöverskottet man har kommer bestå då många poster lär bli dyrare. Man kommer inte längre vara en medlem av EU och NATO, vilket man dock säkerligen kommer att försöka gå med i igen vilket säkerligen inte är helt kostnadsfritt. Dessutom så skriver nu La Ligas ordförande att FC Barcelona skulle få lämna serien, vilket säkerligen hade varit ett bakslag för turismen i staden då många åker dit för att se på fotboll när de spelar i Champions League.

Summa Summarum
Jag tror således dessa rörelser där man finner de “lätta vägarna” är av ondo. Det är inte bra att splittra länder som suttit ihop i flera hundra år,  istället bör man försöka hjälpas åt över gränserna för att nå framgång och lösa de problem man har. Kanske kan katalanerna lära övriga Spannien något om företagande? Problemet är snarare att vi saknar ledare som vill och vågar ta tag i de svåra problemen, istället har vi populister till politiker som gör allt för att få likes på Facebook; ofta genom att skylla problemen på grannen.

 

http://www.svd.se/flashja-for-sjalvstandighet/om/valet-i-katalonien Det finns en hel del intressanta saker som man bör fundera över, historiska mönster som tycks upprepa sig. Det finns också en del lärdomar man helt säkerligen bör ta till sig. Ekonomiska problem kan leda till nationalismNär ett land hamnar i ekonomiska problem letar många efter externa förklaringar, det egna ansvaret hamnar sällan i…

4 kommentarer

Kommentera utan Facebook