Religion – en form av hjärntvätteri?

Över 700 döda och nästan 1000 skadade i sina pilgrimsfärder.

Visst är det hemskt att läsa? Dessvärre är detta inte heller första gången. Historien upprepar sig än en gång. Dödsfallen skedde under en ritual där man stenade djävulen. Pilgrimerna kastar alltså symboliskt sten mot en klippa för att förkasta det onda. Kanske var det just det onda som slog tillbaka?

Inga bevis
Religion har alltid varit ett känsligt ämne att diskutera eller ifrågasätta.
Det är ofta tankesättet “vi har rätt, de andra har fel” som präglar grundtankarna hos människor.
Vad har alla religioner gemensamt då? Vad kan föra alla oliktänkande till en kollektiv och faktiskt grundlig frågeställning? Jo, det är att samtliga inte har några bevis på att gudar existerar!

Inte en enda av miljarder idag levande människor har kunnat bevisa detta.
Det är väl just därför också som det kallas för just “tro”. Men att tro är i min tanke inte att veta.

– Vem ”kom på” att man måste vandra runt en sten i Mecka? Detta är en sak som för väldigt många känns väldigt central och viktig.
– Vem “kom på” att predika om Jesus och hans så kallade frälsning för mänskligheten?

Hur ser det logiska resonemanget ut?
Är det inte märkligt att jesus tillkom först för cirka 2000 år sedan?
Gud skapade världen, 7:e dagen vilade han… men han väntade däremot några miljarder år med att skapa “sin son”?

Visst har jag hört talas om spanjorernas siesta, men seriöst? Maken till slapphet har jag nog inte stött på. Jag tror att vilken människa som helst måste reagera på detta. Låter saken logisk? Verkar det rimligt?

Nu vet jag att det svärtar något enormt i troendes ögon, men seriöst?
Tror ni verkligen på de saker som ni läser eller fått berättade sedan ni lämnade livmodern?
Jag ställer frågan till alla som på något sätt eller vis är deltagande i någon form av religion.
Hjärntvätt, om än ofrivillig sådan av alla parter, men visst ligger det lite i detta?

Nej, jag blir på riktigt besviken på många människor.
En tro kan för mig anses vara jättefin i sig. Men om en tro övergår till att ”så här är det”,  då är det inte mer i mina ögon sett en tro. Då är det en föreställning.

En portion av ifrågasättande
Nästa gång ni tackar gud för något kan ni tänka ett steg extra, en aning längre än tidigare kanske?
Tacka honom då även för allt du ser omkring dig just nu.
Svält, terror, hur folk drunknar på flykt, hur många måste fly för sina liv från bland annat norra Afrika. Tacka denna ni många ger ert förtroende gentemot varje dag. Teodicéproblemet är ett annat ord för detta. Hur kan den så kallade “Guden” vara både god och allsmäktig, samtidigt som det finns onska och lidande?

Skillnaden är just gentemot dig som läser detta, det är att just du faktiskt KAN tacka “Gud”. Du kan berätta om det till alla. Hur han just räddade dig. Men, tror du inte att alla som dog på flykt över medelhavet även bad till denna Gud när de befann sig i fruktansvärd nöd? Saken är att dessa personer INTE kan berätta detta för oss. Tragiskt, men de omkom. Svek då Gud dessa människor? Vad säger du själv?

Efter detta, kanske många kan fundera (eller åtminstone reflektera över) om att denna Gud är ett påhitt? En ”någon” som många vill reflektera till, att söka stöd hos och skapa en förklaring av det okända.

Miljarder människor, inga bevis
Miljarder av människor lever idag med en mobil och likaså en kamera att nyttja.
Fortfarande finns inga bevis på en Gud eller några form av gudsrelaterade mirakel dokumenterat just på bildmaterial.

Borde det inte vara enkelt för en Gud att visa sig? Att helt enkelt motbevisa alla som tvivlar? Att helt enkelt berätta “Här är jag, era none believers!”.

I mina ögon säger just tro mer om er själva, det är inte verklighetsförankrat. Säger du emot? Motbevisa mig, så ska jag svänga om direkt och offentligt be om ursäkt. Jag lovar. Konkreta bevis tack! Men, då vill jag inte heller ha endast sagor berättade. Det anser jag att Astrid Lindgren redan skött och detta med beröm godkänt!

Detta är vad jag tror… eller just det, hur var det nu med att tro?

Över 700 döda och nästan 1000 skadade i sina pilgrimsfärder. Visst är det hemskt att läsa? Dessvärre är detta inte heller första gången. Historien upprepar sig än en gång. Dödsfallen skedde under en ritual där man stenade djävulen. Pilgrimerna kastar alltså symboliskt sten mot en klippa för att förkasta det onda. Kanske var det just…

2 kommentarer

Kommentera utan Facebook